Du leser nå Dagbladet Pluss

- Forelskelse er genialt

Som art er vi helt avhengig av å forelske oss.

DEILIGE FØLELSER: Vi forelsker oss hele året, men mest om sommeren. Det er bare sunt, sier ekspertene. Foto: NTB SCANPIX / MICROSTOCK
DEILIGE FØLELSER: Vi forelsker oss hele året, men mest om sommeren. Det er bare sunt, sier ekspertene. Foto: NTB SCANPIX / MICROSTOCKVis mer

(Dagbladet): Forelskelse står sentralt i litteraturen, i musikk og i bøker. I generasjoner har den fascinert oss.

I følge Terje Bongard er forelskelsen medfødt, utviklet og nedarvet fra våre forfedre. Bongard er atferdsøkolog og forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

- Følelser utgjør hjernens belønnings- og straffesystem. Forelskelsen er kanskje den aller sterkeste belønningsfølelsen man kan ha. Det er ikke en følelse du kan lære deg til. Forelskelsen ligger i den nedre delen av hjernen, den såkalte «reptilhjernen», og fører til at vi ønsker og strever etter en bestemt partner.

- Du får «belønning» for å forsøke å kapre ham eller henne. De av våre forfedre som hadde disse følelsene hadde fordeler ved at de fikk flere avkom. De som ikke hadde like sterke følelser er for lengst utdødd, forteller Bongard.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNEDER*

SOMMERKAMPANJE

50 kr

(0,56 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 50 kr per 3 måneder. 0,56 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/ kvartal når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/kvartal).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.