Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Foreslår tredeling av permisjonen

I dag la statsråd Audun Lysebakken (SV) fram et forslag om tredeling av foreldrepermisjonen.

PERMISJON: Hvem skal være mest hjemme med den lille? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
PERMISJON: Hvem skal være mest hjemme med den lille? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget i Likelønnsmeldingen går ut på at foreldrepermisjonen skal deles i tre.

Mor og far skal ha krav på hver sin like store del, mens den siste delen er til fri fordeling.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken la fram stortingsmeldingen i dag, fredag. Mandag skal han selv ut i pappapermisjon i fire måneder.

HAR DU EN MENING OM TREDELINGEN? Delta i debatten her.

Permisjon i stadig forandring Permisjon i forbindelse med fødsel er i stadig endring. I 2009 ble fedrekvoten utvidet til ti uker. Mor har i dag ni uker lagt til før og etter fødselen av medisinske grunner.

Mor og far har da 37 eller 27 uker, avhengig av om man vil ha 100 eller 80 prosent lønn, som de kan dele mellom seg som de vil.

Mor får flere egne uker Det nye forslaget begrenser foreldrenes muligheter til å selv velge hvordan de vil dele permisjonen. Imidlertid vil mor ha flere egne uker enn i dag, da dagens ordning gir henne seks uker mot farens ti.

Formålene med tredelingen er å øke likestillingen i hjemmet og arbeidslivet. Det pekes også på i forslaget at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn vokser i småbarnsfasen.

Ifølge Likelønnsmeldingen tar mødre gjennomsnittlig ut 88 prosent av alle foreldrepengedager. Dette er regnet ut uavhengig av om foreldrene bor sammen og uavhengig av om de begge har rett til foreldrepenger.

Absurd at far har størst kvote Tidligere har Gro Nylander, overlege på kvinneklinikken på Rikshospitalet, uttalt at det er absurd at far er sikret flere permisjonsuker enn mor.

Etter at det ble foreslått i statbudsjettet for 2011 å øke fedrekvoten til 12 uker (og gi en uke ekstra totalt), raste debatten på Dinbaby.com. En bruker mente at dette er et overgrep mot meg og min familie.


Få mest ut av permisjonen Skal du ut i permisjon, kan det være lurt å kunne et lite triks som gir mest tid og penger ut av permisjonen.

På Facebook er det opprettet en egen side som heter Ja til tredeling av foreldrepermisjon.

Les også:

Nå er der paringstid
Pappaer vil ha fleksitid
Slik får du mest ut av permisjonstiden

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

TREDELING: Det nye forslaget går ut på at mor tar en del, far tar en, så er resten til fri fordeling mellom dem. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
TREDELING: Det nye forslaget går ut på at mor tar en del, far tar en, så er resten til fri fordeling mellom dem. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!