- Forleden tikket det inn bestillinger fra Saudi-Arabia midt på natta

Synes dette er like spennende som safari i Afrika.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

TROMSØ (Dagbladet): Tromsø er blitt nordlyshovedstaden. For utenlandske turister er jakten på nordlyset like spennende som safari i Afrika. Vinterturismen har tatt helt av i nord.

- Er du norsk? Det er sjelden norske turister er med oss. Det har hendt det er kommet noen fra Oslo.

Vi har kastet oss på Nordlysbussen - med bussjåfør Ivar fem dager i uka og hans faste avløser Roger i to. Begge vet til enhver tid hvor det er mest sannsynlig å finne nordlyset.

NORDLYSET: Turister fra hele verden strømmer til Tromsø vinterstid for å oppleve nordlyset. Foto: YNGVE OLSEN SÆBBE / NORDLYS
NORDENS PARIS: Storgata er full av motebutikker. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
ØLHALLEN: Unni Dahlseng guider på Mack og frister med stort utvalg. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
NORDLYSKAKE: Turistene på nordlysbussen varmes opp med kakao og kake. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
ISHAVSKATEDRALEN: Tromsdalen kirke, populært kalt Ishavskatedralen, er Tromsøs store turistattraksjon og byens ikon. Forpartiet mot vest er 35 meter høyt. På langsidene består taket av betongskiver som går helt ned til bakken. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
ISHAVSHOTELLET: Rica Ishavshotell er populært blant turistene. Foto: KIRSTEN M. BUZZI

Det hender at turister følger etter bussen i egen bil for å være med på nordlysjakta..

Turistene på nordlysbussen er fra Brasil, London, Australia, New Zealand, og Dallas, Texas. Alle har reist til Tromsø for å oppleve det samme: nordlyset.

Vi kjører i ekspressfart rundt Tromsø på jakt etter det magiske lyset. Tromsøya, Kvaløya, Ringvassøya. Vi må ut av byens lys.

Bekmørkt Første stopp etter en time, men bakketoppen er allerede opptatt av en annen nordlysguide. Videre en annen vei i bekmørket. Og det forblir mørkt. Ny runde, ikke så ekspress denne gangen.

Så står vi der sammen med turistene fra hele verden i beksvarte natta og minusgrader og glaner opp på himmelen. Lenge.

NORDLYSHOVEDSTADEN: Turister fra hele verden strømmer til Tromsø vinterstid for å oppleve nordlyset. Foto: OLE CHRISTIAN SALOMONSEN (Copyright) Destination Tromsø Region
NORDLYSHOVEDSTADEN: Turister fra hele verden strømmer til Tromsø vinterstid for å oppleve nordlyset. Foto: OLE CHRISTIAN SALOMONSEN (Copyright) Destination Tromsø Region Vis mer

Heldigvis har Ivar lagt inn en pause med varm kakao og nybakt kake.

Der ser vi det, et hvitt lys som en sky dansende over himmelen.

- Et magisk øyeblikk, jubler Nanette Tang fra Australia.

Nordlysturisme Kameraene kommer fram. Andre står bare betatt, holder hender og nyter opplevelsen. Turistene er mer enn fornøyd.

NORDLYSBUSSEN: Ivar er den blide bussjåfør som tar med turistene på nordlysbussen. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
NORDLYSBUSSEN: Ivar er den blide bussjåfør som tar med turistene på nordlysbussen. Foto: KIRSTEN M. BUZZI Vis mer

- Det er nordlyset turister fra hele verden kommer hit for å oppleve nå, forklarer reiselivssjef Victoria Bakken ved Visit Tromsø Region.

- Nordlys har vi overalt i Nord-Norge, men det er kombinasjonen av nordlys, by og uteliv som har gjort Tromsø til nordlyshovedstaden.

Turistenes nordlysbilder spres kjapt på sosiale medier.

- Vi har også mange dyktige nordlysfotografer i Tromsø. Bildene fanges opp på nett og i internasjonale aviser. Da merker vi det på etterspørselen, sier Victoria Bakken.

- Forleden tikket det inn nordlysbestillinger fra Saudi-Arabia midt på natta.

Ingen nordlysgaranti I år tilbyr turistkontoret et 50-talls nordlysaktiviteter: Til fots, på truger, på buss, båt, med reinsdyr eller på hundeslede.

De mest populære nordlysturene blir bestilt opptil ett år i forveien.

- Vi er stolte av bredden i tilbudet, enten du velger nordlysfotografering eller tur med reinsdyr. Vi garanterer at det blir utflukt hver kveld, hvis minst to har meldt seg på, sier Victoria Bakken.

Men nordlysgaranti er det bare værgudene som kan gi.

Vi lar nordlysguide Roger få det siste ordet:

- Hadde jeg for 10-15 år siden sagt at folk skulle reise hit nord vinterstid for å sette seg på en buss som kjører ut «in the middle of nowhere» for å lete etter noe som du kanskje får se, og kanskje ikke, ville ingen trodd meg.

HETT UTELIV: Her er byens beste hamburgere, kaldeste øl og kjekkeste bartendere, sier Lene og Helene på Norges første ekstremsportkafé, Flyt. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
HETT UTELIV: Her er byens beste hamburgere, kaldeste øl og kjekkeste bartendere, sier Lene og Helene på Norges første ekstremsportkafé, Flyt. Foto: KIRSTEN M. BUZZI Vis mer