<strong>NORGESVENN:</strong> Høy bakkeklaring, 4x4 og bra pris: Subaru XV har alt svært mange norske bilkunder setter pris på. Foto: URSULA NERGER
NORGESVENN: Høy bakkeklaring, 4x4 og bra pris: Subaru XV har alt svært mange norske bilkunder setter pris på. Foto: URSULA NERGER Vis mer

Fornuftig bil med 4x4 skreddersydd for norske forhold

Og prisen er det heller ikke noe i veien med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kompakte SUV-er har slått an i Norge, og den nye Subaru XV går rett inn i kjernen av denne bilklassen.

Per i dag er Mitsubishi ASX salgseneren i denne klassen, og den selger svært godt: Til og med november er den Norges fjerde mest solgte bil.

Andre biler Subaru har pekt ut som hovedkonkurrenter, er Nissan Qashqai og Hyundai ix35. Sistnevnte har dessuten Kia Sportage som nær konsernslektning.

I de dyrere versjonene er den dessuten et alternativ til Ford Kuga, Toyota RAV4, og VW Tiguan.

Og selv om Subaru-folkene ikke sier ett ord om det, er den også et betydelig billigere alternativ til merkets egen Forester.

4x4 og bra pris Mens flere av konkurrentene kommer med to- eller firehjulsdrift, blir Subaru XV utelukkende å få med firehjulsdrift. Med en lengde på 445 cm er den omtrent like lang som en Tiguan.

Samtidig har Subaru satset hardt på å holde prisene nede. Startpris med minste bensinmotor (1,6/114 hk/150 Nm) er nemlig en hundrelapp under 300 000 kroner. Billigste utgave med dieselmotor (2,0/109 hk/310 Nm) koster 314 900 kroner.

Dermed legger en XV med dieselmotor seg i samme prisområde som bestselgeren Mitsubishi ASX 1,8 DI-D.

- Vi har store forventninger og tror den vil dominere Subaru-salget i 2012, sier informasjonsdirektør Stian Thrane hos Subaru Norge, som har 2000 solgte XV-er som mål for 2012.

Urban SUV Med XV har Subaru rettet siktet inn mot urbane kunder som søker eventyr i helgene, med andre ord en mer trendy kundegruppe enn det merket når i dag med Forester & co. I Norge har Subaru fram til nå gjort det bedre utenfor byene.

Etter den første prøvekjøringen av bilen, virker urbaniteten å handle mest om stilen. XV er mer coupéaktig enn andre Subaruer vi har sett til nå, med frontrute som strekker seg langt framover og en hekk som rundes langt mer av enn på for eksempel Forester.

Egenskapene er det mye mer vanlig Subaru over, og det er i hovedsak bare positivt: XV er enkel å håndtere, og en passe saftig styrefølelse er et pluss for den som av og til liker å kjenne på bilen.

<strong>INTERIØR:</strong> Ikke akkurat premium, men funksjonelt. Foto: URSULA NERGER
INTERIØR: Ikke akkurat premium, men funksjonelt. Foto: URSULA NERGER Vis mer

Den kjører som en moderne crossover, uten vaggingen og stumpheten noen år gamle SUV-er ofte hadde.

Ferdigpakker XV kommer i tre utstyrsversjoner, kalt Comfort, Classic og Premium. Det skiller 50 000 kroner mellom Comfort og Classic, og disse tusenlappene er også forskjellen på en enkelt og en meget godt utstyrt bil.

En XV Premium har blant annet skinnseter, xenonlys, elektrisk seteregulering, soltak og navianlegg.

Om det ikke er grunn til å klage over utstyrsnivået i en påkostet XV, er det likevel et stykke igjen til kvalitetsfølelsen blir eksklusiv, til tross for at hardplasten ikke er påtrengende.

Håndverket, om en kan kalle det det i disse robottider, er det mer enkel folkebilfølelse over. Akkurat det er noe vi kjenner også fra andre Subaru-modeller.

Sikkerhetsorganisasjonen EuroNCAP har nylig krasjet nyheten. Her får den fem av fem stjerner som totalkarakter, og dessuten et meget godt resultat for barns sikkerhet.

22 centimeter bakkeklaring Plassforholdene er som i kompakt-SUV-er flest: Det holder fint for en kjernefamilie. I baksetet er det faktisk god plass til knær og hode, relativt sett.

Bagasjerommet er oppgitt til 380 liter, som er en tanke større enn det en får i en VW Golf.

Bakkeklaringen er oppgitt til hele 22 cm, og 17-tommershjul er standard. Det er med på å gi XV den riktige SUV-framtoningen. Sittestillingen er det en kan kalle mellomhøy.

Samtidig har Subaru jobbet med å holde tyngdepunktet lavt (boksermotor hjelper på det), og alle tunge deler i firehjulsdriftssystemet er samlet innenfor rektangelet som hjulene utgjør.

Hensikten er å skape god balanse i bilen, og under den første prøvekjøringen kjennes det som om de har lykkes med det.

Permanent firehjulsdrift På tørre asfaltveier under prøvekjøringen i Italia er ikke effekten av det permanente firehjulsdriftssystemet kalt Symmetrical All-Wheel Drive lett å spore.

Systemet er imidlertid det samme som i Forester, Legacy og Outback. Fra disse bilene kjenner vi firehjulsdriften som svært velfungerende - topp framkommelighet er paret med forutsigbar oppførsel.

Ved siden av tre motorer (den siste er en toliters bensinmotor som avgiftene vil ødelegge mye for i Norge) kommer Subaru XV med tre ulike girkasser.

Den minste utgaven med bensinmotor har femtrinns manuell kasse, mens dieselmotoren (og 2,0 bensin) kommer med sekstrinns manuell kasse. I tillegg kan XV med bensinmotor fås med en trinnløs CVT-automat mot et pristillegg på 15 000 kroner.

Dieselmotoren kommer for øvrig også i en «fulleffektsversjon» med 147 hk, men da stiger også prisen til 400 000 kroner.

Subaru XV er til salgs i Norge fra januar.

Fakta om Subaru XV: Subaru XV

1,6i

2,0 D

MOTOR, CCM:

1600

1998

EFFEKT, HK VED O/MIN:

144/5600

109/3600

DREIEMOMENT, NM VED O/MIN:

150/4000

310/1600-2200

EGENVEKT, KG:

1350

1415

TILHENGERVEKT, KG:

1500

1600

LENGDE/BREDDE/HØYDE, CM:

445/178/157

445/178/157

BAGASJEROM,LITER:

380-1270

380-1270

DEKKDIMENSJON:

225/55 R17

225/55 R17

FORBRUK, EU-MIX L/MIL:

0,65

0,56

CO2-UTSLIPP, G/KM:

151

146

0-100 KM/T, FABRIKK, SEK:

13,1

11,3

TOPPFART, KM/T:

179

175

PRIS FRA KR:

299 900

314 900

Vi har testet over 600 biler

Les også:
Se hvem som kaster klærne i Pirelli-kalenderen
Disse bilmodellene har færrest feil
Audi-en som mange nordmenn drømmer om

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

<strong>KJØRER BRA:</strong> Subaru XV kjører som en moderne crossover. Foto: URSULA NERGER
KJØRER BRA: Subaru XV kjører som en moderne crossover. Foto: URSULA NERGER Vis mer
<strong>PLASS:</strong> I baksetet er det faktisk brukbar plass til knær og hode. Foto: URSULA NERGER
PLASS: I baksetet er det faktisk brukbar plass til knær og hode. Foto: URSULA NERGER Vis mer
<strong>PRIS:</strong> Rimeligste variant med 1,6-liters bensinmotor koster rett under 300 000 kroner. Foto: URSULA NERGER
PRIS: Rimeligste variant med 1,6-liters bensinmotor koster rett under 300 000 kroner. Foto: URSULA NERGER Vis mer
<strong>YPPER:</strong> Subaru XV blir nok en brysom konkurrent i klassen for kompakte SUV-er. Foto: URSULA NERGER
YPPER: Subaru XV blir nok en brysom konkurrent i klassen for kompakte SUV-er. Foto: URSULA NERGER Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer