OPPSKRIFT PÅ SKAGENRØRE: En forrett som tar fem minutter, er fin å ha på repertoaret. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ SKAGENRØRE: En forrett som tar fem minutter, er fin å ha på repertoaret. Foto: Erik HannemannVis mer

Forretten du lager i kveld

Skagenrøre tar tre minutter. Test det i helga!

Et måltid blir ikke det samme uten forrett. Det kan være så enkelt som verdens enkleste og så komplisert som Hellstrøms kamskjell. Eller, det kan være skagenrøre.

Skagenrøre har en viss posisjon i Skandinavia. Men ikke i Skagen. Det er ikke helt ut av det blå landskapet å tenke seg at den lille, enkle forretten kommer fra spissen av Danmark.

Unnfanget i en båt Og det gjør den på sett og vis, bare ikke helt som man skulle tro. Vi får et hint fra oppskriften: Dill. Og selv om de er rause med dill i Danmark, står de ikke tilbake med dillbruk i Sverige. (Spør en amerikansk kokk om skandinavisk cuisine - det første han tenker på er «dill!»).

Skagenrøren ble unnfanget i båt. Det er den legendariske svenske gastronomen Tore Wretman som står bak skagenrøre - skal vi tro ryktene (som jeg gjør, mer enn gjerne). Wretman begynte i kokketjenesten på 1930-tallet i Stockholm og gikk gradene i kjøkken her og seinere i Paris. Han gjorde også karriere i radio og TV.

Enkens historie fra båten Det var enken Ewa som fortalte historien til Staffan Heimerson i Aftonbladet. Saken var at Wretman var med i en regatta i ærverdige (og jålete) Marstrand på den svenske vestkysten. De gjorde det elendig og mannskapet deppa. For å piffe opp stemningen gjorde Wretman det enhver gourmet gjør under mislykka regattaer: Lage noe godt med det du finner i båten. I mahogny-flaket fant han blant annet litt egg, olje, dill og reker. To, tre minutter seinere kunne han servere herligheten.

- Og hva kaller du dette, Tore?

Han myste mot horisonten og fikk se konturene av Jyllands nordspiss.

- Men kära hjärtanes. Det är ju en typisk Toast Skagen.

Året var 1956. Og siden har den dukket opp på restauranter, kafeer og kokebøker i mange varianter.

Min variant er ikke spesielt original. Hvorfor endre på noe som er perfekt?

Kos deg med denne enkle forretten. Vil du ha flere forslag og ideer finner du dem her.

Les også:
De deiligste eplekakene
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins
Den perfekte vaffeloppskriften

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.