Forsikringsbransjen og Vegdirektoratet blir ikke enige

Krangelen om kjørereglene ved rundkjøring overlates til domstolene.

UENIGHET OM REGLER: Verken Vegdirektoratet eller forsikringsbransjen vil gi seg.  Skjermdump: Google Maps
UENIGHET OM REGLER: Verken Vegdirektoratet eller forsikringsbransjen vil gi seg. Skjermdump: Google MapsVis mer

(Dinside): Hvis du trodde at det snart ville komme et fasitsvar når det gjelder kjøreregler i rundkjøringer, må du tro om igjen.

For selv om Gjensidige får støtte fra en samlet forsikringsbransje vil ikke Vegdirektoratet vike.

Dinside har tidligere vist at det er stor usikkerhet for hvordan norske trafikanter oppfatter kjøreregler i rundkjøring, og at både NAF og ATL (Autoriserte Trafikkskolers Landsforening) er enige i Gjensidiges oppfatning av regelverket.

Vegdirektoratet lar seg likevel ikke skremme.

Tema i Finans Norge - Forsikringsbransjen er enig, det er det ingen tvil om. Men vi tar nå et møte for utveksling av erfaringer, ettersom media har vist at det er uenighet mellom vår og Vegdirektoratets tolkning av kjørereglene, sier kvalitetsansvarlig for bilskader i Norden hos forsikringsselskapet If, Jens Gravdal, som er medlem i Trafikkansvarsutvalget i Finans Norge (FNO).

Slik kjører du riktig i rundkjøringen!

- Slik vi ser det, ligger ballen nå hos Vegdirektoratet. De må klarlegge regelverket så det blir forståelig og det ikke oppstår noen uenigheter. Eller så må de komme med ny informasjon, sier Gravdal.

IF OG TRAFIKKANSVARSUTVALGET I FNO: Jens Gravdal i Trafikkansvarsutvalget til Finans Norge sier bransjen er uenig med Vegdirektoratet. Foto: Forsikringsselskapet If
IF OG TRAFIKKANSVARSUTVALGET I FNO: Jens Gravdal i Trafikkansvarsutvalget til Finans Norge sier bransjen er uenig med Vegdirektoratet. Foto: Forsikringsselskapet If Vis mer

Han legger til at forsikringsbransjens mål totalt sett er å få færre skader.

Dette krangler de om Utgangspunktet for debatten var en undersøkelse Gjensidige gjorde på sine Facebook-sider. I en illustrasjon av et sammentreff mellom to biler i en rundkjøring, viste det seg at over halvparten tok feil i skylddelingsspørsmålet. Så kom Vegdirektoratet på banen og meldte at Gjensidige tok feil i sin tolkning av regelverket, til tross for at de hadde støtte fra både NAF og ATL for sitt syn.

En ringerunde Dinside har gjort hos alle de store forsikringsselskapene, viser at de alle er uenige med Vegdirektoratet.

Her er svarene vi har fått - Ut fra skissen (slik den fremstår uten opplysninger om merking i veibanen eller ved skilt), så mener vi at det er bil A som har skyld i situasjonen, sier skadesjef i Storebrand Ole Henrik Nygaard.

- Alle forsikringsselskapene har sluttet seg til en felles fortolkning, basert på rettspraksis over tiår. Man bygger på trafikkreglenes bestemmelser om valg av kjørefelt i kryss.

- Media har likevel vist at det er usikkerhet og uenighet om regler i rundkjøring, og det er en sikkerhetsrisiko i trafikken som bekymrer oss. Det ser ut til å være behov å få en tydelig avklaring rundt hvordan man skal kjøre i rundkjøringer.

- Vårt råd til trafikantene er: Skal du til venstre, bruk venstre felt. Skal du til høyre, velg høyre. Dette er enkelt å huske. Dette gir også mest effektiv bruk av to kjørefelt, avslutter Nygaard.

- Vi i Tryg Forsikring er på linje med Gjensidige og de andre forsikringsselskapene, slik at vi mener bil A har skylden, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

PROBLEMET: Det var denne illustrasjonen som var utgangspunktet for debatten. Foto: Gjensidige
PROBLEMET: Det var denne illustrasjonen som var utgangspunktet for debatten. Foto: Gjensidige Vis mer

- Ja, vi er enige med Gjensidige i at bil A har ansvaret grunnet plasseringen på vei inn i rundkjøringen. Dette er på et generelt grunnlag, da alle rundkjøringer har to tenkte kjørefelt og er et veikryss med myke kanter. Vær spesielt oppmerksom på store rundkjøringer med skiltet retning, hvor det er viktig å plassere seg i anvist fil i henhold til skiltingen, sier kommunikasjonssjef Mari Bræin Faaberg i Codan Forsikring.

Må avgjøres av domstolene - Jeg har ingen problemer med å forstå at forsikringsnæringen har felles standpunkt, men det betyr nødvendigvis ikke at standpunktet er juridisk riktig, sier avdelingsdirektør for Trafikantadferd i Vegdirektoratet, Jon Molnes.

- Skal det bli en endelig avgjørelse av dette, så må noen - for eksempel en bileier som har opplevd et slikt sammenstøt i rundkjøring, ta det videre til domstolene. Da må de i så fall behandle det og ta prinsipiell avgjørelse i tolkning av regelverket, avslutter Molnes.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

UENIG MED FORSIKRINGSSELSKAPENE: Jon Molnes fra Vegdirektoratet. Foto: Vegdirektoratet
UENIG MED FORSIKRINGSSELSKAPENE: Jon Molnes fra Vegdirektoratet. Foto: Vegdirektoratet Vis mer