Forsiktig med paracetamol

Babyer som får paracetamol dobler risikoen for allergi og astma.

BARN OG PARACET: Når det gjelder barn som er under 3 måneder gamle, bør man ikke gi paracetamol uten å rådføre seg med lege eller på legens forordning.  Foto: Colourbox
BARN OG PARACET: Når det gjelder barn som er under 3 måneder gamle, bør man ikke gi paracetamol uten å rådføre seg med lege eller på legens forordning. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bruken av paracetamol blant barn er doblet de siste 20 årene.

Vi foreldre lurer på når vi skal gi barna paracet og når vi bør la være. Foreldre i vårt forum barnimagen lurer også på om de skal vekke barnet for å gi det paracet hvis det har høy feber om natta.

Babyer som får paracetamol de seks første månedene av livet bortimot dobler risikoen for allergi og astma før de er ti år gamle. Det viser en norsk studie gjort av overlege Egil Bakkeheim ved Barneklinikken på Oslo Universitetssykehus. Barnelegen har hentet sine data fra Miljø- og barneastmastudien i Oslo, hvor mer enn tusen barn ble fulgt fra fødsel og fram til 10-årsalderen.

Alvorlige resultater Avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens Legemiddelverk mener at Bakkeheims forskning gir signaler som bør tas alvorlig, både av leger og foreldre, og at terskelen for bruk av paracetamol kanskje bør heves noe. Samtidig påpeker han at alternativene er få. Derfor mener Legemiddelverket at paracetamol fremdeles er det beste alternativet.

Når det gjelder barn som er under 3 måneder gamle, bør man ikke gi paracetamol uten å rådføre seg med lege eller på legens forordning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer