Forsiktig med paracetamol

Babyer som får paracetamol dobler risikoen for allergi og astma.

BARN OG PARACET: Når det gjelder barn som er under 3 måneder gamle, bør man ikke gi paracetamol uten å rådføre seg med lege eller på legens forordning.  Foto: Colourbox
BARN OG PARACET: Når det gjelder barn som er under 3 måneder gamle, bør man ikke gi paracetamol uten å rådføre seg med lege eller på legens forordning. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bruken av paracetamol blant barn er doblet de siste 20 årene.

Vi foreldre lurer på når vi skal gi barna paracet og når vi bør la være. Foreldre i vårt forum barnimagen lurer også på om de skal vekke barnet for å gi det paracet hvis det har høy feber om natta.

Babyer som får paracetamol de seks første månedene av livet bortimot dobler risikoen for allergi og astma før de er ti år gamle. Det viser en norsk studie gjort av overlege Egil Bakkeheim ved Barneklinikken på Oslo Universitetssykehus. Barnelegen har hentet sine data fra Miljø- og barneastmastudien i Oslo, hvor mer enn tusen barn ble fulgt fra fødsel og fram til 10-årsalderen.

Alvorlige resultater Avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens Legemiddelverk mener at Bakkeheims forskning gir signaler som bør tas alvorlig, både av leger og foreldre, og at terskelen for bruk av paracetamol kanskje bør heves noe. Samtidig påpeker han at alternativene er få. Derfor mener Legemiddelverket at paracetamol fremdeles er det beste alternativet.

Når det gjelder barn som er under 3 måneder gamle, bør man ikke gi paracetamol uten å rådføre seg med lege eller på legens forordning.

Foreldre for liberale -Grunnen er at så små barn reagerer tregere på en infeksjon med feber, og når de har feber er det oftere uttrykk for en alvorligere tilstand enn hos eldre barn med feber.

Det forklarer Per Lagerløv, helsestasjonslege og førsteamanuensis i allmennmedisin ved Universitetet i Oslo. Han er snar med å understreke betydningen av at barnet får i seg rikelig drikke, for eksempel morsmelk.

-Barn under 3 måneder bør ikke ha paracetamol hyppigere enn to ganger i døgnet på grunn av nedsatt utskillelseshastighet, sier han.

-Vil du si at foreldre til så små barn generelt sett er for raske med å gi paracetamol?

-Foreldre er veldig forskjellig. Noen er restriktive, andre er liberale i sin holdning til bruk. Generelt sett tror jeg foreldre kan være for liberale i bruk av paracetamol mot feber, mens de kanskje kan være noe restriktive når det gjelder å bruke paracetamol mot smerte. Paracetamol skal ikke brukes mot kolikk, understreker han.

Ikke noe alternativ -Finnes det alternativ til paracetamol for så små?

-Kort svar er nei. Både til små og store barn er paracetamol fortsatt første valg. Acetylsalisylsyre (som Globoid, Dispril) og ibuprofen (som for eksempel Ibux) har vel så mange bivirkninger som paracetamol og kan gi forgiftninger som er vanskeligere å behandle.

-Er det greit å gi en stikkpille for å være "på den sikre siden"?

-Nei. Febernedsettende medisin har ingen forebyggende effekt, heller ikke mot feberkrampe. Feber er en reaksjon fra kroppen for å bekjempe infeksjonen - og hjelper oss til å bli fortere bra. Paracetamol har som andre medisiner bivirkninger og skal bare brukes når det foreligger plagsom feber eller smerte, sier Lagerløv.

Feildosering Er du usikker på om du har dosert medisinen riktig? Da kan du ringe Giftinformasjonen (tidligere Giftinformasjonssentralen).

-Giftinformasjonen har en døgnåpen telefontjeneste hvor vi tar imot henvendelser fra allmennheten og helsevesenet angående overdoser, forgiftninger, feildoseringer osv. Blant annet er det viktig for oss å skille de personene som kan se an situasjonen hjemme (ingen eller lav risiko for symptomer) fra de som må til sykehus for behandling og oppfølging, sier seniorrådgiver Barbro Johanne Spillum.

-Vi vurderer ut fra barnets alder, dose, kroppsvekt, symptomer, om det er snakk om mikstur, tabletter eller stikkpiller og hvor lang tid det er gått siden barnet fikk medisinen.

Giftinformasjonen treffes på telefonnummer 22 59 13 00. Nettsidene ser du på www.helsenorge.no


Les også:
Mor tar seg av de syke barna
Dropp vann - syke barn bør drikke cola
Sunt å være syk
Når skal du gi paracet?
Reseptfritt - ikke risikofritt

Saken ble opprinnelig skrevet av Bam for Klikk.no. Les her.

BARN OG PARACET: Babyer som får paracetamol de seks første månedene av livet bortimot dobler risikoen for allergi og astma før de er ti år gamle. Foto: iSTOCK
BARN OG PARACET: Babyer som får paracetamol de seks første månedene av livet bortimot dobler risikoen for allergi og astma før de er ti år gamle. Foto: iSTOCK Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer