Kritisk jodmangel:

Forskere: - Absolutt grunn til bekymring

Slik sikrer du deg nok jod.

KILDE TIL JOD: Det er fullt mulig å få nok jod via vanlig mat og drikke, men for mange innebærer det at de må gjøre noen endringer i kosten. Hvit saltvannsfisk har et naturlig høyt innhold av jod og kan være en god kilde for de som spiser en del fisk. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KILDE TIL JOD: Det er fullt mulig å få nok jod via vanlig mat og drikke, men for mange innebærer det at de må gjøre noen endringer i kosten. Hvit saltvannsfisk har et naturlig høyt innhold av jod og kan være en god kilde for de som spiser en del fisk. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Forskere har lenge slått alarm om jodnivået blant unge, norske kvinner.

Melk og meieriprodukter er en av hovedkildene til jod i kostholdet. Nye tall fra Melk.no viser at hele to av ti kvinner i alderen mellom 23-29 år har redusert eller tror de kommer til å redusere inntak av melk i løpet av det neste året. For kvinner mellom 18-22 er dette tallet høyere og over 30 prosent skal, eller vurderer å droppe melka.

- Disse tallene er høyere enn vi noen gang har sett før. Vi er bekymret for at så mange unge jenter kutter melk blant annet fordi melk er den største kilden til jod i kostholdet vårt sammen med hvit fisk. Når vi ser at unge kvinner inntar mindre av begge disse matvarene er det grunn til å rope et varsko fordi det er få andre gode kilder til jod i kostholdet vårt, sier Ida Berg Hauge, direktør i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

UKE

PRØV NÅ!

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 0 kr per uke. 0 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uka) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (55kr/uka).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.