Forsøkte å forklare russerne at det neppe smakte særlig godt å grille en hel hjort

Så fikk kjøkkensjefen på vestlandshotellet en genial idé.

KRONHJORT:  Hvert år felles det ca 35 000 hjort i  Norge. De færreste blir delt opp og sydd sammen igjen før de havner på grillen. Foto: ODDMUND LUNDE
KRONHJORT: Hvert år felles det ca 35 000 hjort i Norge. De færreste blir delt opp og sydd sammen igjen før de havner på grillen. Foto: ODDMUND LUNDEVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet)  Russiske turister er mest fornøyde med ferien i Norge, viser en undersøkelse fra Innovasjon Norge.

Utenlandske turister var også mest fornøyde med servicenivået her i landet, viste den samme undersøkelsen.

 STORFJORD HOTELL:  Kjøkkensjefen hadde en kreativ løsning på grillproblemet. Foto: HOTELLET
STORFJORD HOTELL: Kjøkkensjefen hadde en kreativ løsning på grillproblemet. Foto: HOTELLET Vis mer

Ikke rart når kjøkkensjefen deler opp en hel hjort og syr den sammen igjen for å tilfredsstille gjestene.

Russiske turister Ledergruppa i et russisk selskap hadde samling på et hotell i Glomset utenfor Ålesund. De ville ha helstekt hjort på grillen til avslutningsmiddagen.

- Vi forsøkte å forklare russerne at det neppe vil smake særlig godt, forklarer Terje Devold, administrerende direktør i 62 grader nord, som eier blant annet Storfjord hotell.

Når man griller hele dyr over grill er det vanlig å steame eller steke dyret i en stor ovn for at kjøttet ikke skal bli tørt ytterst og rått innerst. Med en hel hjort ble det vanskelig, det fantes ingen ovn som kunne ta hele skrotten.

Helstekt hjort blir ganske tørr og lite smakfull. Hjortekjøtt skal helst ha en temperatur på 52 grader.
  Kreativ kjøkkensjef Men kjøkkensjefen på Storfjord hotell hadde en kreativ løsning.

 INNENDØRS:  og her ble hjorten servert. Foto: HOTELLET
INNENDØRS: og her ble hjorten servert. Foto: HOTELLET Vis mer

Han skar de flotteste stykkene av skrotten; indrefileten, ytrefileten, mørbraden og sadelen, og forstekte dem i ovnen. Dermed sikret han at i hvert fall de delene ble perfekt stekt.

Deretter sydde han ganske enkelt stykkene på igjen og satte hele hjorteskrotten på spidd.

Ute i skogen bygget kjøkkenstaben en stor utegrill, som hjorteskrotten ble grillet over.
  Juksa litt Maten smakte fortreffelig, bekrefter Devold, ikke så lite fornøyd med at det hadde latt seg gjennomføre.

-
Vi hadde ikke hjerte til å fortelle dem at vi hadde juksa litt.

Russerne klaget heller ikke på regninga. Sjøl om den helstekte hjorten alene kom på 30 000 kroner.

Undersøkelsen fra Innovasjon Norge viser også at utlendinger har store forventninger om unik, oppdagene og eventyrlysten ferie i Norge.