Først da Julie og Andreas kontaktet et privat «inkassobyrå», fikk de pengene av flyselskapet

Flyklagenemnda kritisk, og kaller det utpressingsverktøy.

PRIVAT PENGEINNKREVER: Flightright tar kampen mot flyselskapene for deg, hvis du av en eller annen grunn ikke kommer deg av gårde når du skal. Hvis du velger å bruke selskapet til å få igjen pengene dine, betaler du 25 prosent av beløpet i et såkalt suksessgebyr. Foto: ALEXANDER NORDAHL / DAGBLADET
PRIVAT PENGEINNKREVER: Flightright tar kampen mot flyselskapene for deg, hvis du av en eller annen grunn ikke kommer deg av gårde når du skal. Hvis du velger å bruke selskapet til å få igjen pengene dine, betaler du 25 prosent av beløpet i et såkalt suksessgebyr. Foto: ALEXANDER NORDAHL / DAGBLADETVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dinside): - Vi ble møtt av en utmattende e-postservice, med masse spørsmål og krav til dokumentasjon. Det er bare en utmattelsesstrategi fra flyselskapet, så folk gir opp til slutt, sier Knut Klose.

Reisefølget på fem hadde gledet seg lenge til tysklandsturen. Flybillettene var bestilt et år i forveien, og alt var i orden da de sjekket inn og fikk tildelt seteplasser. Men da de skulle gå om bord i flyet ble to fra reisefølget stoppet:

- De fikk beskjed om at flyet var overbooket, og at de måtte returnere til ankomsthallen og sjekke inn på nytt, forteller Knut Klose, som hadde ordnet billettene.

NEKTET OMBORDSTIGNING: Julie Garudholm og Andreas Klose ble plukket ut ved gaten og måtte vente på neste fly, uten tilbud om kompensasjon. Foto: PRIVAT
NEKTET OMBORDSTIGNING: Julie Garudholm og Andreas Klose ble plukket ut ved gaten og måtte vente på neste fly, uten tilbud om kompensasjon. Foto: PRIVAT Vis mer

De to, Julie Garudholm og Andreas Klose, måtte vente på neste fly og ble åtte timer forsinket.

Ifølge Knut Klose fikk de ingen informasjon om rettigheter eller tilbud om kompensasjon for ulempen. Da de klaget til Airberlin etter hjemkomst ble de bare møtt av autosvar på e-post.

Klage-service Løsningen for Klose ble Flightright - en relativt ny tjeneste som tar kampen mot flyselskapene for deg. På nettsida får du vite hva du har krav på i kompensasjon, og dersom du ønsker å leie inn Flightright til å taue inn pengene dine, betaler du 25 prosent av beløpet, et såkalt «success fee» - eller suksessgebyr, pluss 19 prosent moms.

- Det synes jeg er helt greit, så mye irritasjon og frustrasjon som det sparer deg for, sier Klose.

Han fikk 2870 kroner inn på konto ved hjelp av Flightright, i stedet for de 4096 kronene han ville fått uten selskapets hjelp. Greier ikke Flightright å få pengene dine tilbake, betaler du heller ingenting for tjenesten.

Kritisk Rolf Forsdahl, administrerende direktør i Norsk reiselivsforum som drifter de reiselivsrelaterte klagenemndene, er kritisk til selskaper som Flightright.

- Ved å bruke slike «inkassobyråer» hopper passasjerene over det nemndsystemet som ligger nedfelt i EUs passasjerrettigheter, slik at flyselskapet, for å ivareta sine rettmessige interesser, må bringe en tvist inn for domstolene. Flightright og deres like foretar nemlig ingen objektiv vurdering av klagen, selv om de av og til hevder det motsatte, sier Forsdahl.

- Kravene de fremmer er ikke alltid juridisk holdbare. Jeg er kjent med at mange flyselskap likevel betaler ut urettmessige krav for å unngå en dyr rettssak. Dette er en konsekvens vi er lite glade for - det truer rettssikkerheten for de næringsdrivende, sier direktøren.

Utmerker seg ikke Flightright har så langt assistert over 400 000 passasjerer med å få kompensasjon fra flyselskaper. Airberlin utmerker seg ikke, men er heller ganske representativ for flybransjen, ifølge pressekontakt i Flightright, Andrea Feustel.

- De fleste flyselskapene oppfører seg mer eller mindre likt, både lavprisselskaper og andre. De fleste av dem nekter å betale dersom passasjerer spør etter kompensasjon på egen hånd, sier hun.

- Mange av våre kunder forsøker å få kompensasjon uten hjelp fra profesjonelle, men mange flyselskaper reagerer med å ikke svare i det hele tatt, svarer men avviser klagen, eller forsøker å unngå å betale ved å tilby gavekort eller liknende, forteller Feustel.

Har gode rettigheter Forsdahl mener flypassasjerer allerede har svært gode rettigheter.

KRITISK: Rolf Forsdahl, administrerende direktør i Norsk Reiselivsforum som drifter Transportklagenemndene, er kritisk til «inkassobyråer» som Flightright. Foto: VIRKE
KRITISK: Rolf Forsdahl, administrerende direktør i Norsk Reiselivsforum som drifter Transportklagenemndene, er kritisk til «inkassobyråer» som Flightright. Foto: VIRKE Vis mer

- Det kan ikke forsvares at de tilbys en form for utpressingsverktøy i saker der det faktisk er flyselskapet som har sitt på det tørre rent juridisk sett, sier han.

Både han og kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet, henviser til Transportklagenemnda-Fly. Forbrukerrådet kan også gi deg gratis råd og hjelp, og på nettsidene deres finner du i tillegg utformet en del standard klagebrev for ulike scenarioer.

- Får du ikke det du har krav på, så klag til flyselskapet. Når du ikke fram, kan du klage til Flyklagenemnda, sier Skaug Halsos.

Uenig Flightright er ikke enig i Forsdahls karakteristikk av selskapet:

- Vi er ikke et utpressingsverktøy. Vi gir flypassasjerer en stemme når de skal krever rettslige kompensasjon, og hjelper dem til å vinne en kamp, som David mot Goliat, sier Andrea Feustel.

Ifølge selskapet sjekkes alle saker mot EU-forordning 261-2004, før de krever kompensasjon.

- Alle kravene vi fremmer er juridisk holdbare. Ingen flyselskaper må betale dersom det ikke finnes støtte for det juridisk, hevder hun.

Airberlin beklager Etter at Dinside kontaktet Airberlin om saken, henvendte flyselskapet seg til Klose og beklaget hendelsen. De tilbyr også å utbetale en kompensasjon på 250 euro pr. person.

Klose understreker at han allerede har fått penger på konto via Flightright, og at han ikke vil motta nok en kompensasjon.

I en e-post til Dinside skriver pressekontakt i Airberlin, Kathrin Zirkel:

- Vi beklager på det dypeste den plutselige endringen i reiseplan. Vårt kundesenter har i mellomtida vært i kontakt med Mr. Klose og Mrs. Garudholm og de vil om kort tid motta en kompensasjon på 250 euro hver. På linje med bransjestandarder, sender Airberlin ut automatiske svar inkludert et referansenummer på enhver kundehenvendelse. Etterpå blir alle henvendelser besvart.