- Først gestikulerer de med hendene, så begynner hodet å riste

Og det er ikke nødvendigvis et nei du får.

(Dagbladet): - Jeg vil gjerne gi et innblikk i hva ungdommen i Nepal er opptatt av, sier Alex Lyngaas (33).

I femte episode av web-tv-serien «7 dager i Nepal» her på Dagbladet.no, snakker filmskaperen med ungdommer i byene Katmandu og Pokhara i nettopp Nepal.

Engelsk i byene - Hadde jeg hatt bedre tid ville jeg tatt med en tolk ut på landsbygda og stilt de samme spørsmålene, sier Lyngaas.

Det er nemlig stort sett bare ungdommene i byene som kan engelsk godt, forteller han.

- De er litt mer priviligerte, og det er de som vil innta ledende posisjoner og styre landet i framtida, sier 33-åringen.  

Forstod ikke spørsmålet En gang fikk han likevel muligheten til å spørre noen dalittbarn oppe i fjellene om framtid og drømmer via en tolk.

- De hadde en litt begrenset fantasi om hva de kunne oppnå. De ville bare ha en jobb, fortsetter han.

For da Lyngaas spurte om de ikke ville bli lege eller kanskje advokat forstod de ikke spørsmålet:

- De skjønte ikke at de hadde muligheter til å drømme en gang.

Like verdier I videoen får du høre svarene byungdommene gir på en god blanding av lette og litt dypere spørsmål, som hva de vil bli, kjærlighet, framtid, og hva som er det viktigste i livet:

- Det som er gøy er at vi har de samme verdiene. Det viser at vi mennesker er nokså like om vi har samme utgangspunkt i livet, sier Lyngaas.

Både når det gjelder holdninger og også tanker om framtida - da har vi alle de samme drømmene, opplever han.

- Det jeg også vil ha fram er at samtlige ungdommer veldig gjerne ville hjelpe landet sitt. Jeg føler virkelig at det ikke bare er noe de sier. Alle vet at samfunnet trenger litt hjelp, sier han.

- Vårt «nei» er deres «ja» På sin reise i Nepal oppdaget Lyngaas at veldig mange nepalere rister på hodet når de snakker. Ungdommene hjalp ham med å finne ut hvor det kommer fra.

- Det ser ut som hodet ligger veldig løst oppå skuldrene. De starter med å gestikulere med hendene når de prater, og så tar de med hodet også.

Og hvis noen rister på hodet når du stiller et spørsmål, så ikke ta det for et nei.

- Vårt «nei» er deres «ja». Det er helt herlig, hoderistingen er noe som kommer innenfra. Det gir så mye karakter og karisma, og det får meg til å smile fra øre til øre.

• Se de tidligere publiserte episodene av «7 dager i Nepal» her.