Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Først kåret til århundrets byggverk, deretter verdens fineste bilreise

Består av åtte broer over en strekning på 8274 meter.

STILLE FØR STORMEN: Langs hele Atlanterhavsveien kan været fort skifte fra solfylt havblikk til digre bølger som dundrer over veien. Foto: HEIDI MOLSTAD ANDRESEN
STILLE FØR STORMEN: Langs hele Atlanterhavsveien kan været fort skifte fra solfylt havblikk til digre bølger som dundrer over veien. Foto: HEIDI MOLSTAD ANDRESEN Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Atlanterhavsveien mellom Molde og Kristiansund er fort unnagjort på fire hjul. Men det er ingen grunn til å ha hastverk.

- Vi var her for seks år siden, og bare måtte komme tilbake. Naturen og arkitekturen er så spektakulær og fullstendig annerledes her.

Tom Müller fra Stuttgard nikker mot Storseisundbrua som kneiser skeivt mot himmelen, før han bøyer seg over bordgrillen og danderer en smørklatt på de fire klippfiskstykkene.

Ingeniørkunstverk Fra rasteplassen på Averøy-sida ser det ut som om den 260 meter lange brua forsvinner lukt ut i det store intet.

Det gjør den ikke. Ingeniørkunstverket med et hovedspenn på 130 meter lander mykt på en holme i Eide kommune på den andre sida.

IVRIG FISKER: March Eberhard ved Myrbærholmen fiskebu. Foto: HEIDI MOLSTAD ANDRESEN
IVRIG FISKER: March Eberhard ved Myrbærholmen fiskebu. Foto: HEIDI MOLSTAD ANDRESEN Vis mer

- Bruene slutter ikke å fascinere meg. Det er liksom noe helt umulig over dem, sier Tom.

Ut mot havet «Vegen i havet» kaller de den, veistrekningen som i 1989 ble åpnet for ferdsel fra Bud i Fræna, via Vevang i Eide til Kårvåg i Averøy.

I 2005 ble Atlanterhavsveien kåret til århundrets byggverk i Norge, og året etter rangerte britiske The Guardian veien som verdens fineste bilreise.

Anlegget består blant annet av åtte broer. Selve Atlanterhavsveien utgjør bare 8274 meter av den nasjonale turistvegen fra Bud til Karvåg på totalt 3,5 mil.

Ball i ball Kommer du sørfra, begynner eventyret i Bud, en times kjøring fra Molde.

I havna losses sprellende torsk som skal saltes og tørkes til klippfisk hos lokale produsenter. Noe av fisken finner veien til restauranten Bryggjen.

KOM TILBAKE: Tom og Katja Müller var her også for seks år siden. - Vi liker å oppleve nye steder, og har vært både i Finnmark, Lofoten og Vesterålen på denne turen. Vi var begge enige om at vi måtte tilbake til Atlanterhavsveien. Naturopplevelsene sist gang var så utrolig sterke, sier Katja. Foto: HEIDI MOLSTAD ANDRESEN
KOM TILBAKE: Tom og Katja Müller var her også for seks år siden. - Vi liker å oppleve nye steder, og har vært både i Finnmark, Lofoten og Vesterålen på denne turen. Vi var begge enige om at vi måtte tilbake til Atlanterhavsveien. Naturopplevelsene sist gang var så utrolig sterke, sier Katja. Foto: HEIDI MOLSTAD ANDRESEN Vis mer

Hver torsdag, som er såkalt balldag i distriktet, serveres blant annet blandaball (av fisk og poteter), potetball (med en kjøttbit inni) og fiskball (hovedsakelig fisk)

Farefulle farvann Både fugleberget med hekkende krykkjer, det restaurerte tyske fortet Ergan og overnattingsstedet Havhusa ligger bare noen steinkast unna brygga, og kyststien som går rundt hele Bud er flott å oppleve til fots.

Bud ligger ved Hustadvika. Farvannet utenfor er betegnet som et av de mest farefulle langs Norskekysten.

Her kan man utforske gamle skipsvrak og dykke i tareskog, eller leie seg en båttur med en sjarkfisker.

Det finnes også mange kulturminner og turløyper. Naturreservatet Farstadsanden er populær blant surfere og kitere på jakt etter de heftigste naturkreftene.

Fiskelykke - Beautiful. Very, very beautiful.

LOKAL SPESIALITET: Ball på Bryggja i Bud. Foto: HEIDI MOLSTAD ANDRESEN
LOKAL SPESIALITET: Ball på Bryggja i Bud. Foto: HEIDI MOLSTAD ANDRESEN Vis mer

Russiske Dimitri Akrivih smiler og kaster den blinkende sluken fra fiskebrua og ut i den dypblå Hulvågstraumen under.

På de to fiskebruene som går parallelt på hver side av Myrbærholmen bru, står mataukere og sportsfiskere side om side.

Brufisket har vært populært siden Atlanterhavsveien ble åpnet for 21 år siden.

Etter flere nestenulykker, gikk Statens Vegvesen og flere kommuner sammen om spleiselaget på 11,5 millioner kroner som de to fiskebruene kostet.

Torskemiddag i dypet - Jeg kan ikke så mye om fiske. Men jeg er sikker på at det finnes en torskemiddag til meg der nede. Ganske sikker, i hvert fall, humrer March Eberhard fra München.

Han famler med sluk og snøre bak bobilen som står parkert på rasteplassen bortenfor fiskebruene.

Fra knausene over er det utsyn til de rødmalte havstuene på Håholmen. March har tenkt seg dit etter hvert, og skal ta båten som går fra Geitøya hver time.

Eventyrer Rundt 1890 kjøpte den daværende bestyreren Bård Bergseth hele Håholmen, og den gikk i arv i familien.

Bård var bestefaren til eventyreren Ragnar Thorseth, som overtok og bygde opp turistanlegget. I Saga siglar-hallen vises fortsatt filmer om holmens historie og Thorseths ferder.

Du kan også leie båt eller kajakk, eller leie deg inn på turer med fiskeskøyta «Hilding» eller vikingeknarren «Kvitserk». Dykkersenteret på Strømsholmen ligger også like i nærheten.

Mange om veien Tilbake på rasteplassen ved Storseisundbrua er klippfisken på grillen til Tom og kona Katja i ferd med å bli ferdig.

Tall fra Statens vegvesen bekrefter at trafikken på veien har eksplodert. Atlanterhavsveien er den åttende mest besøkte naturlige turistattraksjonen i Norge.

- Det er et paradoks, det der. Vi er mange som leter etter de urørte og spesielle perlene, og så alt for mange som finner dem, smiler Katja.

STARTEN: Moloen i Bud, som er stedet der veien begynner hvis du kommer sørfra. Foto: HEIDI MOLSTAD ANDRESEN
STARTEN: Moloen i Bud, som er stedet der veien begynner hvis du kommer sørfra. Foto: HEIDI MOLSTAD ANDRESEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media