Første gang de så en hvit mann fikk de høre Jokkes «To fulle menn»

Trodde først de frøs, men det viste seg at de var livredde.

(Dagbladet): - Disse barna har aldri sett et hvitt menneske før, sier Alex Lyngaas (33).

I fjerde episode av web-tv-serien «7 dager i Nepal» som du kan se over, tar han deg med et par timers kjøring opp i fjellene fra Beni Bazar, langt unna der turister og eventyrere ferdes til vanlig.

Målet er en skole for dalitbarn, og det som møter Lyngaas er en bikkjekald steinskole uten dører. Det skal vise seg at han aldri tidligere har måttet jobbe så hardt for å bryte isen.

BRUKTE TID: Alex Lyngaas har aldri tidligere måttet jobbe så hardt for å bryte isen som det han måtte på skolen for dalitbarn i Nepal. Men til slutt kom smilene. Skjermdump: ALEX LYNGAAS
BRUKTE TID: Alex Lyngaas har aldri tidligere måttet jobbe så hardt for å bryte isen som det han måtte på skolen for dalitbarn i Nepal. Men til slutt kom smilene. Skjermdump: ALEX LYNGAAS Vis mer

- Det som var så sprøtt var at her tok det utrolig lang tid å komme igjennom til dem, sier han.

Trodde de frøs Først tenkte Lyngaas at barna var høflige eller at de frøs.

- Men de er jo vant til å bli tråkka ned, og så kommer denne hvite mannen som representerer oversamfunnet og dytter kameralinsa opp i ansiktet på dem, sier han.

Halvveis i møtet, og etter å ha spilt noen Big Bang-låter, spør han rektoren om barna ikke likte det de hørte.

- Det viste seg at de virkelig var redde for meg. Rektoren visste riktignok at det skulle komme noen fra Plan, men barna ante ikke at det var en fyr på 1,90 som skulle tøyse og tulle litt, forteller 33-åringen.

Smil, respekt og ydmykhet Selv tror Lyngaas på å møte barn med et smil, respekt og ydmykhet. Han ville vise at denne hvite mannen både er morsom, rar, og at han ikke er noe å frykte:

- Vi snakker ikke samme språk, og de skjønner ikke hva du sier uansett. De ser på øya dine, smilet ditt og holdningen din, sier han.

Først da han tar fram kameraet med vidvinkellinsa så barna får se bilder av seg selv, kommer smilene til syne i ansiktene deres. 

Og da Anders Finslo fra Plan dukker opp, og både jammer og spiller «To fulle menn» av Jokke og Valentinerne mens Lyngaas ligger og spreller på bakken, løsner det endelig på ordentlig.

Tøft å se Lyngaas synes det er tøft hver gang han ser hvordan folk faktisk har det høyt oppe i fjellene i ett av verdens fattigste land. Samtidig mener han det ikke hjelper at de som bor der får en følelse at vi synes synd på dem når vi er på besøk.

 Skulle han vist barna hva han faktisk følte. Hvis han hadde klemt dem fordi han syntes det er urettferdig, trist og vondt at de lever slik de gjør - da hadde møtet fått en ovenfra og ned tilnærming som ikke hadde hjulpet noen ting, mener han.

- I stedet for å dokumentere hvor kjipt de har det, ville jeg skape litt god energi. Kan vi smile og le litt sammen, kan vi glemme lite grann i alle fall, sier Lyngaas og legger til:

STORE SMIL: Først da Lyngaas tar fram kameraet med vidvinkellinsa så barna får se bilder av seg selv, kommer smilene til syne i ansiktene deres. Skjermdump: ALEX LYNGAAS
STORE SMIL: Først da Lyngaas tar fram kameraet med vidvinkellinsa så barna får se bilder av seg selv, kommer smilene til syne i ansiktene deres. Skjermdump: ALEX LYNGAAS Vis mer

- Hvor kult er det ikke at latter, lek og å by på seg selv, kan skape kontakt. Hvis alle kan le litt, har det til slutt vært en god dag.

• Se de tidligere publiserte episodene av «Sju dager i Nepal» her.