BORTE FOR ALLTID: I 1925 forsvant Percy Fawcett (sittende i midten) sporløst i Amazonasjungelen på jakt etter den mystiske byen «Z». Foto: Library of Congress
BORTE FOR ALLTID: I 1925 forsvant Percy Fawcett (sittende i midten) sporløst i Amazonasjungelen på jakt etter den mystiske byen «Z». Foto: Library of CongressVis mer

Forsvant på jakt etter glemte sivilisasjoner i Amazonas. Nå må kanskje historien skrives om

Oppdageren Percy Fawcett forsvant på jakt etter glemte sivilisasjoner i Amazonsjungelen. Satellittbilder fra Google Earth og arkeologiske utgravninger kan tyde på at Fawcett hadde rett og Amazonas historie må skrives om.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Den portugisiske eventyreren Francisco Raposo hadde kommet til Amazonas i 1743 på jakt etter gull og rikdom. Så langt hadde han bare funnet sykdom, giftslanger og død i jungelen.

En dag han speidet ut over trekronen fra en høyde, fikk Raposo se en enorm by i det fjerne.

Etter to dagers marsj nådde portugiserne byportene: «Vi passerte gjennom tre store buer… Bak dem var en bred gate med store hus og fasader i uthugget stein som allerede var svarte av elde… Forsiktig våget vi oss inn i noen av husene. Ekkoet av stemmene våre ga gjenklang under de store hvelvene, mens mengder av flaggermus svermet rundt ansiktene våre… På hver side av en stor plass så vi obelisker som lignet dem romerne bygget. Men disse var skadet og splittet som av tordenkiler… Landet bak byen bestod av grønne og blomstrende jorder. Vi så også til vår forundring flere sjøer som var dekket av villrisplanter… Ingen steder møtte vi noen som kunne fortelle oss noe om denne forlatte byen, med sine ruiner og statuer som vitnet om rikdom og en stor befolkning, som hadde blomstret for mange hundre år siden…»

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99 kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn