HENGENDE: Huset ble hengende i lufta under en del av byggeperioden. Til høyre er huset med ferdig tilbygg. Foto: Privat/Sveinung Bråthen
HENGENDE: Huset ble hengende i lufta under en del av byggeperioden. Til høyre er huset med ferdig tilbygg. Foto: Privat/Sveinung BråthenVis mer

- Fortsatt skvetter jeg litt når jeg ser huset

Den 86 år gamle villaen fikk toppmoderne tilbygg.

Da den lille røde stua ble bygget i 1925, tenkte byggherren neppe på at huset ville få et høyst moderne tilbygg i sibirsk lerk 86 år senere.

Lignet oldefars hus Mona Johansen falt for huset da hun så annonsen på finn.no for over ti år siden. Det minnet henne sterkt om oldefars hus, som etter hvert ble barndomshjemmet hennes.

Oldefaren bar materialer til egen tomt og bygget villa. Det samme gjorde Lars Granstad med dette røde huset i 1925, Mona fant igjen fotografier av huset i en bok om Oslos historie.

I løse lufta I dag står bare grunnmuren igjen av den opprinnelige stua til oldefaren, og Mona var opptatt av at det samme ikke skulle skje med hennes nye bolig.

Da hun skulle bygge på, fikk sivilarkitekt Atle Geving klar beskjed om at den røde stua skulle bevares mest mulig.

Og slik ble det. Selv om den ble hengende i løse lufta en lang periode under ombyggingen.

Småbarnsfamilien bodde på en byggeplass i flere år. Arkitekt Geving mente den beste måten å bevare den gamle delen på, var et tilbygg i en helt annen stil.

Ny kledning Det moderne tilbygget og resten av huset er renovert i gjennomført stil.

UTFORDRINGER:
HENGENDE HUS: Ombyggingen ble en omstendelig prosess, i lang tid hang det gamle huset i luften før tilbygget kom på plass. FOTO: Privat
SVART BAMBUS: Bambusgulvet i spisedelen er malt svart. De øvrige gulvene er i umalt bambus. For møbler, kontakt bo-sf.no FOTO: Sveinung Bråthen
GREI OVERGANG Stuen er i den gamle delen, og kjøkkenet er i den nye. FOTO: Sveinung Bråthen
TAKTERRASSE: Terrassen på toppen av bygget har sol hele dagen. FOTO: Sveinung Bråthen
GLASSKLART: Fra tilbygget er det utsikt over Oslo by. FOTO: Sveinung Bråthen

Den gamle delen har fått nye vinduer og nytt panel, isolasjon og kledning, men har likevel beholdt det gamle stuepreget.

Tilbygget ble kledd i sibirsk lerk, og muren ble pusset okergul. Et mål var at tilbygget skulle være så vedlikeholdsfritt som mulig.

Beholdt kontrasten Mona Johansen forteller at det har vært viktig å beholde kontrasten mellom nytt og gammelt inne, men samtidig skape en helhet.

- Jeg valgte malt panel og malte tregulv for å få et gammeldags inntrykk i den gamle delen. I den nye er det bambusgulv, tøff trapp mellom etasjene og blant annet tidløse fliser på badet, sier Mona.

Vennet seg til huset Hun innrømmer at det tok tid før hun vennet seg til det nye tilskuddet på boligen.

- Fortsatt skvetter jeg litt når jeg ser huset hvis jeg har vært på bortreist en stund, men jeg synes det er blitt utrolig forfriskende og spennende, samtidig som det er funksjonelt, sier huseieren.

Les også:
Slik ble stua ny
Små hytter rommer mye
La hytta på kanten av stupet

MIDLERTIDIG: Campingvogna var god å ha i perioder under utbyggingen. Foto: Privat
MIDLERTIDIG: Campingvogna var god å ha i perioder under utbyggingen. Foto: Privat Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

KONTRASTER: Ferdig tilbygg. Både tilbygg og opprinnelig hus har fått ny fasade, men i ulike stiler. Foto: Sveinung Bråthen
KONTRASTER: Ferdig tilbygg. Både tilbygg og opprinnelig hus har fått ny fasade, men i ulike stiler. Foto: Sveinung Bråthen Vis mer