REKORD? Det forventes opp mot 95 000 passasjerer på Oslo lufthavn i dag.  Foto: OSLO LUFTHAVN AS / ESPEN SOLLI
REKORD? Det forventes opp mot 95 000 passasjerer på Oslo lufthavn i dag. Foto: OSLO LUFTHAVN AS / ESPEN SOLLIVis mer

Forventer passasjerrekord på Oslo lufthavn i dag

- Vårt råd er å beregne litt ekstra tid på flyplassen.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dinside): Nå starter en av de mest travle periodene på Oslo lufthavn. Mange benytter seg av dagene før høstferien setter i gang, til å komme seg bort fra hverdagens kjas og mas.

Så hva bør man gjøre for å unngå at ferien starter med stress og bekymringer?

Beregn ekstra tid - Vårt råd til reisende er å beregne litt ekstra tid på flyplassen og være forberedt når man kommer til sikkerhetskontrollen, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen på Oslo lufthavn i en pressemelding.

Det er ikke uten grunn at flyplassen kommer med disse tipsene - det går nemlig mot nok en passasjerrekord.

- Rekorden stammer fra 13. juni 2014, da 94 281 passasjerer reiste til og fra Oslo lufthavn. Våre foreløpige beregninger tilsier at vi kan få nærmere 95 000 passasjerer førstkommende fredag. Vi er naturlig nok spente på å se hva tallet ender på til slutt, sier medierådgiver Lasse A. Vangstein i en pressemelding.

I løpet høstferieukene 40 og 41 forventer flyplassen å ta imot opp mot 1,5 millioner mennesker.

Les også: Nå kommer partikkeldetektorene i sikkerhetskontrollen

Presset kommer i ettermiddag Inntil videre er det stille før stormen på Gardermoen. Medierådgiveren forteller i tolvtiden fredag om en punktlighet på 97 prosent.

 GOD TID:   Kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen på Oslo lufthavn, oppfordrer alle reisende til å beregne god tid hvis de skal ut på tur i høstferien. Foto: KRISTIN SØRDAL
GOD TID: Kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen på Oslo lufthavn, oppfordrer alle reisende til å beregne god tid hvis de skal ut på tur i høstferien. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

- Akkurat nå er det ingen køer verken i innsjekk eller i sikkerhetskontrollen, men av erfaring vet vi jo at det er utover ettermiddagen presset kommer. Vi føler likevel vi er godt bemannet med tanke på trafikkmengden som kommer, sier Vangstein til Dinside.

Han minner videre reisende på at reisen starter allerede når man går ut av døra hjemme.

- Forbered deg på det som kommer og vær klar for sikkerhetskontrollen når du kommer dit. Det gjør prosessen både raskere og smidigere, sier han.

Han kan likevel ikke garantere at det ikke blir litt ventetid for dem som skal ut å reise i dag og de nærmeste dagene.

Les også: Rådyr roaming på fly - i Norge!

Reiser du med spesialbagasje? Da bør du beregne enda litt mer tid på flyplassen.

- Ta høyde for litt ekstra tid hvis du skal sjekke inn spesialbagasje. Gjør også de forberedelsene du kan på forhånd, det kan både du og andre reisende spare tid på, råder Vangstein.

Jaktsesongen er i gang, og mange reisende skal sjekke inn våpen når de reiser. Dette kan også være med og skape lengre køer.

Alle våpen skal tas med som innsjekket bagasje og sentrale våpendeler skal sendes separat. For eksempel sendes sluttstykket/forskjeftet i en egen bag, mens selve våpenet legges i en ryggsekk eller egnet kasse. Både bag og ryggsekk/kasse sjekkes inn, melder Oslo lufthavn.

- Vår klare anbefaling er å sjekke med flyselskapet ditt i god tid før avreise. Det er viktig at alle som reiser med våpen og ammunisjon i innsjekket bagasje også gir beskjed om dette ved innsjekk, understreker Vangstein.

Han forklarer også at det finnes grenser for mengden ammunisjon som kan sjekkes inn. Denne er på fem kilo pr. reisende.

Les også: Dette dekker reiseforsikringen

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside: Les her

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram