Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Fra 1. april kommer du ikke inn i USA uten riktig pass

Må ha biometriske data og signatur om du bruker ESTA.

NYE ESTA-REGLER: Etter utgangen av mars 2016, må alle som benytter seg av ESTA når de skal på reise til USA, ha et biometrisk pass. Foto: NOEL MOORE / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
NYE ESTA-REGLER: Etter utgangen av mars 2016, må alle som benytter seg av ESTA når de skal på reise til USA, ha et biometrisk pass. Foto: NOEL MOORE / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Skal du til USA etter 1. april i år må du sørge for at passet ditt kan leses elektronisk, ellers kan du få problemer. 

Reisebyråer og flyselskaper som SAS og Norwegian, har allerede varslet sine reisende om endringene på sine hjemmesider.

Dersom passet ikke kan leses elektronisk, og ikke har biometriske opplysninger og signatur, må du søke om visum hos Den amerikanske ambassaden.

Norge er ett av i alt 38 land som deltar i det amerikanske Visa Waiver Programmet (VWP). Det gjør at du kan bruke elektronisk søknadsskjema for reiseautorisasjon til USA, en såkalt ESTA-søknad.

TIMES SQUARE: Har du planlagt en tur til New York i år, må du sørge for å ha passet i orden. Foto: JEWEL SAMAD / AFP PHOTO / NTB SCANPIX
TIMES SQUARE: Har du planlagt en tur til New York i år, må du sørge for å ha passet i orden. Foto: JEWEL SAMAD / AFP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer

Dermed kan nordmenn besøke USA som turister, eller bruke USA som transittland, ved bare å ha et maskinlesbart pass - såkalt E-pass.

Dette kalles ifølge politiet.no et biometrisk pass, fordi opplysningene om deg ligger lagret slik at det kan leses av en datamaskin.

Har du merket? Med E-pass og ESTA slipper du i utgangspunktet å måtte søke turistvisum før avreise fra Norge. Men uten ESTA eller visum vil du bli avvist på flyplassen i USA. Du kan bare søke om ESTA elektronisk.

Nordmenn som har fått utstedt pass etter 3. oktober 2005 har alle fått pass som kan leses av datamaskiner.

Dersom du lurer på om passet ditt er E-pass, kan du se etter det lille firkantede merket nederst foran på passet. Har passet ditt dette merket, er passet i orden.

Mister tillatelsen Dersom du har norsk pass med gyldig ESTA kan innreisen til USA likevel bli stoppet. Dette gjelder ifølge Den amerikanske ambassaden for personer som i løpet av de siste fem åra har vært i landene Sudan, Syria, Iran eller Irak.

BIOMETRISK PASS: Ifølge politiet.no inneholder alle norske pass utstedt fra og med 3. oktober 2005, bortsett fra midlertidig pass, biometri og kan leses elektronisk. Dersom du lurer på om passet ditt er et E-pass, kan du se etter det lille firkantede merket nederst foran på passet. Har passet ditt dette merket så er passet i orden. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
BIOMETRISK PASS: Ifølge politiet.no inneholder alle norske pass utstedt fra og med 3. oktober 2005, bortsett fra midlertidig pass, biometri og kan leses elektronisk. Dersom du lurer på om passet ditt er et E-pass, kan du se etter det lille firkantede merket nederst foran på passet. Har passet ditt dette merket så er passet i orden. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer

Det gjelder også dersom du har dobbelt statsborgerskap med de aktuelle landene.

Et gyldig ESTA for disse norske statsborgerne blir nå tilbakekalt av amerikanske myndigheter. Dersom du skal reise etter 1. april må du i så fall søke innreisetillatelse gjennom visum fra Den amerikanske ambassaden i Norge.

Søk nytt pass i tide - Vi kan garantere at folk som søker pass har det i løpet av ti dager, men siden bestillinger og produksjon nå går elektronisk opplever de fleste at passet kommer mye raskere. Noen ganger allerede dagen etter bestillingen er gjort, sier pressevakt Roar Hanssen ved Oslo politidistrikt.

Mange politidistrikt tilbyr nå timebestilling for å få ordnet med pass, og det kan være smart å bruke denne løsningen slik at du slipper timevis med venting på en politistasjon, forteller han. 

- Det gjelder særlig på de mange inneklemte fridagene vi har foran oss. Vårt råd er å tenke på passet i god tid, og å sjekke om passet du har fortsatt er gyldig, sier Hanssen.

Ikke kjøp for tidlig - Ikke kjøp flybilletter før du har godkjent visum, sier kommunikasjonsrådgiver Kjersti Ofstad ved Den amerikanske ambassaden i Norge.

- Vi tør aldri gi noen garantitid for behandling av visum. Men normalt, og dersom det ikke er noe spesielt som skjer, så vil man ha visum innen sju til ti arbeidsdager etter intervjuavtalen, sier hun.

Når det nærmer seg sommerferietid vil du trenge enda flere dager, så vær tidlig ute.

- Skal du bestille visum må du fylle ut dokumenter og betale elektronisk før du bestiller intervju, sier Oftstad.

Det gjør du på www.ustraveldocs.com, som er den offisielle nettsida for visuminformasjon for Den amerikanske ambassaden i Norge.

Hele Norges coronakart