Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Norgesferie:

Fra himmel til Helvete på 15 minutter

Dette er et ferietips utenom det vanlige.

Nedtur og opptur: Turen ned til jettegrytene går på trygge stier. Foto: Ian Brodie/Visit Lillehammer
Nedtur og opptur: Turen ned til jettegrytene går på trygge stier. Foto: Ian Brodie/Visit Lillehammer Vis mer

HELVETE (Dagbladet): Noen ferieopplevelser i Norge er ganske annerledes enn andre. I Espedalen i Gudbrandsdalen sender de gjerne turistene høyt til værs og helt til bunns. Fra himmels og til Helvete, rett og slett. La oss forklare nærmere.

Slik kommer du til Helvete

På rett vei: Helvete er blitt en attraksjon for mange gjester. Nå er det klart for en ny sommersesong. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
På rett vei: Helvete er blitt en attraksjon for mange gjester. Nå er det klart for en ny sommersesong. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Tar du av fra E6 ved Fåberg nord for Lillehammer og svinger inn mot Gausdal og Rv 255, så er du på vei mot Helvete. Det samme er du dersom du kommer nordfra, og svinger inn til Rv ved Skåbu. Du er på rett vei.

Espedalen er den vakre dalen som i årtier har vært brukt som inngangsporten til Jotunheimen for fjellfarende.

Skulle du ha lest Walter J. Clutterbuck og James A. Lees reiseskildring «Tre i Norge – ved to av dem» så har du vært med på den vakre reisen gjennom Espedalen på vei til Gjende - gjennom litteraturen.

Og på veien passerer man, eller helst stopper ved, jettegrytene i Helvete Naturpark som er Nord-Europas største jettegryter.

SEXY: Svenske Tage Bäck fikk seg litt av et syn da han gikk tur i skogen. Reporter: Christian Wehus. Foto: Tage Bäck. Vis mer
Opplevelse: De enorme jettegrytene er en naturopplevelse man bør få med seg i sommer. Foto: Ian Brodie
Opplevelse: De enorme jettegrytene er en naturopplevelse man bør få med seg i sommer. Foto: Ian Brodie Vis mer

Naturens kunstverk

De er opptil 50 meter dype og 20 meter brede og laget av naturen selv for rundt 10 000 år siden. Slik ligger jettegrytene med sine blankskurte vegger på rekke i rad i juvet. Et juv som ble åpnet for publikum etter at de ble ryddet og klargjort i 1954.

Og nå gjør tretrappene ned i juvet det lettere for besøkende som stopper ved besøkssenteret og kafeen ved riksveien. Det er det bare å ta turen de 200 meterne ned til jettegrytene med det voldsomme navnet. Og her kan man la seg imponere av naturopplevelsene som reiser seg opp mot himmelen. Navnet skal ha oppstått i tidligere tider da man dro gjennom Espedalen med hest og kjerre. Det var vanskelig å forsere akkurat disse jettegryteområdene, som dermed fikk navnet Helvete.

I dag er det en ren fornøyelse å besøke dem.

Den stille dalen

I juvet: Himmelen er langt der oppe når man først er nede i juvet. Foto: Ian Brodie
I juvet: Himmelen er langt der oppe når man først er nede i juvet. Foto: Ian Brodie Vis mer

Det dystre navnet til tross, i dette området finner man fine fjellvann med fjellørret for dem som vil prøve fiskelykken.

- Og her er flere tradisjonsrike overnattingssteder med vertskap som vil gi deg den kunnskapen du søker og de beste tipsene for å skape de beste minnene sammen med dine. Dette er Espedalen på sitt beste, sier Camilla Maanum Trulsen, markedssjef i Visit Lillehammer og fortsetter:

- Her har man et fantastisk utgangspunkt til flotte fjellturer og naturopplevelser. Det er lett tilgjengelige med kort vei fra Lillehammer, Oslo og Østlandet forøvrig – og allikevel så urørt og fredfylt.

I denne vakre delen av landet er det flotte sykkelmuligheter langs veier og stier samt flere kulturminner og naturfenomen som en kan utforske. Og det er utleie av kanoer, kajakker, sykler, robåt og SUP-brett hos overnattingsstedene. Aktiv ferie i rolige omgivelser, med andre ord.

Rett til himmels

15 minutters kjøring lenger nord ligger vakre Ruten Fjellstue med eget ølbryggeri og det tradisjonsrike Dalseter Høyfjellshotell. Og det er her de gjerne sender deg til himmels for høytsvevende opplevelser.
For de to overnattings- og aktivitetsbedriftene har i fellesskap bygd opp det 12 meter høye elgtårnet med seks sengeplasser og med en fabelaktig panoramautsikt.

Høyt mot himmelen: Elgtårnet er en opplevelse for hele familien. Foto: Sam Hughes
Høyt mot himmelen: Elgtårnet er en opplevelse for hele familien. Foto: Sam Hughes Vis mer

Her bor man høyt oppe, over et av Europas eldste og største elgtrekk-områder.

Vert: Grethe Gillebo ønsker velkommen til en ny sommer på Dalseter Høygfjellshotell. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Vert: Grethe Gillebo ønsker velkommen til en ny sommer på Dalseter Høygfjellshotell. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

- Under dere trekker elgen fra Nordmarka i Oslo, gjennom Gausdal og til Glittersjå i Murudalen, forteller Grethe Gillebo, verten ved Dalseter Høyfjellshotell.

- I denne delen av Norge finnes over 1000 gamle fangstgraver fra svunne tider. Fra overnattingsstedet høyt over bakken kan man se ut over vakre Espedalen, og ofte kommer elgen helt inntil de fire år gamle tårnet, fortsetter Gillebo, som leder familiebedriften hvor tredje generasjon vertskap ønsker velkommen til hotellet 930 m.o.h.
I sommer er det også er muligheter å være med på rideleir og til å bli med på rideturer på islandshester innover fjellheimen.

I Elgland

Gjestene leier hele tårnet og har den unike opplevelsen, som ligger 25 minutters rolig gange fra hotellet, for seg selv.

Og lyse sommernetter gir nå unike opplevelser i Peer Gynts rike.
Her starter også den vakre Peer Gyntvegen som går over til Gålå og Peer Gynt-amfiet. Selve Peer Gynt-festivalen er avlyst for sommeren, men i festival-uka vil det bli holdt små konserter og opplevelser i fjellheimen.
Det kan kanskje være en god idé etter å besøkt både himmel og Helvete.

Vil du ha flere Norgesferieopplevelser? Les om dem her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!