Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Fra hverdagshelt til sprø meksikaner

Variert ukemeny for hele familien.

Denne uka finner du en herlig variasjon hvor enkel pasta, fiskesuppe og langkokt helgemat står på menyen.

DAGENS MIDDAGSTIPS: Fløtekokt løk med pasta. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker/Alf Børjesson
MIDDAGSTIPSET: Oppskrift på macaroni and cheese. Foto: Peter Berg
BÉARNAISE: Om det finnes en rangordning i sausenes rike, er det ingen tvil om hvem som er kongen. Og dette er en fransk hamburger... Foto: Erik Hannemann
QUESADILLA: Den geniale meksikanske retten som er sprø og myk på en gang. Foto: Erik Hannemann
FUGL I VIN: Coq au vin er en udødelig klassiker. Det skjønner alle når man spiser den. Foto: Erik Hannemann

Hver uke kommer en rykende fersk ukemeny på Klikk.no.

Mandag: Macaroni 'n cheese Makaroni og ost er en av hverdagens mange helter, helt på linje med andre pastaretter som spagetti carbonara, pepperpasta og chili- og hvitløkspagetti.

Tirsdag: Laks med fløtekokt purre I denne oppskriften brukes en god teknikk. Først stekes fisken raskt i en stekepanne, så legges den på en ildfast form i ovnen (på 125 grader) til den blir gjennomstekt.

MIDDAGSTIPSET: Oppskrift på macaroni and cheese. Foto: Peter Berg
MIDDAGSTIPSET: Oppskrift på macaroni and cheese. Foto: Peter Berg Vis mer

Og den serveres med vårløk (eller purre) som kokes i fløte og hakkede, kokte egg. Har du lyst på poteter, kan jeg foreslå vanlige kokte mandelpoteter eller den kule fondantpoteten.

Onsdag: Pølsegryte Pølser blir elegante med denne oppskriften! Ideen er å trekke dem i en super kraft av hvitvin, løk, selleri og masse urter. Server for eksempel med den supre persillerotmosen.

Torsdag: Fiskesuppe Tid for fiskesuppe! Denne lages på enkleste vis med å koke en kraft med grønnsaker og fiskebuljong som du heller, kokende varm, over rå fisk i små terninger. Enklere og raskere er det vrient å lage en fiskesuppe som smaker!

Fredag: Quesadilla Endelig fredag - og på bordet ligger noen herlige, krydderduftende quesadillas som du har laget ved å steke kjøttdeig og krydder, legge det på tortillas, toppe med ost og stekt sprø i stekepannen...

Lørdag: Fransk burger Burgeren kommer opprinnelig fra Hamburg (håper ingen blir overrasket over det!) og kom bokstavelig til Amerika med båt.

DAGENS MIDDAGSTIPS: Laks med fløtekokt purreløk. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker/Alf Børjesson
DAGENS MIDDAGSTIPS: Laks med fløtekokt purreløk. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker/Alf Børjesson Vis mer

Det var nemlig via emigrantbåtene den ble populær og senere har den blitt en grunnpilar i det amerikanske kjøkkenet. For å komplisere ting har vi tatt den over sjøen igjen, fått en franskmann til å lage béarnaise. Da må det jo bli fest!

QUESADILLA: Den geniale meksikanske retten som er sprø og myk på en gang. Foto: Erik Hannemann
QUESADILLA: Den geniale meksikanske retten som er sprø og myk på en gang. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Siden det er lørdag, ja, da kan du jo lage en kake også. Hva med en supersaftig blåbærkake?

Søndag: Coq au vin Uka avsluttes med en erkeklassiker, nemlig coq au vin. Opprinnelig var det hanen som ble kokt i vin, men ettersom færre og færre av oss har haner lett tilgjengelig, bruker vi kylling i denne retten.

BÉARNAISE: Om det finnes en rangordning i sausenes rike, er det ingen tvil om hvem som er kongen. Og dette er en fransk hamburger... Foto: Erik Hannemann
BÉARNAISE: Om det finnes en rangordning i sausenes rike, er det ingen tvil om hvem som er kongen. Og dette er en fransk hamburger... Foto: Erik Hannemann Vis mer

Det vanligste er å koke den i rødvin, men det blir minst like godt i hvitvin.

FUGL I VIN: Coq au vin er en udødelig klassiker. Det skjønner alle når man spiser den. Foto: Erik Hannemann
FUGL I VIN: Coq au vin er en udødelig klassiker. Det skjønner alle når man spiser den. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Ha en smakfull uke!

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

Her er alle ukemenyene

Denne kyllinggryta lager du i dag

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media