Fra i dag må du betale

Prisen for å glemme er høy.

PIGGDEKKGEBYR I OSLO OG BERGEN: Fra og med 1. november må du betale piggdekkgebyr ved kjøring med piggdekk innenfor kommunegrensene til Oslo og Bergen. Foto: PER ERVLAND & KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO
PIGGDEKKGEBYR I OSLO OG BERGEN: Fra og med 1. november må du betale piggdekkgebyr ved kjøring med piggdekk innenfor kommunegrensene til Oslo og Bergen. Foto: PER ERVLAND & KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NOVis mer

• Les alt om Årets Bil her!

1. november markerer inngangen på piggdekksesongen:

Fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag, som i 2014 er 27. april, er det altså gebyr for å kjøre med piggdekk innenfor kommunegrensen i Oslo og Bergen.

Glemmer du det og blir tatt, kan det koste deg dyrt: Gebyret for å kjøre uten gyldig piggdekkoblat er nemlig på 750 kroner.

Her må du betale Som nevnt innledningsvis, er det bare Oslo og Bergen som har piggdekkgebyr.

Trønderne har også måttet betale for å kjøre med pigg, men ordningen der ble avviklet i 2010.

Selv om piggdekkandelen i trønderhovedstaden har økt etter bortfallet av piggdekkavgiften, har bystyret besluttet at trønderne skal slippe dette også i år.

I Stavanger har man også hjemmel for å innføre piggdekkgebyr ifølge forskriften, og Stavanger er helt i tet blant byene med store svevestøvproblemer. Likevel har kommunen valgt å enn så lenge ikke innføre piggdekkgebyr. I stedet har de nylig lansert en kampanje for å få folk til å velge piggfritt.

Du må betale selv om du bare er på gjennomreise Selv om du bare skal kjøre gjennom byene, må du betale piggdekkgebyr.

Dersom du bare er på gjennomreise, anbefaler Oslo kommune dagsoblat. Dette kan du enkelt gjøre ved å sende en sms. (Du kan lese mer om hvordan du gjør dette lenger ned på siden.)

«Gladnyheten» for deg som er på langtur, er imidlertid at oblaten gjelder i begge byene:

Det holder altså at du betaler i Oslo, dersom du også kjører gjennom Bergen i løpet av samme døgn, siden du da allerede har en gyldig billett.

Hva hvis du har flere biler? Du bør merke deg at en oblat gjelder for én bil. Har du to biler med piggdekk, må du altså ha to oblater.

Du kan heller ikke kjøpe en dagsoblat som du bytter mellom to ulike biler.

Du kan imidlertid omregistrere sesongoblaten til en bil med et annet registreringsnummer dersom dette skulle være nødvendig i løpet av sesongen. Dette er imidlertid ikke mulig for dags- og månedsoblater.

Dette koster det å kjøre med piggdekk Ifølge forskriften er satsene:

• 30 kroner for dagsoblat
• 400 kroner for månedsoblat
• 1200 kroner for sesongoblat

Kjører du mindre enn 14 dager i løpet av en måned, lønner det seg å kjøpe dagsoblater, og kjører du mer enn 40 dager i løpet av sesongen, lønner det seg å kjøpe sesongoblat.

Hvor betaler du piggdekkgebyret? • Både måneds- og sesongoblatene bestilles fra nettsidene til Oslo eller Bergen kommune. Der får du også detaljert oversikt over utsalgssteder.

• Døgnoblat kan kjøpes fra oblatautomater (se hvor de er plassert på kommunenes nettsider), via en gratis app til din smarttelefon, eller via SMS.

• Du kan også kjøpe skrapeoblater som er mer «selvbetjente» døgnoblater. Her skraper du selv av på billetten og markerer tidspunkt for når du kjører innenfor kommunegrensen.

Dersom du vil kjøpe oblat via SMS, gjør du følgende:

Skriv: PIGG BERGEN (eller OSLO) BILREG.NR (for eksempel: pigg bergen CE12345), og send til 2300

Du vil motta bekreftelse på SMS. Husk at oblat ikke er gyldig før bekreftelse er mottatt. Ved stor nettrafikk kan ventetida være opp mot 15 minutter, ifølge Oslo kommune.

Du kan også kjøpe oblat for en dato fram i tid. Skriv da datoen etter registreringsnummeret (ddmm) - eks. for 9. desember 2011: PIGG OSLO DE12345 0912

Hvem er det som kontrollerer? Politiet og Statens vegvesen kan kontrollere kjørende biler. Piggdekkontrollene sammenfaller gjerne med andre kontroller, som fartskontroller, promillekontroller, kontroll av bilbelte og tekniske kontroller.

Parkerte biler blir derimot kontrollert av Bymiljøetaten. Husk at du ikke trenger oblat for å stå parkert, det er dersom du skal bevege på bilen at du må betale piggdekkoblat.

LES OGSÅ:
Husk kravene til mønsterdybde!
Les vår pristest av sesongens beste dekk