Fra nå kan du nyte en av Norges mest populære utsikter fra hele verden

Preikestolen lansert på Google Street View i dag.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Nå kan du med Google Street View sitte i sofaen hjemme og nyte utsikten fra Preikestolen.

Preikestolen har en av Norges mest spektakulære og populære utsikter, og er derfor ett av stedene som har stått på Googles liste over plasser som bør inkluderes på Street View, ifølge Google.

- Vi forsøker å velge steder som er interessante for så mange som mulig. Preikestolen er et godt eksempel på hvilke fantastiske steder Norge kan tilby, sier produktansvarlig i Google Norge, Harald Skaarn, til Dagbladet.

Med Street View-bilder kan folk fra hele verden via Google Maps få et inntrykk av den fantastiske opplevelsen og utsikten Preikestolen byr på, og kanskje også la seg inspirere til å legge ferien til Norge, skriver selskapet i en pressemelding.

Frykter ikke færre besøk Over 200 000 nyter utsikten over Lysefjorden fra Preikestolen hvert år, ifølge Ut.no.

Harald Skaarn er ikke bekymret for at færre nå vil legge ut på den fire timer lange turen det tar tur-retur til det populære utkikkspunktet:

- Dette er ikke noe erstatning for å legge ut på tur. Det gir heller flere tilgang til et sted ikke alle har mulighet til å besøke, sier han til Dagbladet.

Reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Per-Arne Tuftin, håper ifølge pressemeldinga at dette vil stimulere til at flere ønsker å komme til Norge for å oppleve det fantastiske landskapet selv.

UTKIKKSPUNKT: Preikestolen er et av Norges mest spektakulære steder, og er derfor ett av stedene som har stått på Googles liste over steder som bør inkluderes på Street View, ifølge Google. Fra i dag, 3. mars ble det mulig. Skjermdump: GOOGLE MAPS
UTKIKKSPUNKT: Preikestolen er et av Norges mest spektakulære steder, og er derfor ett av stedene som har stått på Googles liste over steder som bør inkluderes på Street View, ifølge Google. Fra i dag, 3. mars ble det mulig. Skjermdump: GOOGLE MAPS Vis mer

Mens Audun Rake, som er daglig leder i Stiftelsen Preikestolen, håper bildene er med på å løfte fram Preikestolen som en unik turistattraksjon.

Kan komme mer Det ble også lansert street view-bilder fra Skimuseet i Holmenkollen i dag. Skimuseet har årlig mer enn 200 000 besøkende, og er et av Norges mest populære museer.

Men såpass langt ute i naturen, er Preikestolen det første stedet Google har vært med sine kameraer.

- I dette formatet er Preikestolen det første stedet som legges ut, sier Harald Skaarn.

- Betyr det at det er flere naturperler fra Norge som er klare for Google Street View?

- Det vil jeg ikke avsløre, så det er bare følge med, sier Skaarn.

Til fots Det er ikke gjort i en fei å publisere bilder på denne måten.

Når bildene er tatt, blir de databehandlet for å gjøre dem klare til å vises på Google Maps. Deretter sys alle enkeltbildene sammen til 360-graders panoramabilder, som er de du får se.

Street View-bilder finnes i dag i 65 land, og hvert år kjører bilen med kameraer på taket tusenvis av mil og tar bilder av nye gater og oppdaterer gamle bilder.

Men for å få tatt bilder fra steder som dette, er det bare bein og ryggsekk som hjelper.

15 kameraer og GPS I sommer vandret Googles trekker-kameraer de fire kilometerne fra fjellstua og helt ut på Preikestolen.

NORGE TIL VERDEN: Med Street View-bilder kan folk fra hele verden via Google Maps få et inntrykk av den fantastiske opplevelsen og utsikten Preikestolen byr på, og kanskje også la seg inspirere til å legge ferien til Norge, skriver selskapet i en pressemelding. Skjermdump: GOOGLE MAPS
NORGE TIL VERDEN: Med Street View-bilder kan folk fra hele verden via Google Maps få et inntrykk av den fantastiske opplevelsen og utsikten Preikestolen byr på, og kanskje også la seg inspirere til å legge ferien til Norge, skriver selskapet i en pressemelding. Skjermdump: GOOGLE MAPS Vis mer

Trekkeren er en ryggsekk med et kamerastativ med 15 kameraer og GPS.

- Det var en person med en veldig tung ryggsekk, konstaterer Skaarn.

Først et halvt år seinere er bildene tilgjengelig for alle over hele verden via Google Street View.

Med dagens Street View-lansering har Preikestolen blitt en del av en eksklusiv klubb som fra før av inkluderer pyramidene i Giza, verdens høyeste bygg, Burj Khalifa, inn- og utsida av Scotts hytte i Antarktis og under vann på Galapagos.