Fra nå må du regne med at slike bilder fyller «feeden» din på sosiale medier

Kakebildene må vike.

NYE HØYDER: Iskrem kan være alt fra en kjedelig ispinne til en smaksopplevelse du vil huske for alltid. I år  er iskrem blitt hot i den internasjonale matverdenen.  På bildet hjemmelaget sommeris fra Brimi. Foto: METTE MØLLER
NYE HØYDER: Iskrem kan være alt fra en kjedelig ispinne til en smaksopplevelse du vil huske for alltid. I år er iskrem blitt hot i den internasjonale matverdenen. På bildet hjemmelaget sommeris fra Brimi. Foto: METTE MØLLERVis mer

• Flere matsaker på db.no/mat

(Dagbladet): Tro ikke at du vil se mindre iskrem selv om kulda kommer krypende.

2014 var året da iskrem ble hot i den internasjonale matverdenen.

Allerede fått bilder av iskrem på feeden din? Belag deg på mer. Antagelig er det bare begynnelsen.

Nye smaker og kombinasjoner av is og kaker kommer for fullt.

Iskrem er i ferd med å bli mer eksklusivt og by på andre smaksopplevelser enn vi er vant til, sier Pernilla Jonsson, spesialist på forbrukeratferd i analysebyrået Kairos Future og forfatter av den ferske OBH Nordica Homecooking report.

Byrået driver trendspaning over hele verden. E ting går igjen i trendrapportene for tida; iskrem.

Is i sosiale medier Iskrem er i ferd med å ta over for lekre bakverk på instagram og andre sosiale medier, skriver New York Observer.

Ifølge det amerikanske livsstilsmagasinet tar iskrem-elskerne i USA helt av med bilder og tips om oppskrifter og «ice cream hot spots».

Amerikanske iskremutsalg jubler, for etter trendsetterne følger hopen av nysgjerrige som vil prøve nye smakskombinasjoner.

Iskokebok Mange eksperimenterer med is i eget kjøkken. 

-Iskremtrenden skyldes til en viss grad at det hjemmelagde har høy status. Lager man isen sjøl kan man dessuten variere smak i det uendelige, sier Pernilla Jonsson i Kairos future.

Hun tror vi er lei av creme brulee og panacotta nå.

Iskrem kan du faktisk lage mens gjestene sitter og hygger seg. Litt frosne bær og fløte eller kesam er alt som skal til.  Iskremmaskin trenger du ikke.

Skulle du mangle ideer, er det bare å gå på nettet. Eller i bokhandelen. Nå  kommer kokebøkene hvor alle oppskrifter har utgangspunkt i iskrem.

Et eksempel: Boka «Melt »av Claire Kelsey.

Gourmet-iskrem I København eksperimenterer firmaet Winterspringdesserts med nye iskremsmaker.

Bak står gullmedaljevinner i Bocuse d'Or, Rasmus Kofoed, også kjent for sin prisbelønte restaurant Geranium.

Kamille og eple, rose og tindved er bare noen av ingrediensene i iskremdessertene inspirert av det nye nordiske kjøkkenet.

- Iskrem og is-desserter følger det samme mønsteret som vi har sett med sjokolade og kaffe de siste fem-ti årene, sier grunnlegger og daglig leder i Winterspringdesserts, Karina Schmitt Lund, i en epost.

Hun tror utviklingen i USA vil spre seg raskt og jobber for å få iskremen inn på det norske markedet.

- Bedre råvarer og mer forseggjorte produkter kommer for fullt i Europa, sier Schmitt Lund, som i valget mellom eget iskremmerke og et dessertprodukt valgte å satse på det siste.

Målet er å gjøre deg og meg i stand til å servere dessert av Michelin-kvalitet hjemme.  

Wasabi og tyttebær Også i Norge skjer det mye på iskremfronten. I Røros-traktene lager Galåvolden Gård is av økologisk tjukkmjølk og lokale blåbær, mens friske molter og tyttebær gir smak til fløteisen. 

På Jæren lager «Iskremgarden» (Wadeland gård) iskrem på fersk melk blandet med smaker som hasselnøttsjokolade

Rundt i verden blir iskremen stadig mer avansert, og stadig særere.

Hva sier du til is med hvitløk og mandel?

Eller iskrem med sjokolade og wasabi?

Du finner alt sammen der ute.

NYE SMAKER: Det finnes nesten ingen grenser for iskremsmaker. På bildet iskrem med blåskimmelost fra Opaker gård. Foto: HÅKON EIKESDAL
NYE SMAKER: Det finnes nesten ingen grenser for iskremsmaker. På bildet iskrem med blåskimmelost fra Opaker gård. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer