INNHØSTING: Tequila lages av blå agave (agave Tequilana) og er begrenset til områdene rundt byen Tequila i staten Jalisco
i Mexico. Her er det en «jimador», en agavearbeider, som kutter bladene av den blå agaveplanten. Baking av agavehjertene
foregår i moderne ovner. FOTO: ERICH SCHLEGEL / CORBIS / NTB SCANPIX
INNHØSTING: Tequila lages av blå agave (agave Tequilana) og er begrenset til områdene rundt byen Tequila i staten Jalisco i Mexico. Her er det en «jimador», en agavearbeider, som kutter bladene av den blå agaveplanten. Baking av agavehjertene foregår i moderne ovner. FOTO: ERICH SCHLEGEL / CORBIS / NTB SCANPIXVis mer

Fra toer til sekser: Vi har testet tequila

Tequila og mezcal har gått fra å være grove og rustikke til å ta opp kampen med edlere brennevinstyper.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

De fleste voksne nordmenn har et anstrengt forhold til tequila grunnet til tider overdrevet konsum i yngre alder. De seinere åra har derimot dette brennevinet fått en liten renessanse som ingrediens i cocktails men også som et kvalitetsbrennevin som kan drikkes som en digestif.

I tillegg har det noe mer ukjente mexicanske brennevinet Mezcal fått en slags hipster kultstatus og økende popularitet.

Mezcal er et brennevin som lages på den lokale kaktus planten maguey (en underart i agave-familien). Produksjonen forekommer i flere deler av Mexico, men det er området Oaxaca som står for størsteparten av produksjonen.

Det er hjertet i planten (pina) som brukes og bakes i jordovner over groper med varme steiner. Magueyen blir deretter knust og fermentert før mesken til slutt destilleres to ganger. Reposado og anejado-utgaver har også et opphold på eikefat og sluttproduktet inneholder et sted mellom 40 og 55% alkohol.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn