FYLLER KONTOEN: Antall privatpersoner som eier aksjer øker stadig, viser tall fra Aksje Norge. For første gang siden 2011 har antall personer som eier aksjer på Oslo Børs passert 360
000 aksjonærer. Foto: NTB Scanpix
FYLLER KONTOEN: Antall privatpersoner som eier aksjer øker stadig, viser tall fra Aksje Norge. For første gang siden 2011 har antall personer som eier aksjer på Oslo Børs passert 360 000 aksjonærer. Foto: NTB ScanpixVis mer

Pensjon

Fram til nyttår kan du gjøre det store pensjonskuppet

Nye spareordninger med skattefordeler skal gjøre det mer gunstig for privatpersoner å spare i aksjemarkedet. Det lønner seg å ta grep allerede i høst.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I 2017 bør alle virkelig ta en gjennomgang av hvordan de sparer, konstaterer Bengt Olav Lund, pensjonsekspert i DNB.

Fra 1. september kan du etablere en egen aksjesparekonto for aksjer og aksjefond som har en beholdning på 80 prosent aksjer eller mer.

- De som allerede sparer i aksjemarkedet, får «amnesti» frem til nyttår for å slippe å betale umiddelbar gevinstskatt. Har du urealiserte gevinster fordi du har hatt verdiøkning på aksjer og aksjefond, kan du flytte dem over til en aksjesparekonto uten å måtte skatte av gevinsten, sier han.

Sparenyheter

Tre sparenyheter i 2017 (Kilde: ROLF MÆHLE)

1. AKSJESPAREKONTO (AKS) :

Hva er det? En samlekonto med gunstige skatteregler for alle dine børsnoterte aksjer, egenkapitalbevis og aksjefond.Når? 1. sep.Passer godt for: 1) Særlig for folk som eier børsnoterte aksjer, egenkapitalbevis og aksjefond med gevinst, og som har snarlige planer om å selge for å ta ut penger eller bytte verdipapirer/ fondsandeler. 2) Sparekunder som ønsker større fleksibilitet til å bytte spareprodukter eller evt. selge noe for å ta ut kontanter (inntil innskutt beløp) uten at det utløser beskatning.Pass på! 1) Sjekk eventuelle gebyrer knyttet til aksjesparekontoen, f.eks etablerings-, forvaltnings- eller transaksjonsgebyr. 2) Sjekk også at den som tilbyr aksjesparekonto har et bredt utvalg aksjefond fra flere leverandører. 3) Sparekunder som ikke har spesielle forkunnskaper, og som opprinnelig har etablert en månedlig og langsiktig spareavtale, bør ikke la seg friste til hyppige bytter, kjøp og salg. Det kan koste dyrt i form av gebyrer og tapt avkastning. 4) Sitter du på gevinster på aksjer og aksjefond, er fristen for å flytte over til aksjesparekontoen uten at det påløper umiddelbar gevinstskatt utgangen av 2017.

2. PENSJONSSPARING FOR PRIVATPERSONER (IPS):

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn