Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Franske delikatesser velter ut av skapet

Opplev stemningen i danskekongens festkjøkken.

FRISTELSER: Kongekroner som skal bli kakepynt er noe av det du møter i det nyrenoverte festkjøkkenet på Christiansborg slott. Foto: KONGELIGE SLOTTE
FRISTELSER: Kongekroner som skal bli kakepynt er noe av det du møter i det nyrenoverte festkjøkkenet på Christiansborg slott. Foto: KONGELIGE SLOTTE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Året er 1937. Det kongelige festkjøkken er på kokepunktet. Det putrer fra kobbergrytene, folk flyr hit og dit mens duftene siver opp gjennom taket og ut i slottet. Ut av skapet velter den ene franske delikatessen etter den andre.

Duftende kaos Har du tenkt deg til Danmark, nettopp kåret til verdens lykkeligste land, i påsken, kan du gjøre en ekstra reise, en kongelig tidsreise tilbake til 15. mai 1937, kvelden da Kong Christian 10. inviterte til 25 års-jubileum på Christiansborg slott.

I morgen åpnes festkjøkkenet for publikum, som et slags matteater.

Slottet ligger på Slotsholmen, et par steinkast fra Kongens Nytorg og Strøget i København.

Her kan du følge kaoset før 275 prominente gjester ble traktert med fornemme spesialiteter som soup ambassadeur, kylling parisienne, dessert royale.

Kanskje har du vært på julebakst i Eidsvollsbygningen og sett hvordan de bakte i 1814, kjent på smakene som generasjoner før deg også har kjent, og opplevd hvor tungt det kan være å holde et gorojern over ilden.

KONGELIG MENY: Stemningen i slottskjøkkenet er gjenskapt, og blitt til et slags matteater. Skilpaddesuppe og stekt fugl er blant delikatessene som ble servert før i tida. Kjøkkenet på Christiansborg slott i København har en av Europas største kobberkjelesamlinger. Foto:KONGELIGE SLOTTE
KONGELIG MENY: Stemningen i slottskjøkkenet er gjenskapt, og blitt til et slags matteater. Skilpaddesuppe og stekt fugl er blant delikatessene som ble servert før i tida. Kjøkkenet på Christiansborg slott i København har en av Europas største kobberkjelesamlinger. Foto:KONGELIGE SLOTTE Vis mer

Danskenes tidsreise er ellevill i forhold. Her inviteres du inn til et bombardement av dufter, røyk og damp.

Krone av kandiserte frukter Her spares det ikke på noe.

Måoet har vært å gjenskape stemningen og vise kunnskapene man hadde. Her får du også innsyn i hva som skal til for å lage mat på høyt nivå.

Rettene som ble servert i Ridderhallen ble til med en liten hær av folk i kjøkkenet.

Kjøkkensjefen som roper ut kommandoer, kokker som balanserer 20 kilo tunge kobbergryter, kraftige karer som fileterer fisk.

For ikke å snakke om konditormesteren som drevent plasserer en kongekrone laget av kandiserte frukter på toppen av en kake.

Permanent utstilling Festkjøkkenet ble innredet i 1930 og er altså nyrestaurert. Istedet for bare å vise kjøkkenet og dets store samling kobberkjeler, har man valgt å lage den som en permanent utstilling hvor mennesker viser forberedelsene til denne spesielle gallamiddagen, krydret med fyrstelige anekdoter.

FORNEMT: Danskekongen tok for seg av fransk kokekunst. Som helstekt fisk med laurbær og sitron. Foto:KONGELIGE SLOTTE
FORNEMT: Danskekongen tok for seg av fransk kokekunst. Som helstekt fisk med laurbær og sitron. Foto:KONGELIGE SLOTTE Vis mer

Er du kritisk til kongelig pomp og prakt, er dette også en gyllen anledning til å se hva monarkiet har brukt penger på.

Skal du ikke til Danmark med det første, er det nok av muligheter etterpå. 

Også i andre deler av byen er det mathappenings som gjelder. Restauranten «1.th», som holder til i en herskapsleilighet i Nyhavn, har denne uka premiere på en gastronomisk fortelling kalt «Mellom himmel og bord».

Her kan du spise et overdådig måltid, midt i en forestilling som ifølge restauranten skal få deg til å se maten du spiser i et helt nytt lys. Du skal ikke se bort fra noen franske delikatesser her heller.

Vekket til live På Christiansborg slott har historikerne gjort et dypdykk i gjestelister, bordsetting og menyer, både til denne ene middagen og til kongens øvrige festmiddager. Gjestene led ingen nød.

FOR ALLE: Barn er velkomne til å se hva kongen bød sine gjester på. Foto:KONGELIGE SLOTTE
FOR ALLE: Barn er velkomne til å se hva kongen bød sine gjester på. Foto:KONGELIGE SLOTTE Vis mer

Blant rettene de fikk servert er kastanjesuppe, orrfugl og kongens favoritt, skilpaddesuppe.
 
Skal du ikke til Danmark, men fikk lyst på fransk mat? 21. mars er verdensdagen for fransk kokkekunst.

1500 restauranter verden over, også noen norske, hyller det franske med egen meny den kvelden.

Danskekongen serverte mye fra det franske kjøkkem, men oppskriftene finnes ikke lenger i slottsarkivene.

Historikerne har derfor gått tilbake til verdens første kjendiskokk, Auguste Escoffier (1846-1935).
 
Escoffier utga i sin tid 5000 oppskrifter i åtte store kokebøker, med «Le Guide Culinaire» som den mest kjente. 

NYOPPUSSET: I det nyoppussede kjøkkenet kan du studere hvordan man lagde middag til 275 personer i 1937. Foto: KONGELIGE SLOTTE
NYOPPUSSET: I det nyoppussede kjøkkenet kan du studere hvordan man lagde middag til 275 personer i 1937. Foto: KONGELIGE SLOTTE Vis mer
Hele Norges coronakart