Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Franskmennene hevder det er verdens første restaurant, men i Guinness rekordbok står det noe helt annet

250 år siden skiltet med «restaurant» ble hengt opp i Paris.

DISKRET HISTORIE: Det er lite som signaliserer at du er på et historisk sted, når du står i Rue du Louvre og ser mot Chez Alexandre og naboen Café du Musée. Foto: GJERMUND GLESNES
DISKRET HISTORIE: Det er lite som signaliserer at du er på et historisk sted, når du står i Rue du Louvre og ser mot Chez Alexandre og naboen Café du Musée. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): I dag tar vi det som en selvfølge og en viktig del av ferien: Å sette oss ned rundt et restaurantbord, kikke nedover menyen og bestille det vi lyster.

Men faktum er at restauranter er et relativt nytt fenomen, og i år mener franskmennene begrepet feirer 250 år.
 
I 1765 åpnet A. Boulanger, ingen kjenner fornavnet hans, sitt banebrytende spisested på et gatehjørne rett overfor Louvre i Paris.

Ifølge Guinness rekordbok hadde den spanske restauranten El Botin i Madrid da allerede eksistert i 40 år, men det ignorerer franskmennene, i tillegg til Wikipedia, Food Timeline og flere andre kilder.

SKÅL FOR BOULANGER: Den første restauranten var ifølge ekspertene på motsatt side av gata, men Ismail Kaya er  forståelig nok - mer stolt av interiøret her, i Café du Musée hvor han har plassert flere av memorabiliaene fra verdens første restaurant. Foto: GJERMUND GLESNES
SKÅL FOR BOULANGER: Den første restauranten var ifølge ekspertene på motsatt side av gata, men Ismail Kaya er forståelig nok - mer stolt av interiøret her, i Café du Musée hvor han har plassert flere av memorabiliaene fra verdens første restaurant. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

For ifølge franskmennene oppsto verdens første restaurant i den franske hovedstaden.

Beskjedent sted De kulinariske tradisjonene er kanskje franskmennenes aller største stolthet. Likevel feires restaurantjubileet med merkelig lite fanfarer. Heller ikke i restauranten som i dag holder til på den historiske adressen er det stor fest.

Så er da også Chez Alexandre i seg selv lite prangende. Nærmeste nabo er et parkeringshus, og fra lyskrysset på motsatt side høres snerrende mopeder og brølende turbusser.

Det er ikke engang en fransk restaurant. Den serverer pizzaer, gresk og tyrkisk mat.

Zidane var her Likevel er det fullt under varmelampene langs fortauet et pizzakast fra Louvre-museet.

- Jeg har lyst til å pusse opp og lage en historisk restaurant her. Men gårdeieren sier nei. Han er ikke villig til å investere, sier restaurantsjef Ismail Kaya (44).

Han har derfor plassert flere av de minneverdige gjenstandene i den mer tidsriktige restauranten i Café du Museé rett over gata, som han også eier.

Kaya legger til at han likevel har hatt prominente gjester på besøk og ramser opp: Den israelske utenriksministeren, Maldivenes statsminister med et kobbel av livvakter, og selveste Zinedine Zidane.

Første meny Også A. Boulangers originale restaurant skal ha vært et heller enkelt spisested, med en meny bestående av supper og buljonger.

Likevel var den noe helt nytt i datidas Paris - og i verden. Muligens med unntak av Madrid ...

Hos Boulanger kunne gjestene for første gang sette seg ned rundt små bord og velge blant flere retter. Tidligere hadde de bare kunnet spise ved vertens bord, table d'hôte, ifølge Encyclopædia Britannica.

POPULÆRT LUNSJSTED: Servitør Engin Ozad har nok å gjøre selv om Chez Alexandre ikke markedsfører jubileet. Selv var han ikke klar over stedets historie i det hele tatt. Foto: GJERMUND GLESNES
POPULÆRT LUNSJSTED: Servitør Engin Ozad har nok å gjøre selv om Chez Alexandre ikke markedsfører jubileet. Selv var han ikke klar over stedets historie i det hele tatt. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Boulanger var også den første som brukte ordet restaurant, opprinnelig utledet av «å restaurere», altså å gi kreftene tilbake. Og det kan du saktens trenge i Paris' historiefylte gater, hvor selv en enkel pizzeria kan skjule spennende historie.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media