Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Fred truet og ranet turister

Store protester mot avlivingen av Sør-Afrikas kjendis-ape.

MÅTTE AVLIVES:  Sørafrikanske myndigheter opplyste fredag at de hadde avlivet landets mest berømte bavian, bedre kjent som Fred.  Foto: SCHALK VAN ZUYDAM/AP/SCANPIX
MÅTTE AVLIVES: Sørafrikanske myndigheter opplyste fredag at de hadde avlivet landets mest berømte bavian, bedre kjent som Fred. Foto: SCHALK VAN ZUYDAM/AP/SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Bavianen Fred som lenge har vært kjent for å raide biler og angripe turister i Cape Town i Sør-Afrika, har nå måttet bøte med livet, skriver BBC.

Fred var lederen av en gruppe bavianer som har spesialisert seg på bilinnbrudd.

Han skal stadig ha blitt mer aggressiv, og i fjor angrep og skadet han tre mennesker.

Åpnet bildører Allerede i 2009 ledet han en gruppe på 29 bavianer som ranet fire biler utenfor Simons Town, i sin søken etter mat.

Her brukte han sin signaturteknikk, som var å åpne ulåste bildører og hoppe inn vinduene. Samtidig undersøkte resten av flokken mulighetene for å komme inn i bilene via blant annet taklukene, skriver AP.

Myndighetene mener Freds voldelige oppførsel skyldes at turister har matet bavianene, selv om det er forbudt.

Folk som blir tatt i å mate bavianer, kan få en bot på 1200 kroner.

Lokalmiljøet raser Det var sist fredag viltmyndighetene fanget og deretter avlivde Fred. Dette har ført til raseri i lokalmiljøet, skriver Daily Mail.

Fotograf Chad Chapman som har fulgt Freds flokk i tre år, har blitt fascinert av lederbavianens intelligens.

Det er ikke Freds feil at han nå er borte, men turistene som har matet ham, og myndighetene som ikke har stoppet det, mener Chapman.

MATJAKT: Her kaster Fred (bakerst i bildet) i seg maten fra en bag i baksetet av en bil han har brutt seg inn i. Foran sitter en av de andre medlemmene i bavianflokken. Foto: SCHALK VAN ZUYDAM/AP/SCANPIX
MATJAKT: Her kaster Fred (bakerst i bildet) i seg maten fra en bag i baksetet av en bil han har brutt seg inn i. Foran sitter en av de andre medlemmene i bavianflokken. Foto: SCHALK VAN ZUYDAM/AP/SCANPIX Vis mer

Et av argumentene for å avlive Fred, har vært at de håpet at bavianflokken ville få et normalt liv uten Freds tjuvtriks.

- Det er litt sent nå som også alle de andre bavianene i flokken kan åpne bildører. De har ikke gjort det så lenge han har sittet med makten. Fred styrte flokken med jernhånd, sier Chapman.

En trussel for folk «Avgjørelsen om å avlive Fred ble ikke tatt lett på og ikke uten omfattende diskusjoner intern», er uttalelsen fra Cape Towns bavian-gruppe.

«Bavianens aggresjonsnivå har nylig eskalert til et punkt der sikkerheten for turister, bilister, og andre reisende langs veien av Smitswinkel Bay er truet», heter det videre.

Rundt 400 bavianer holder til i dette området i utkanten av byen, som er en del av den populære naturskjønne veien til Kapp det gode håp.

Bavianer er fredet i Sør-Afrika, men deres aggressive adferd når de leter etter mat har ført til en rekke konflikter med beboere og turister, skriver BBC.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media