OPP OG STÅ: Slagpasient Freddy Ulvseth ble rammet av kraftig hjerneblødning i 2010. Siden har han brukt all tid og energi på å trene seg opp igjen. En ny norsk studie, publisert i Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases, styrker bevisene for at det er viktig å komme seg opp av senga etter slaget. Foto: TOR ERIK SCHRØDER
OPP OG STÅ: Slagpasient Freddy Ulvseth ble rammet av kraftig hjerneblødning i 2010. Siden har han brukt all tid og energi på å trene seg opp igjen. En ny norsk studie, publisert i Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases, styrker bevisene for at det er viktig å komme seg opp av senga etter slaget. Foto: TOR ERIK SCHRØDERVis mer

Freddy Ulvseth gjorde alt riktig etter hjerneslaget

Også for de hardt rammede slagpasientene er en ting spesielt viktig.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): I dag er det rundt 55 000 nordmenn som har hatt hjerneslag og lever med større eller mindre ettervirkninger. På grunn av en stadig eldre befolkning antas det at dette tallet er doblet allerede i 2030.

- TRENING ER DET ENESTE SOM HAR HJULPET MEG TRENTE SEG TILBAKE: Freddy Ulvseth ble rammet av en kraftig hjerneblødning i 2010. Etter over tre år med systematisk trening er han tilbake på jobb. Han har også fått en spesialtilpasset sykkel, og gleder seg til å reise med kona Helle og døtrene på tur. - Det er godt at min skade ikke skal gå ut over barna, sier han. Foto: TOR ERIK SCHRØDERSlagpasient Freddy Ulvseth ble rammet av kraftig hjerneblødning i 2010. Siden har han brukt all tid og energi på å trene seg opp igjen.Av: Trym Mogentmog@dagbladet.no13. september 2010 ble livet snudd på hodet for Freddy Ulvseth (38) fra Vennesla. Bare dager etter slaget måtte han lære seg å stå og sitte. - En måned etter slaget begynte jeg ordentlig trening på Kongsgård rehabilitering. Jeg hadde full treningsplan hver dag. Da de andre slagpasientene så TV på kvelden trente jeg for meg selv, sier Ulvseth.Avhengig av treningUlvseth ble skrevet ut av Kongsgård i slutten av november 2010. Siden har han blitt fulgt opp av rehabiliteringsteamet i Vennesla kommune. Trening er det eneste som har stått i hodet på ham. - Jeg trente hos kommunens fysio- og ergoterapeut tre ganger i uka. Jeg prøvde nye ting og sa ja til alt. Å trene for å komme tilbake til hverdagen var det eneste som sto i hodet på meg. Jeg trente minst 20 timer i uka fordi jeg trengte det. Fikk sykkelI dag er Ulvseth tilbake i jobb hos IT-selskapet Atea. Ulvseth jobber så mye han orker, og trener fortsatt flere ganger i uka. Denne uka fikk han seg en svært hyggelig overraskelse da en spesialtilpasset sykkel ventet han på arbeidsplassen.Nå kan Ulvseth endelig reise på sykkeltur med døtrene Tomine (4) og Silje (8). - Jeg har et mål om å gå helt normalt og få tilbake funksjonen i venstrearmen. I mai har jeg Preikestolen som mål, og neste år skal jeg gjennomføre styrkeprøven Eidsvoll - Oslo. Jeg har masse motivasjon for å komme meg helt igjen, sier Ulvseth.

En ny norsk studie, publisert i Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases, styrker bevisene for at det er viktig å komme seg opp av senga etter slaget.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn