Frisk og fruktig spanjol

Her er noe så sjeldent som en både billig og god spansk hvitvin.

CATALONIA: Sanctó Xarel.Lo kommer fra Catalonia, og er frisk, fruktig og ren. Foto: Arnie Stalheim
CATALONIA: Sanctó Xarel.Lo kommer fra Catalonia, og er frisk, fruktig og ren. Foto: Arnie Stalheim Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke ofte vi omtaler spanske hvitviner her i denne spalten. I de flestes bevissthet lider nok Spania litt under samme syndromet som Italia: Man vet det lages mye god rødvin i landet, som f.eks. denne flotte riojaen, mens de hvite blir liksom et uinteressant vedheng. At Italia kan lage flotte hvitviner, er det imidlertid ingen tvil om. Da vi nettopp anbefalte ti viner du må ha i kjelleren, var en hvitvin fra Sicilia blant dem.

Men det finnes selvsagt gode hvitviner i Spania også, spesielt i Rias Baixas i Galicia. Men vi tar turen til Catalonia, eller Cataluña/Catalunya, som det heter på spansk/katalansk. Vår vin er laget på druen xarel.lo, og dette en en drue vi vanligvis forbinder med miksen som brukes til å lage den musserende cava. Her er det imidlertid 100% xarel.lo, og ingen bobler, men det er likevel en meget god vin i dette prisleiet.

Sanctó Xarel.Lo 2009, vnr 8056801, kr 115, 84 poeng. Ganske blek gul med grønnskjær. Dufter av grønne epler og sitron med innslag av mineraler. Middels til god fylde med fin frukt, frisk syre og en ikke verst lang ettersmak med preg av steinete mineraler i avslutningen. Den er ikke så overvettes kompleks denne vinen, men den er frisk, fruktig og ren, og av og til er det mer enn godt nok.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer