Blå pai: Her kan du enten bare bruke blåbær, eller blande med et annet god og blått bær med mange navn: skinntryte, blokkebær eller mikkelsbær. .Foto: METTE MØLLER
Blå pai: Her kan du enten bare bruke blåbær, eller blande med et annet god og blått bær med mange navn: skinntryte, blokkebær eller mikkelsbær. .Foto: METTE MØLLERVis mer

Frist med blå pai i helga

Her er Brimis beste bærtips.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet): - Norske bær er fenomenalt. Vi produserer mye gode bær i Norge, og det er lett å få tak i kvalitetsbær. Men aller best smaker bærene når man har plukket dem sjøl, sier Arne Brimi.

Han plukker gjerne jordbær, rips og bringebær i hagen, eller villbringebær der han kommer over dem.

Aller best liker han seg når han kan ta med seg bærspannet ut i naturen og høste molte og blåbær.

Antioksidanter - Blåbærturen er viktig. Vi må ta vare på tradisjonene våre. Ta en tur i skogen, og plukk bærene sjøl. Det er en del av historia vår, og gratis er det også, sier Brimi.

Et økende fokus på vitaminer og antioksidanter har gjort bær enda mer attraktivt.

Selv Brimis fristende blå pai med ostekrem og masse blåbær kan nytes med god samvittighet, stappfull som den er av sunne og gode bær.

- Det er viktig å være raus med bærene. Og bland gjerne sammen flere typer bær. I min blå pai bruker jeg både blåbær og noen blå skogsbær som enten kalles skinntryte, blokkebær eller mikkelsbær, sier kokken.

Konservering: Vil du holde på sommeren noen ekstra uker, så legg bærene på glass.

Dette er bær som holder seg lenge når de er skikkelig konservert. Ripsen kan miste litt farge, men ikke smak. Foto: METTE MØLLER
Dette er bær som holder seg lenge når de er skikkelig konservert. Ripsen kan miste litt farge, men ikke smak. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Konservering av gode smaker er en av hemmelighetene til Brimi. På Vianvang står norgesglassene på rekke og rad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Teknikken er enkel: Friske bær, reine glass og en god sukkerlake.

- En god sukkerlake koker du sammen av sukker og vann. En ekstra spiss på laken får du ved å erstatte vann med hvitvin, sier Brimi.

Han har fylt et norgesglass med rips, bringebær og lake, og lagt oppi grønne blader frisk mynte og en vaniljestang. Lokket er skrudd hardt igjen.

- Er du nøye med reine glass og helt tett lokk, så er det vanskelig å mislykkes med konserveringen. Rips og bringebær holder seg lenge på glass, gjerne til langt utpå vinteren. Ripsen kan miste litt farge, men ikke smak. Du kan bruke samme metode på jordbær, men de bør helst spises i løpet av et par måneder, sier Brimi.

En klassisk ripsgelé er også en av Brimis favoritter.

Denne ripsgeleen er enkel og full av smak. Server gjerne med litt friske rips til, og god vaniljesaus.Foto: METTE MØLLER
Denne ripsgeleen er enkel og full av smak. Server gjerne med litt friske rips til, og god vaniljesaus.Foto: METTE MØLLER Vis mer

Hjemmelaget ripsgelé servert med hele bær er en enkel og smaksrik dessert som han gjerne serverer med vaniljesaus.

- Rips er syrlige, nesten litt sure på smak. Jeg lager en gelé med ekstra sødme og smakssatt med frisk mynte. Andre krydder kan også brukes, for eksempel sitronmelisse eller anis.

Blåbærturen avslutter Brimi gjerne med en god blåbærdessert laget på stormkjøkken.

Sabayonne av blåbær pisker han sammen i en godt brukt turpanne.

Eggeplommene er fraktet i ei flaske med bred tut, og sammen med sukker, vin og nyplukket blåbær blir de til en eksklusiv dessert servert midt i blåbærlyngen.

Denne gode desserten kan du lage både på stormkjøkken ute i lyngen, eller over kokeplata hjemme eller på hytta. Foto: METTE MØLLER
Denne gode desserten kan du lage både på stormkjøkken ute i lyngen, eller over kokeplata hjemme eller på hytta. Foto: METTE MØLLER Vis mer