JULEMAT: Norsk julemat har lange tradisjoner og får best følge med øl og akevitt. Foto: TRYGVE INDRELID/Scanpix
JULEMAT: Norsk julemat har lange tradisjoner og får best følge med øl og akevitt. Foto: TRYGVE INDRELID/ScanpixVis mer

Frister det med champagne til lutefisken?

Vi har testet øl og vin til julemat.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her.

(Dagbladet): Den vestlandske juletradisjonen med saltet lammeribbe har bredt seg utover det ganske land.

Men pinnekjøttet er fortsatt en god nummer to etter svineribba.

Hele 53 prosent av befolkningen i vårt land spiser svineribbe på julaften, mens 34 prosent sverger til pinnekjøtt, ifølge tall fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Dette har vi tatt hensyn til i vår test.

GODT TIL RIBBE: Aass juleøl er et fint  øl til svineribba.
GODT TIL RIBBE: Aass juleøl er et fint øl til svineribba. Vis mer

Sprøstekt svor og smakfullt svin har i all tid smakt best med øl og dram. Pinnekjøtt uten brygg og brent i glassene er like utenkelig.

Til ribba Høytid er tid for å velge bedre øl, bedre akevitt, riktige glass og riktigere temperatur på drikkevarene, enn det du gjør til hverdags.

Server akevitten ved 17 grader, lyst øl ved 6-8 grader, juleøl (butikk) og bayer ved 10-12 grader, mens det sterkeste og kraftigste juleølet serveres ved 14-16 grader.

Svineribbe er feit mat som krever drikke. Tilbehøret kan være medisterkaker og pølse, med surkål, sylteagurker, rødkål og tyttebærsyltetøy. Noen bruker bakte epler og svisker.

Serverer du alt dette, er det tryggest med en lys lager, med passe humlekarakter og bitterhet, eller et lettere juleøl som har noe av det samme i seg.

Alkoholen i akevitten renser, og karven er god for fordøyelsen. Vi foreslår en Aass Juleøl (6,5 prosent) og Gammel Opland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ØL TIL PINNEKJØTT: Kinn Julefred passer godt til saltet og tørket mat. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
ØL TIL PINNEKJØTT: Kinn Julefred passer godt til saltet og tørket mat. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Liker du ikke øl eller akevitt, er valget en frisk og fruktig hvitvin eller en rødvin med lite tanniner, men som er syrefrisk og med rikelig frukt.

Husk en mugge med vann.

Til pinnekjøttet Pinnekjøtt er salt og skal være salt. For lite eller for mye utvannet er like galt. Vi har kommet fram til at vi legger kjøttet i vann lille julaften om kvelden og skifter vann før frokost julaften.

Pinnekjøtt serveres gjerne med mandelpotet og kålrabistappe.

Stappa er gjenstand for tallrike varianter ut ifra lokale tradisjoner. Enklest er den spedd med litt ribbefett, smør, salt og pepper.

Andre tilsetter gulrot for fargens del og et par poteter for konsistensen. Noen bruker fløte, andre rømme.

Vi velger et øl med nok sødme til å passe til den søte stappa og det salte kjøttet.

Et kraftig juleøl eller bokkøl fungerer godt om ølet har passe bitterhet til å rense opp etter fettet.

Akevitten gjør samme nytte med hensyn til fettet. Prøv Juleakevitt eller God Gamal Smaladram.

Skal det være vin, velg en kraftigere og mer aromatisk hvitvin, siden pinnekjøttet er saltere og har kraftig smak.

Julefisk Det er øl og akevitt som gjelder, til både lutefisk og rakfisk.

Om du må ha vin til julematen, er det viktig å huske at tilbehøret dominerer og vil være avgjørende for vinvalget.

VIN TIL PINNEKJØTTET? Quinta de Chocapalha Tinto 2007 fungerer fint.
VIN TIL PINNEKJØTTET? Quinta de Chocapalha Tinto 2007 fungerer fint. Vis mer

Lokale variasjoner i tilberedningsmåter og hva som serveres til, vil avgjøre vinvalget.

Er du i tvil, så spør på Vinmonopolet hva slags vin som passer til din tradisjon.

Eller så gjør du som folk flest. Drikker godt norsk øl og akevitt.

Her er testen • TIL PINNEKJØTT
Dram:
Gammel Opland, Juleakevitt 2011 eller God Gamal Smaladram.

Kinn Julefred
Varenr: 9520801 (BU) Poeng: 92 Pris: 105/0,75 Bitter: 3
Aroma: Malt og humle, men på den florale siden, med preg av sitrus, tørket frukt og kaffegrut.
Smak: Bra inngang, men den dør en anelse tidlig. Bitterheten sitter fint, men kunne godt vært noe fruktigere i midtpartiet og ut.
Konklusjon: Kinn har seilt opp som en favoritt, men må bevege seg trygt og varsomt på turbulent hav. 6,7 % alkohol.
Passer til: Skal passe godt til saltet og tørket mat, med andre ord til pinnekjøttet.

Le Pergole Torte 2007, Az. Agr. Montevertine
Varenr: 9060901 (BU) Poeng: 90 Pris: 489,90 Tannin: 3
Aroma: Den herlige toscanske rikheten fra ren sangiovese. Kirsebær, krydder og innslag av urter.
Smak: Frisk stilren og delikat, med ekstrem finesse og tiltalende fruktighet.
Konklusjon: Montevertine var meget gode på 70- og delvis 80-tallet. Etter en lang periode med middelmådige viner er de nå tilbake og lager rene sangioveser. Prøv denne til pinnekjøttet.

SVINERIBBE: Julaften i Norge domineres av svineribba. Mer enn halvparten av oss har hang til sprøstekt svor. Foto: METTE RANDEM
SVINERIBBE: Julaften i Norge domineres av svineribba. Mer enn halvparten av oss har hang til sprøstekt svor. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Quinta de Chocapalha Tinto 2007, Portugal, Lisboa
Varenr: 9473901 (BU) Poeng: 85 Pris: 144,90 Tannin: 2
Aroma: Frisk og tiltalende fruktig med bra preg av friske syrlige bær med innslag av plommer og moreller.
Smak: Fin, delikat, ung frisk fruktighet med bra syrlig oppfriskende stil.
Konklusjon: Portugisisk til julematen fungerer fint. Til pinnekjøttet, eller om du vil ha rødvin til torsk.

• TIL SVINERIBBE
Dram: Gammel Opland eller Juleakevitt 2011.

Aass Juleøl
Varenr: 265502 (BU) Poeng: 88 Pris: 29,90 Bitter: 2
Aroma: Lett fin aroma av karamell og lett brent kaffe, samt floral undertone.
Smak: Deilig frisk og delikat med helt klokkeklar stil som er snill, men behagelig.
Konklusjon: Er det slik at en ganske alminnelig Aass blir bedre nå som alle mikrobryggeriene lager ekstremt godt øl?
Passer til: Fint og behagelig øl til juleribba.

Atna øl til julemat (Butikk)
Poeng: 87 Bitter: 2
Aroma: Et rustikt preg, med jord og nåletrær. Innslag av karamell, honning og kvae.
Smak: Friskt, men mektig. Likevel spennende i lengde og smaksrikdom.
Konklusjon: Sitter bra med sine 4,7 % alkohol, men mangler litt finesse. Den fine tørrheten gjør det godt egnet til julemat.
Passer til: Fra ribbe til godt surrede steker. Vær dristig og prøv den til vilt.

Aass Juleøl (Butikk)
Poeng: 86 Bitter: 2
Aroma: Svært behagelig aroma. Fersken, appelsin og lett bittert preg av skallfrukt ispedd julekrydder.
Smak: Friskt og behagelig, med fin herlig balanse av sitrus og fruktig preg. Lett bitterhet i avslutningen.
Konklusjon: Et godt og alminnelig butikkøl.
Passer til: Ribbe.

RIESLING TIL RIBBA: Winzer Riesling Trocken 2010 er en meget god og rimelig  tysk riesling fra en strålende årgang. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
RIESLING TIL RIBBA: Winzer Riesling Trocken 2010 er en meget god og rimelig tysk riesling fra en strålende årgang. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Winzer Riesling Trocken 2010
Varenr: 8015101 (BU) Poeng: 88 Pris: 105 Sødme: 2
Aroma: Frisk og elegant. Tysk riesling med preg av fersken, hvite blomster og moden grapefrukt.
Smak: Herlig slank, men med bra fylde i frukten og med stilren avslutning.
Konklusjon: En meget god og billig tysk riesling fra en strålende årgang. Prisgunstig hvitvin til ribba.

Bruno Giacosa Barbaresco Asili 2008, Piemonte, Italia
Varenr: 4659401 (BU) Poeng: 93 Pris: 899,90 Tannin: 3
Aroma: Syrlige bær og frukt, med roser og preg av sopp, skogbunn og eik.
Smak: Kompleks med trøffel og jordlig frisk fylde. Frisk og tørket frukt kombineres strålende.
Konklusjon: En av de absolutt beste produsenter i Italia, for å ikke si verden. En luksusvin til ribba.

• TIL LUTEFISK
Dram: Norsk Lutefiskakevitt.

Øl: Din yndlingspils.

Leitz Rheingau Riesling Trocken 2010
Varenr: 8015001 (BU) Poeng: 86 Pris: 119,90 Sødme: 2
Aroma: Herlig frisk og tiltalende. Ren, med syrlig tett frisk stil i frukten, som preges av fersken, aprikos og delikat floralitet.
Smak: Friskusen selv, med spenstig frukt og delikat lett sødme, men først og fremst friskhet i frukten som gjør at selv lutefisk blir en lek.
Konklusjon: Leitz leverer som vanlig og er blant de tryggeste kjøp på tysk vin.

NISSEFAR FRA HÅNDBRYGGERIET: Fyldig og mektig, med preg av gård og stall. Passer ypperlig til desserter. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
NISSEFAR FRA HÅNDBRYGGERIET: Fyldig og mektig, med preg av gård og stall. Passer ypperlig til desserter. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Krug Grande Cuvée, Brut
Varenr: 354501 (BU) Poeng: 92 Pris: 1099,90 Sødme: 2
Aroma: Rik og kompleks med brødbakst, epler og hvit sjokolade. Sitter i evigheter i sanseapparatet.
Smak: Syrlig/søt inngang med fruktig kjerne og stil. Avslutter bedre enn Messi.
Konklusjon: Krug er det ypperste av champagne og er flott i kombinasjonen med norsk julemat.

• TIL ANNEN JULEMAT OG DESSERTER
Nissefar fra Haandbryggeriet (Utsolgt 1., 2. og 3. brygging. 4. er snart tappeklar og vil bli å få på enkelte Vinmonopol, puber og restauranter.)
Poeng:
90 Bitter: 3
Aroma: Fyldig og mektig. Preg av gård og stall, karamell og sjokolade, sammen med frisk frukt.
Smak: Svær og diger, med kaffe, salt, vanilje og malttoner som drar deg igjennom herligheten.
Konklusjon: Et meget bra øl hvor du føler håndverket i alle ledd.
Passer til: Vanlig varm julemat, men passer ypperlig til desserter som karamellpudding.

Julesnadder fra Nøgne Ø (Butikk)
Poeng: 89 Bitter: 3
Aroma: Malt, humle, sjokolade og anis, med en fin sødme sammen med bra frukt.
Smak: Sødmen i malten tar raskt til, men det er helt ok, da lengden i frukten sitter svært bra.
Konklusjon: Nøgne Ø viser at de nok en gang har levert «julesnadder» som sitter bra.
Passer til: Allsidig, men best til julemat med ristede toner og friskt tilbehør.

Nøgne Ø Underlig Jul
Varenr: 4773602 (BU) Poeng: 87 Pris: 66,90/0,5 Bitter: 3
Aroma: Jada, da er julekvelden her. Tenk på jula og alle duftene, og du er i dette glasset.
Smak: Frisk, fruktig med godt preg av lett syrlig frukt sammen med mektig ren smak.
Konklusjon: I dette ølet må det jo være en mengde krydder. Dufter av nellik, ingefær og kardemomme?
Passer til: Fra kaker til røkt julemat.

• UTEN ALKOHOL
VÅR Eple og Solbær 2010
Varenr: 9504901 (BU) Poeng: 86 Pris: 94,90/75cl Sødme: 2
Aroma: Massevis av røde frukter og bær. Solbær, eple og lett preg av urter.
Smak: Frisk og tiltalende, med anslag av sødme, svak bitterhet, men rik og fruktig.
Konklusjon: Nesten 100 g sukker, men hele 11 g syre gjør denne som en tysk riesling. Herlig søt, ekstrem syrlig, perfekt balansert.
Ingen tilsetninger.
Passer til: Til alle, også de som vil smake noe godt og annerledes.

ALKOHOLFRITT: VÅR eple og solbær 2010 er et deilig alkoholfritt alternativ.
ALKOHOLFRITT: VÅR eple og solbær 2010 er et deilig alkoholfritt alternativ. Vis mer
LUTEFISK: Førjulsmåltider med lutefisk har blitt en kultsak for mange i førjulstida, men fisken har ikke sjanse til å konkurrere med svineribba og pinnekjøttet på julaften. Foto: ALEXANDER NORDAHL
LUTEFISK: Førjulsmåltider med lutefisk har blitt en kultsak for mange i førjulstida, men fisken har ikke sjanse til å konkurrere med svineribba og pinnekjøttet på julaften. Foto: ALEXANDER NORDAHL Vis mer