Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Storbyferie:

Frister det med en tur til Dubai?
Her er fem grunner til hvorfor du bør tenke deg om først

Man kan havne i alvorlige klemmer i den populære byen.

FRISTENDE?: Dubai har med sin raske byutvikling blitt et yndet reisemål, også for nordmenn. Det er likevel en del ting man som turist bør tenke på før man bestiller flybillettene. Her voktes et av byens mest kjente landemerker, Burj Khalifa, av en politirobot tidligere i år. Foto: NTB Scanpix
FRISTENDE?: Dubai har med sin raske byutvikling blitt et yndet reisemål, også for nordmenn. Det er likevel en del ting man som turist bør tenke på før man bestiller flybillettene. Her voktes et av byens mest kjente landemerker, Burj Khalifa, av en politirobot tidligere i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Byen som kan skilte med verdens første sjustjerners hotell, ørkenvandring, verdens høyeste bygning, shopping i øverste klasse og langstrakte strender, ble i 2016 kåret til verdens beste reisemål for fjerde år på rad, av prisutdeleren World Travel Awards.

Norwegian har daglige flyavganger fra Oslo til storbyen i De forente arabiske emirater, og den norske ambassaden i landet opplyser Dagbladet om at de fleste nordmenn som har bosatt seg der, bor i Dubai.

I februar i år var det registrert 758 fastboende nordmenn i byen. Men det å være turist eller tilflytter til den arabiske metropolen, er langt fra like trygt og enkelt for alle.

Byens svært strenge lover og regler gjør nemlig at man kan havne i alvorlig trøbbel med politiet - som igjen, i verste fall, kan føre til fengselsstraff. Her er fem punkter på hva som kan få deg i store problemer:

1. Voldtektsofre blir straffet

De siste åra har visse turistopplevelser i Dubai vekket mer oppsikt enn andre.

I fjor ble en britisk kvinne i 20-årene arrestert i Dubai etter hun anmeldte en voldtekt. Hun ble da anklaget for å ha hatt sex før ekteskapet, noe som blir ansett som en forbrytelse i De forente arabiske emirater.

Det samme skjedde i 2013, da en norsk kvinne ble dømt til fengsel i ett år og fire måneder under samme lov, etter at hun anmeldte en voldtekt.

Men forbud mot sex før ekteskap - og dermed en absurd straff om man blir utsatt for voldtekt - er langt fra det eneste som skiller den populære byen fra vestens måte å leve på.

2. Ulovlig å være homofil

Myndighetene i De forente arabiske emirater har laget ei håndbok om hvordan tilreisende bør oppføre seg i byen: «The Dubai Code of Conduct.»

Et av de første punktene i håndboka er, noe overraskende, en beskrivelse over hvor tolerant byen er.

I et utdrag heter det: «Å leve og jobbe i et miljø av åpenhet og toleranse har ført mange til å oppdage sine sanne kall i livet, vitende om at de vil bli støttet i sine bestrebelser.»

Men ifølge den norske regjeringens reiseinformasjon, er det likevel mange som vil falle utenfor denne toleransen, for eksempel homofile og transpersoner. Mennesker som identifiserer seg som dette blir ansett som kriminelle, og kan dermed bli straffet.

3. Romantisk ferietur kan ende i fengsel

I likhet med homofile og transpersoner, bør man som ugift og høygravid holde seg borte fra landet. Det er nemlig obligatorisk å framlegge en ekteskapsattest under en fødsel, hvis ikke kan man bli nektet å få fødselsattest til den nyfødte. I verste fall kan man som nybakt mor havne i fengsel.

Man bør heller ikke legge sin romantiske kjærestetur til Dubai, da det er forbudt å bo sammen eller å dele hotellrom med en person av motsatt kjønn, dersom en ikke er gift eller har nært slektskap til vedkommende.

Man må ikke legge romantiske turer langs stranda helt på hylla, men om man ikke er gift bør man holde hendene for seg selv.

«Å holde hender om man er gift blir tolerert, men ikke kyssing eller beføling,» står det i håndboka. Straffen for å bryte denne loven er fengsel eller deportasjon.

Denne loven fikk et britisk par kjenne på kroppen i 2010.

Ayman Najafi og Charlotte Adams fra London var på en restaurant i Dubai, da de ble arrestert for nettopp kyssing. Paret ble straffet med en måned i fengsel for lovbruddet.

Et annet britisk par tok det hele ett skritt lenger. Michelle Palmer (37) og Vince Acors (34) ble dømt til tre måneders fengsel for å ha hatt sex på stranden i Dubai i 2008. Selv hevdet de at de bare kysset og klemte hverandre.

Dommen ble siden anket, og paret ble frifunnet.

4. Kleskode og «anstendighet»

I myndighetenes bok står det også at «Dubai alltid har oppmuntret sine innbyggere til å oppføre seg på en ydmyk og høflig måte. Derfor er selvrespekt veldig viktig å vise på alle livets områder, enten det gjelder klærne man bruker, eller måten man snakker på.»

Skjermbilde fra myndighetene i Dubais «bok» over lover og regler.
Skjermbilde fra myndighetene i Dubais «bok» over lover og regler. Vis mer

I tillegg til å avstå fra banning, blasfemisk oppførsel eller ryktespredning, må man også være påpasselig med klesstilen.

Der er det viktig at lengden på shorts og liknende ikke er «upassende», og at du ikke viser fram visse deler av kroppen din. Det frarådes å gå med gjennomsiktige klær, og på stranda bør man velge «konservativt badetøy som er akseptabelt innen Dubais kultur». Nakenhet er helt ulovlig.

5. Alkohol - lovlig eller ulovlig?

Om man først har tatt turen til Dubai, kan det for noen friste med en øl i den steikende sola (den norske regjeringen opplyser om opptil 50 varmegrader i Dubai om sommeren, og høy fuktighet).

Det man må være bevisst på, er at det bare er lov å drikke alkohol på visse steder, for eksempel på en restaurant som har den riktige lisensen. Det er likevel forbudt å være beruset ved inspeksjon - om så bare litt - utenfor disse stedene.

Brudd på dette kan føre til bøter eller fengsling.

Dette var en av tingene som førte til arrestasjonen av briten Jamie Harron (27) i Dubai i juli, som ble arrestert og fratatt passet sitt i juli i sommer, etter å ha drukket alkohol. Myndighetene hevdet også at Harron skal ha vært borti en annen manns hofte på vei gjennom en bar i byen, og 27-åringen ble dermed dømt til tre måneder i fengsel.

Tirsdag denne uka ble dommen imidlertid omgjort, og Harron har nå kommet seg trygt tilbake til Skottland.

ROT: Jamie Harron (27) fra Skottland risikerte tre års fengsel, etter å ha kommet borti en annen mann på et utested i Dubai. Tirsdag kveld kom han endelig hjem igjen. Video: AP / NTB Scanpix / Foto: Pa Photos Vis mer

- Et relativt trygt land

Siri Borgen ved den norske ambassaden i De forente arabiske emirater, forteller at de fleste henvendelser de får handler om praktiske gjøremål, som søknad om pass eller bistand knyttet til sykdom og ulykker.

- Vårt inntrykk er at både fastboende og besøkende fra Norge i all hovedsak tilpasser seg de lokale regler og lover. Vi har få utfordringer som går igjen, men som andre utenriksstasjoner så spenner de konsulære sakene seg over et vidt spekter fra helt enkle saker til noen mer komplekse saker, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

- Ambassaden anser FAE å være et relativt trygt land å reise i. Det er lite voldskriminalitet og tyveri, men reisende bør likevel utvise normal forsiktighet. FAE er et muslimsk land og vi oppfordrer besøkende til å respektere lokale normer og regler, sier Borgen, og henviser til regjeringens reiseinformasjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!