Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Frites for deg som ikke bor i en restaurant

Ovnsbakte søtpotetfrites er superenkelt og supergodt.

HJEMMELAGET: Pommes frites blir best på restaurant. Ovnsbakte søtpotetfrites smaker annerledes, men like godt, og kan lages innenfor hjemmekjøkkenets og hverdagslivets mulighetsrom. Andre rotfrukter kan også brukes. Foto: METTE RANDEM
HJEMMELAGET: Pommes frites blir best på restaurant. Ovnsbakte søtpotetfrites smaker annerledes, men like godt, og kan lages innenfor hjemmekjøkkenets og hverdagslivets mulighetsrom. Andre rotfrukter kan også brukes. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Når de er helt perfekte, er de nettopp det. Sprø, salte, myke inni. Men pommes frites er ikke noe man skal lage hjemme.

Jeg har gjort det. Jeg har til og med forsøkt å overbevise andre om at man burde gjøre det. Men ærlig talt: Det er bortkastet tid. Og penger.

Du må ha en frityrgryte. Som koster penger. Og må vaskes. (Friterer du dem på «frihånd» risikerer du at oljen blir for varm og brenner så den blir giftig, eller, i verste fall, tar fyr.)

De vanskelige matordene: Slik uttaler du pommes frites og worcestershiresauce.

Mye arbeid

Du trenger flere liter olje. Oljen bør helst ikke være for gammel. Men den må heller ikke være helt fersk. (Og dem må filtreres etter bruk om du skal oppbevare den, ikke bare kaste.) Helst bør potetene dobbelfriteres.

DEILIG: Ovnsbakte frites blir best når de ikke altfor hardt prøver å etterlikne pommes frites, og lages av søtpotet i stedet. Foto: METTE RANDEM
DEILIG: Ovnsbakte frites blir best når de ikke altfor hardt prøver å etterlikne pommes frites, og lages av søtpotet i stedet. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Alt sammen for en skikkelig deilig rett som kritiske eksperter sier at ikke er sunn for deg.

Selv entusiastiske eksperter som meg innrømmer at perfekt tilberedte pommes frites i all sin deilighet er mat som ikke bør spises for ofte. Uansett tar det tjue ganger så lang tid å tilberede som å spise.

Hjemme-alternativet

Men det finnes et alternativ. Ikke likt, men minst like godt - og innenfor hjemmekjøkkenets og hverdagslivets mulighets rom: Ovnsbakte fries.

De kan lages av poteter, javisst, men blir egentlig best når de ikke altfor hardt prøver å etterlikne pommes frites, og blir laget av søtpoteter i stedet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media