Sesongstart:

Fritt fall i 105 km/t, 3D-briller og tidenes parade skal lokke deg til fornøyelsesparkene i sommer

Danskene feirer sin verdensberømte institusjon med stor parade i København neste uke. Også i Sverige og Norge er fornøyelsespark-sesongen i gang.

SESONGKLARE: Tivoli i København fyller 175 år i år, og markerer jubileet med en daglig musikalsk parade gjennom hele parkanlegget. Foto: Tivoli
SESONGKLARE: Tivoli i København fyller 175 år i år, og markerer jubileet med en daglig musikalsk parade gjennom hele parkanlegget. Foto: Tivoli Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I to år har det blitt arbeidet med en spesiell jubileumsparade når Tivoli i København i år feirer 175 år. Og tirsdag 8. mai er den et faktum.

Over 150 meter lang skal den være, og bestå av 30 gjøglere, flerfoldige fargerike paradevogner og en rekke musikalske innslag.

Hele verden

Københavns Tivoli er en av byens aller største attraksjoner, og har vært det i lang, lang tid. Tivoli er verdensberømt, og nettopp det er da også temaet for jubileumsparaden - som skal spinne over temaet «Hele verden møtes i Tivoli».

Temaet er det samme som ideen om Tivoli bygger på, de såkalte «fire søyler»: Haveanlegget, kulturen, forlystelsene og serveringsstedene. Paraden skal også gjenspeile Tivolis etter hvert lange historie fra Georg Carstensen - med kongens tillatelse - åpnet parken den 15. august i 1843.

Gave fra Disney

En av vognene som skal rulle i paraden er for øvrig designet av Walt Disney World Resort, og er gitt som en bursdagsgave. Musikken er komponert av popartisten Soleima og legendariske Bent Fabricius-Bjerre.

Men rekker du ikke åpningen tirsdag til uka, så er det ingen grunn til å fortvile, paraden skal rulle gjennom hele Tivoli-området hver dag i hele sommer, unntatt fredager.

- Målet vårt er å presentere en overveldende opplevelse som fenger publikum, en musical på hjul, sier designsjef Jacob Helenius og programsjef Rune Erbs Ledet om paraden.

Jubileum også i Norge

VIRTUELT: Tusenfryd satser på VR-briller og 3D-effekter. Illustrasjon: Tusenfryd
VIRTUELT: Tusenfryd satser på VR-briller og 3D-effekter. Illustrasjon: Tusenfryd Vis mer

Selv om Tusenfryd utenfor Oslo ikke har like lang historie som tivoli i København, slås det også på stortromma på Vinterbro. Den norske fornøyelsesparken, som åpnet dørene for sesongen 1. mai, fyller 30 år i år, og markerer det med en helt ny attraksjon - Steampunk Hunters.

Opplevelsen, som det er lagt vekt på skal være for hele familien, går ut på at deltagerne skal ut på en både fysisk og virtuell reise om bord i «Western Expressen». Utstyrt med VR-briller vil Tusenfryd gi deg en reise gjennom en virtuell verden der du overraskes av effektfulle 3D-effekter og jakter på «Steampunk Monster».

Ny svensk råtass

Hva så med Sveriges flaggskip blant fornøyelsesparkene - Liseberg i Gøteborg?

FRITT FALL: Når Valkyria åpner senere i sommer, kan du la deg falle i 50 meter, i en fart av 105 kilometer i timen. Illustrasjon: Liseberg
FRITT FALL: Når Valkyria åpner senere i sommer, kan du la deg falle i 50 meter, i en fart av 105 kilometer i timen. Illustrasjon: Liseberg Vis mer

Joda, også der lanseres det en nyhet, og den er faktisk ganske så rå. Berg- og dalbanen Valkyria byr på et 50 meter høyt fritt fall og hastigheter opp i 105 kilometer i timen. Svenskene garanterer et adrenalinkick av de sjeldne i det de hevder vil bli Europas lengste roller coaster.

– Opplevelsen kan ikke sammenlignes med noen annen kjøreopplevelse på Liseberg. Det kommer til å føles som om du flyr, lover direktør Andreas Andersen.

Liseberg åpnet dørene for sesongen forrige helg, men Valkyria blir ikke åpnet før senere i sommer, byggearbeidene er fortsatt ikke fullført.

FAKTA

Sesongen i Skandinavias største fornøyelsesparker er i gang.

TUSENFRYD:

Åpningstider: Helgeåpent i mai, deretter hver dag fra 2. juni.

Priser: Dagskort fra kroner 349 (kjøpt online). Sesongkort koster 799 kroner. Egne priser for barn og pensjonister.

Se mer: www.tusenfryd.no

LISEBERG:

Åpningstider: Noen stengte dager i mai, åpent hver dag fra juni.

Priser: Har et virvar av forskjellige billetter, men beregn 475 svenske kroner for et dagskort med adgang til alle attraksjoner. Tilsvarende sesongkort koster 1745 SEK.

Se mer: www.liseberg.se

TIVOLI

Åpningstider: Åpent hver dag i hele sommer.

Priser: En all inclusive-billett koster 535 danske kroner, 400 kroner for barn under åtte år. Gullkortet, som gir deg adgang hele sesongen, koster 1250 danske kroner.

Se mer: www.tivoli.dk

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer