VELG RIKTIG FROKOSTBLANDING: - Noen av blandingene inneholder så mye sukker at de like godt kan spise sjokolade, mener ernæringsprofessor Wenche Frølich. Foto: TORE FJELD
VELG RIKTIG FROKOSTBLANDING: - Noen av blandingene inneholder så mye sukker at de like godt kan spise sjokolade, mener ernæringsprofessor Wenche Frølich. Foto: TORE FJELDVis mer

Frokostblandingene barna kan spise

Stor test: Unngå sukkerbombene.

Mange frokostblandinger egner seg bedre som lørdagsgodt enn til frokost. Sukkerinnholdet er alt for høyt, mener ernæringsprofessor Wenche Frølich.

Brødskiver er ikke alltid det som frister mest til frokost, og da kan det være fristende å gi barna frokostblanding med melk som start på dagen. Det finnes et utall varianter på markedet, mange med festlige pakninger prydet med tegneseriefigurer.

Dersom du velger å servere barna de mest usunne frokostblandingene som start på dagen før barnehage og skole, risikerer du at de ikke får i seg det de trenger for å kunne fungere i en aktiv hverdag.

- Noen av blandingene inneholder så mye sukker at de like godt kan spise sjokolade, mener ernæringsprofessor Wenche Frølich.

Inneholder mye sukker Wenche Frølich er utdannet biokjemiker med doktorgrad i industriell ernæring, matvarekjemi og mineraler, og ansatt som professor i mat og ernæringsvitenskap ved Universitetet i Stavanger. Kornprodukter, kostfiber og mineraler er hennes spesialområde.

- Frokostblandinger generelt inneholder alt for mye sukker, noen over 30 prosent, sier Frølich.

Det enkle er vanligvis det beste, til frokost. I de fleste tilfeller er det greit å styre unna frokostblandinger som markedsfører seg mot barn, og heller velge de gode, gamle klassikerne: Axa 4-korn, Bjørn Havregryn, Weetabix Original og Quaker Havrefras passer alle i et sunt morgenmåltid. Kellogg?s Corn Flakes scorer også godt på sunnhet, med lite sukker og fett. Fiberinnholdet er lavt, men det er laget av mais, og du vet hva du får, mener Frølich.

Hun er også kritisk til produkter med mye tilsatt frukt og fruktjuicekonsentrater. Dette gjør at sukkerinnholdet går opp, og sukker fra frukt er ikke sunnere enn tilsatt sukker.

- Mye bedre å ta på litt frisk frukt selv, det smaker bedre og gir deg viktige næringsstoffer, råder Frølich.

Ernæringsprofessoren synes ikke det er noen grunn til å venne barn til mye tilsatt sukker fra ung alder.

- Mange barn tar sukker eller syltetøy på frokostblandingen uansett, selv om denne inneholder mye tilsatt sukker fra før. Med en frokostblanding uten tilsatt sukker, har du i hvert fall mer kontroll på hva de får i seg.

Sjokolade og fullkorn Sjokolade og frokost er to ord som ikke henger helt sammen. Derfor har noen produsenter merket pakningene med hvor mye fullkorn som er i blandingen, kanskje for å gi foreldrene bedre samvittighet for at de lar seg overtale av barna til å kjøpe den. Du tenker kanskje at produktet ikke kan være så ille, fordi de inneholder en ganske stor andel fullkorn.

- Det er bra at det er fullkorn i blandingen, det gir viktig tilskudd av vitaminer, mineraler og fiber. Men det hjelper ikke så mye hvis resten av innholdet er store mengder sukker, påpeker ernæringsprofessoren.

Hun ber deg også være oppmerksom på at ikke alt fullkorn er like bra.

- Ris inneholder mye mindre næringsstoffer enn de andre kornslagene, også dersom det er fullkornsris, opplyser Wenche Frølich.

Les også:
Sjekk hva barna bør drikke
Maten som gjør barna smartere
Test av barnekjeks

Her kan du lese ernæringsprofessor Wenche Frølichs vurdering av 14 frokost- og kornblandinger:
Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Axa 4-korn Denne frokostblandingen er best i test - sunn blanding fire kornslag. Karakter: 6/6 Bjørn Havregryn (store) Spis gjerne havregryn til frokost hver dag. Karakter: 6/6 Weetabix Original Ville fått toppscore om det ikke var tilsatt sukker. Karakter: 5/6 Quaker Havrefras Inneholder svært mye kostfiber. Karakter: 5/6 Kellogg's Corn Flakes Sunnere enn sitt rykte. Karakter: 5/6 Wasa Crisp Mix Testens dyreste frokostblanding. Karakter: 4/6 Axa Go'Dag Fruktmüsli Unødvendig å tilsette sukker i denne type frokostblanding. Karakter: 3/6 Nestlé Multi Cheerios Grovere enn andre frokostblandinger som markedsfører seg mot barn. Karakter: 3/6 Nesquik sprøde puffar Ligner mer på sjokolade enn frokost. Karakter: 2/6 Weetabix Weetos Choco Har et visst innhold av sammalt hvete. Karakter: 2/6 Kellogg?s Coco Pops Crunchers Mer godteri enn frokost. Karakter: 1/6 Quaker Crüsli Solfrokost Kjempemye sukker og fett. Karakter: 1/6 Quaker Crüsli 4 nøtter Mye nøtter og fettrike ingredienser. Karakter: 1/6 Kelloggs?s Honni-Korn Smacks Testens taper - styr unna! Karakter: 1/6