Fru Timians beste sommerfrokost

Arme riddere og rørte jordbær på bryggekanten.

GYLNE RIDDERE: Arme riddere er perfekt frokost på hytta eller på terrassen en sommerdag. Server med rørte jordbær. Foto: STUDIO DREYER HENSLEY
GYLNE RIDDERE: Arme riddere er perfekt frokost på hytta eller på terrassen en sommerdag. Server med rørte jordbær. Foto: STUDIO DREYER HENSLEY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere matsaker på db.no/mat
- Arme riddere er den perfekte hyttefrokosten for oss, sier Marit Røttingsnes Westlie alias «Fru Timian», matblogger og aktuell med kokeboka «Fru Timians beste sommermat».

- Vi pleier å ta maten med ned på bryggekanten og spise, våte i håret etter morgenbadet. Så sitter vi der og nyter maten og sommeren, mens vi dingler med beina.

Familien har hytte i Indre Østfold.

SVELE-PANNEKAKER: Amerikanske pannekaker og norske sveler i skjønn forening. Foto: STUDIO DREYER HENSLEY
SVELE-PANNEKAKER: Amerikanske pannekaker og norske sveler i skjønn forening. Foto: STUDIO DREYER HENSLEY Vis mer

- Vi holder til på en odde ved Aremarksjøen. Utrolig fredelig og sol hele dagen. Et fint sted å slappe av, sier hun.

Ferie og helg Joda, litt syndig er det å kose seg med brød dyppet i egg, søtet med sukker og stekt i deilig smør. Men ferie er ferie.

- Dessuten bruker jeg ikke så mye loff. Halvgrovt brød blir like bra. Jeg bruker heller ikke så mye sukker, sier Røttingsnes Westlie.

ARME RIDDERE

Dette er sol, sommer, ferie, hytta og lykke  — alt i ett! Vil du spise arme riddere som dessert, øker du bare sukkermengden med to spise-skjeer og bytter ut brødet med loff.
 
(4 personer)

Du trenger:
4 egg?
3 dl melk?
1 ss sukker?
1 ts kanel?
smør til steking
8 skiver brød
 
Slik gjør du:
Ha alt unntatt brødet i en bolle og pisk det lett sammen. Smelt smør i en stekepanne. Dypp én og én brødskive i eggeblandingen, og vend dem rundt til de har trukket til seg så mye væske som de kan. Så legger du skivene i stekepanna.

Stek skivene på middels varme til de er gyllenbrune på begge sider. Stek i flere omganger. Serveres varme med masse rørte jordbær.

Rørte jordbær:
500 g jordbær
125 g finkornet sukker
 
Rens jordbærene og del dem i mindre biter. Ha dem i en bolle sammen med -sukkeret og rør til sukkeret er oppløst.
 
TIPS: Vil du lage større mengder jordbær-syltetøy og fryse ned, kan det være lurt å røre inn frysepulver sammen med sukkeret. Da blir det ikke for flytende når det tines opp igjen.

Oppskrift: «Fru Timias beste sommermat», CappelenDamm


Men nyplukkede rørte jordbær, det unner hun seg.

Arme riddere kan hun uten problemer lage i blinde.

NÅR SOM HELST: Denne frokostblandingen er så god at matbloggeren Fru Timian spiser den når som helst på døgnet. Foto: STUDIO DREYER HENSLEY
NÅR SOM HELST: Denne frokostblandingen er så god at matbloggeren Fru Timian spiser den når som helst på døgnet. Foto: STUDIO DREYER HENSLEY Vis mer

-Jeg gjør det på gefühlen, men det blir faktisk bra hver gang, samme hvor mange det skal lages frokost til, sier hun.

Arme Riddere spiser familien til frokost hele året, men bare i helgene.

SOMMER: Marit Røttingsnes Westlie alias fru Timian er glad i sommeren. Foto: CAPPELENDAMM
SOMMER: Marit Røttingsnes Westlie alias fru Timian er glad i sommeren. Foto: CAPPELENDAMM Vis mer

- Det skal være litt ekstra. Ungene elsker det, sier hun.

Amerikansk-norsk Familien har også sin egen høyt elskede «fusion-frokost», en blanding av amerikanske pannekaker og norske sveler.

-Svelene pleide bestemor å steke når jeg var på ferie på Nord-Møre, pannekaker er spesialiteten til mannen min. I kokeboka bringer jeg en variant basert på deres oppskrifter. Kakene blir luftige og veldig gode. Vi spiser dem gjerne til frokost.
 
Fru Timian anbefaler også scones til sommerfrokosten.

FROKOSTSVELER MED BLÅBÆR

En salig blanding av bestemors oppskrift på sveler og min mann Øysteins pannekakeoppskrift. Jeg putter en god neve med amerikanske blåbær i røren. Da er vel fusjonen fullendt?

(ca. 15 sveler)

Du trenger:
40 g smør?
2 store egg?
75 g sukker?
200 g hvetemel?
100 g fullkornhvetemel
½ ts natron?
½ ts hornsalt?
½ l kulturmelk
150 g blåbær, her bruker jeg store, amerikanske blåbær

Til servering
Bjørnebærsyltetøy eller annet godt syltetøy
lønnesirup

Slik gjør du:
Smelt smøret og sett det til side.
Ha eggene i en stor bolle og visp dem kjapt sammen slik at eggeplommene løses opp. Ha i de tørre ingrediensene og rør sammen. Hell i kulturmelken og rør til du får en forholdsvis glatt røre. Hell til slutt i smøret og blåbærene, og rør det inn.

La røren stå og svelle i minimum 30 minutter. Du kan gjerne lage røren om kvelden, og la den stå i kjøleskapet over natten. Unntaket er blåbærene, de rører jeg inn om morgenen.

Varm en takke eller en stekepanne til medium varme, og fordel røren utover. Jeg bruker en øse som rommer ½ dl til røren.
La svelene steke til det kommer bobler på oversiden. Vend dem forsiktig og stek dem på den andre siden.

Oppskrift: «Fru Timias beste sommermat», CappelenDamm

- Men bare dersom du er villig til å spise bakverk med mye smør. Mine scones er fulle av smør. Til gjengjeld er de utrolig luftige og smakfulle. Og kjemperaske! Hele prosessen, fra du blander deigen til du tar dem ut av ovnen, tar en halv time. En flott ting å overraske familien med i ferien.

Salat Utover dagen går det gjerne i salater for «Fru Timian».

- Jeg er veldig glad i salat, spesielt om sommeren. Tomatene henter jeg i eget drivhus. De smaker som godteri akkurat nå. Og den norske salaten er knasende deilig. Til kvelds blir det ofte kjøtt eller fisk på grillen. Det er smaken av sommer for meg.

HJEMMELAGET FROKOSTBLANDING

Selv nyter jeg mer enn gjerne frokost- blandingen også til kvelds, med surmelk,  eller med gresk yoghurt og syltetøy.

Du trenger:
ca. 1 liter
50 g hasselnøtter
50 g pekannøtter
300 g lettkokte bygg- og havregryn?
30 g mykt brunt sukker?
30 g flytende honning
30 g sommerhonning
25 g tørkede tranebær?
50 g rosiner?
25 g gule rosiner
15 g frysetørkede bringebær

Sett stekeovnen på 150 grader varmluft og kle et stekebrett med bakepapir.
Grovhakk hasselnøttene og pekannøttene før du har dem i en bolle sammen med bygg- og havregrynene og det brune sukkeret. Bland det sammen.
Jeg liker å blande de to honningtypene. Da blir det etter min smak akkurat perfekt honningsmak. Hell over honningen og rør det sammen. Hvelv det over på stekebrettet og fordel utover.
Stek frokostblandingen i 20 minutter. Ta ut brettet og ha i tranebærene og rosinene. Bland det sammen før du setter brettet tilbake i stekeovnen og steker -videre i ca. 10 minutter.
Avkjøl frokostblandingen helt før du smuldrer opp bringebærene og blander inn. Ha frokostblandingen i et lufttett glass.

Oppskrift: «Fru Timias beste sommermat», CappelenDamm

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer