SUKKER:> Mange fruktdrikker vil framstå som sunne alternativer. Når andelen av juice fra sunne bær er helt nede i fem prosent og drikkene i tillegg inneholder mye sukker, er ikke disse drikkene sunnere enn andre. Foto. ERIK HELGENESET
SUKKER:> Mange fruktdrikker vil framstå som sunne alternativer. Når andelen av juice fra sunne bær er helt nede i fem prosent og drikkene i tillegg inneholder mye sukker, er ikke disse drikkene sunnere enn andre. Foto. ERIK HELGENESETVis mer

Fruktdrikker: Ikke la deg lure av «superbær» og «økologisk»

Noen inneholder nesten ikke fruktjuice, derimot mye sukker.

• Flere matsaker på db.no/mat
(Bramat.no): Ikke alle vet at juice inneholder like mye sukker som brus.

Med mindre du er svært aktiv og trenger jevnlig påfyll av raske karbohydrater, er det derfor ingen god ide å hive innpå med altfor mye juice.

Selv om det er mye sukker i juice, inneholder juice også mye sunne næringsstoffer.

Derfor er det selvfølgelig mye sunnere å drikke juice enn saft og brus, og et glass juice kan fint telle som en av de «5 om dagen» som vi alle bør få i oss.

Lite juice, lite vitaminer En ting er juice, men hva med alle de andre typene nektar og andre fruktdrikker, som ikke er 100 % juice?

Mange av disse inneholder minst like mye sukker som brus, men bare 15-30 % juice, altså langt mindre vitaminer og antioksidanter enn hva du får ved å drikke juice.

En del av disse fruktdrikkene fremstår som rene juicer, men er i realiteten mer som saft å regne.

Noen er laget av «superbær» som Acai- og Goji-bær, som er sunne nok i seg selv, men når andelen av juice fra disse bærene er så lav som 5 %, er det lite som tilsier at disse drikkene er sunnere enn andre.

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i slike fruktdrikker, altså ikke i rene juicer.

En 100 % juice vil alltid være et sunnere valg enn en nektar eller annen fruktdrikk som består av juice blandet med sukker og vann.

Les også: Superfrisk av supermat?

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg fruktdrikker. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av sukker og juice i hver fruktdrikk.

Vi har latt innholdet av sukker telle dobbelt, ettersom veldig mange av oss får i seg altfor mye sukker.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best. I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast. Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt. Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Eldorado Fresh&Fruity eple og sitrus Bra med juice og mindre sukker enn alle de andre. Karakter: Produsent: Unil AS Eldorado Fresh&Fruity eple Bra med juice og mindre sukker enn alle de andre. Karakter: Produsent: Unil AS Coop Frisk grønn Høyest juiceinnhold av alle. Karakter: Produsent: Røra Fabrikker for Coop Coop Frisk rød Ok med juice. Karakter: Produsent: Røra Fabrikker for Coop Happy Day granateple Ikke spesielt mye juice, men ok med sukker. Karakter: Produsent: Rauch Fruchtsäfte Jacobs Tradisjonell limonade Lite juice, litt mindre sukker enn taperne. Karakter: Produsent: Bama gruppen AS The Berry Company Blueberry Lite juice, litt mindre sukker enn taperne. Karakter: Produsent: The Berry company The Berry Company Superberries red Lite juice, litt mindre sukker enn taperne. Karakter: Produsent: The Berry company Eldorado Eplenektar Ok med juice. Karakter: Produsent: Unil AS Frisk Applsin gulrot & sitrondrikk Ikke spesielt mye juice. Karakter: Produsent: Ica Norge AS The Berry Company Goji berry Lite juice og relativt mye sukker. Karakter: Produsent: The Berry company The Berry Company Superberries purple Lite juice og relativt mye sukker. Karakter: Produsent: The Berry company Svane Økologisk tranebærdrik Lite juice og relativt mye sukker. Karakter: Produsent: Svanetrading Eldorado Tropisk nektar Ok med juice, men mye sukker. Karakter: Produsent: Unil AS Jacobs Bringebærlimonade Lite juice, mye sukker. Karakter: Produsent: Bama gruppen AS The Berry Company Cranberry Lite juice, mye sukker. Karakter: Produsent: The Berry company Ocean Spray Cranberry classic Ikke spesielt mye juice, mye sukker. Karakter: Produsent: Ocean Spray international Les mer på Bramat.no:
Overvektige barn skammer seg
Slik trener du effektivt med Redcord
Sommertrening med bildekk