BLODSUGERE: Vegglus er aktive på natten og suger blod gjennom å stikke et tynt rør eller snabel gjennom menneskehuden. Noen får kraftig kløe og utslett som reaksjon på bittet. Arkivfoto: AFP/SCANPIX
BLODSUGERE: Vegglus er aktive på natten og suger blod gjennom å stikke et tynt rør eller snabel gjennom menneskehuden. Noen får kraftig kløe og utslett som reaksjon på bittet. Arkivfoto: AFP/SCANPIXVis mer

Frykter at disse skremmer vekk turistene

Ektepar saksøker berømt New York-hotell etter lusebitt.

(Dagbladet): Et amerikanske ektepar valgte i går å saksøke Waldorf-Astoria-hotellet i New York der de hevder de har blitt infisert av vegglus, ifølge Reuters.

Søksmålet er nok et bevis på at den populære storbyen har alvorlige problemer med veggdyr.

FN-bygget, flere populære kjøpesentre og turistattraksjoner sliter alle med å bli kvitt lusa.

Byens myndigheter frykter nå at disse avsløringene og fokus på veggdyrplagen vil skremme turistene vekk fra byen.

Måtte kaste møblene Drabicki-paret fra Michigan bodde på ikoniske Waldorf-Astoria i slutten av mai i år. Etter den første natten, oppdaget de bitt som kunne stamme fra vegglus.

Etter å ha klaget, fikk ekteparet et nytt rom, men de mener at hotellet burde ha opplyst om at deres bagasje også kunne være infisert.

Etter hjemreisen skal luseplagen har spredd seg til familiens hus.

En av parets to døtre fikk en alvorlig allergisk reaksjon etter bittene.

Familien måtte flytte ut av huset i seks uker og kaste mesteparten av møblene og klærene, mens et skadedyrfirma forsøkte å få bukt med problemet.

Bekymret I en pressemelding framholder Hilton-kjeden som eier hotellet at begge rommene paret har bodd på har testet negativt for veggdyr.

- Vi tar disse beskyldningene svært alvorlig da sikkerheten og velværen til våre gjester er utrolig viktig for oss. Ifølge en offisiell rapport er det ingenting som tyder på at det er eller har vært veggdyr her, avviser hotellet.

New Yorks turistnæring omsetter for nærmere 172 milliarder kroner i året.

Til tross for at industrien offisielt forsikrer om at de ikke har avbestillinger på grunn av veggdyrplagen, har mange hoteller og reisearrangører kontaktet borgermesterens kontor med sine bekymringer, ifølge ABC News.

Blir hjemme Også turistene ser ut til å dele disse bekymringene.

Stadig flere anmeldelser av New York-hoteller på populære reisesider som TripAdvisor inneholder skrekkhistorier fra tidligere gjester og deres møte med vegglusa.

- Det høres ut som man kan bli infisert omtrent hvor og når som helst og ikke vite om det før man kommer hjem, kommenterer Patty Majerik fra Baltimore som vurderer å avlyse familiens årlige juletur til New York til AP.

- Vi er fire personer som skal ta tog og taxi. Vi skal i butikker og teatre. Overalt kan det være veggdyr. Jeg hater å si det, men jeg tror ikke at vi skal dra i år, utdyper hun.

Ukjent omfang Det er ikke kjent hvorfor spredningen har økt den siste tiden.

Ekspertene tror at våre endrede reisevaner har bidratt til luseplagen.

I tillegg har en rekke giftstoffer, som tidligere ble brukt i bekjempelsen av skadedyr, blitt forbudt.

Veggdyrene er også i ferd med å bli immune mot noen av de vanligste kjemikaliene.

Omfanget av problemet er heller ikke klart.

En undersøkelse utført blant byens beboere tidligere i år, kan tyde på at omtrent seks prosent har hatt problemer med skadedyr de siste årene.

PLAGSOMME BLINDPASSASJERER : Landemerke Empire State Building er en av mange turistattraksjoner som i sommer og høst har måtte ty til skadedyrbekjemperne. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
PLAGSOMME BLINDPASSASJERER : Landemerke Empire State Building er en av mange turistattraksjoner som i sommer og høst har måtte ty til skadedyrbekjemperne. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer