SALT OG METTET FETT: Vi nordmenn har i oss stadig mindre sukker og brus, men vårt inntak av salt og mettet fett bekymrer Helsedirektoratet. 
Det meste av dette fettet får vi fra ost, smør og kjøtt. Foto: COLOURBOX
SALT OG METTET FETT: Vi nordmenn har i oss stadig mindre sukker og brus, men vårt inntak av salt og mettet fett bekymrer Helsedirektoratet. Det meste av dette fettet får vi fra ost, smør og kjøtt. Foto: COLOURBOXVis mer

Frykter at flere nordmenn skal spise seg syke

Inntaket av mettet fett er like høyt som i 1980.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): I går la Helsedirektoratet fram sin årlige rapport om utviklingen i det norske kostholdet.

Vi spiser mindre sukker og mer frukt, grønt og fisk enn tidligere, men vi har også et for høyt inntak av blant annet salt og mettet fett.

- Mettet fett er en spesiell utfordring i det norske kostholdet. Inntaket vårt av denne typen fett skal ikke utgjøre mer enn 10 prosent av vårt totale energiinntak, men i dag utgjør det 16 prosent av inntaket vårt. Det er like høyt som i 1980, og meget bekymringsfullt, sier Knut-Inge Klepp, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Det meste av dette fettet får vi fra ost, smør og kjøtt

- Et høyt inntak av mettet fett er lite gunstig fordi det blant annet kan øke risikoen for hjerte- og karsykdom, sier Klepp.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn