Frykter dødssommer på ferieveiene

Bare i juli har åtte mennesker mistet livet på norske veier.

DØDSULYKKE Mannskap fra Vegvesenet på stedet der en mann døde i en trafikkulykke på E18 i Lillesand i juni. Den omkomne ble trolig påkjørt av et vogntog etter en utforkjøring. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
DØDSULYKKE Mannskap fra Vegvesenet på stedet der en mann døde i en trafikkulykke på E18 i Lillesand i juni. Den omkomne ble trolig påkjørt av et vogntog etter en utforkjøring. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Hittil i juli har åtte personer omkommet i trafikkulykker - noe som kan tyde på at en god trend er snudd.

- Det er helt klart en svært dyster start på sommertrafikken i år. I tillegg til de som har omkommet, har det vært en del stygge ulykker, sier Trygg Trafikk-direktør Tori Grytli til Dagbladet.

- Det har vært en nedgang i ulykker de siste åra, spesielt i fjor, og vi håper dette ikke er en trend som har snudd. Det er grunn til bekymring, sier Grytli videre.

I juni viser statistikken at 18 personer mistet livet på veiene, mot 11 i fjor. Hittil i juli er åtte mennesker drept.

- Pent sommervær henger dessverre sammen med flere alvorlige ulykker, sier UP-sjef Ole Høiby til TV.2.

- Men vi skal ikke konkludere ennå, selv om tallene så langt i sommer umiddelbart kan se stygge ut, kan det også være tilfeldige svingninger som slår inn. Så seint som i 2010 registrerte vi 31 trafikkdrepte i juni måned.

- Så selv om enhver drepte og hardt skadde er en for mye, er årets tall sett litt over tid ikke så stygge som de kanskje kan virke, sier Høiby til Dagbladet.

Fart og rus Grytli i Trygg Trafikk bekrefter dette overfor Dagbladet, og begrunner det slik:

- For det første er det mer trafikk på veiene, og trafikkmengden bidrar i seg selv til økt risiko. I tillegg kjører folk på steder som er ukjent for dem. Dessuten kan bilen være lastet annerledes og dermed ha andre kjøreegenskaper, sier hun.

Men de vanligste faktorene, som også gjelder ellers i året, er høy fart, rus og bruk av bilbelte.

VIL IKKE KONKLUDERE: Fungerende UP-sjef Ole Høiby mener det er for tidlig å konkludere om trenden med stadig færre dødsulykker er brutt. - Vi har fortsatt et håp om færre dødsulykker i 2013 enn i fjor, sier han. Foto: SVEINUNG U. YSSTAD
VIL IKKE KONKLUDERE: Fungerende UP-sjef Ole Høiby mener det er for tidlig å konkludere om trenden med stadig færre dødsulykker er brutt. - Vi har fortsatt et håp om færre dødsulykker i 2013 enn i fjor, sier han. Foto: SVEINUNG U. YSSTAD Vis mer

- Det ser ut som at godt vær i seg selv er en ulykkesfaktor, siden nedgangen har kommet når det har vært et par dårlige somrer.

Bekymringsfullt Med åtte trafikkulykker med dødelig utgang hittil i juli, frykter Grytli for resten av sommeren.

- Hvis det fortsetter som det har startet er det veldig bekymringsfullt. Det er god grunn til å oppfordre folk til å ta det med ro, ikke kjøre fort og ta seg pauser, sier hun.

Hittil i år har 79 personer mistet livet på norske veier - på samme tid i fjor var tallet 76..

Det er unge menn mellom 18 og 30 som er oftest innblandet i trafikkulykkene.

- Det har hittil i juli vært en god del ulykker med ungdom. Dessverre er det slik at de ofte er representert ved flere av de tragiske ulykkene, sier Høiby til TV.2.

- Men selv om enhver alvorlige ulykke er en for mye, og at det har vært litt vel mange av dem i det siste, skal vi ikke lage noe skremselsbilde.

- Vi håper fortsatt at trenden med færre dødsfall og alvorlig skader i trafikken fortsetter også i år, i alle fall året sett under ett, sier UP-sjefen til Dagbladet.