Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Flyreiser

Fryser du på flyet? Her er årsaken

Varme øker faren for å svime av.

KJØLIG: Det er som oftest ganske kaldt inne i et fly. Det er bevisst, og årsaken er medisinsk. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KJØLIG: Det er som oftest ganske kaldt inne i et fly. Det er bevisst, og årsaken er medisinsk. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har helt sikkert opplevd det: Etter en lang flytur fra kjølige Norge slår varmen mot deg når kabinpersonalet åpner flydørene vel nede på bakken i et eller annet varmt land.

Men hvorfor er det sånn? Hvorfor er det alltid så kaldt inne i flyet?

Jo, det er rett og slett på grunn av å minimere risikoen for at passasjerer skal besvime underveis, skriver nettstedet news.com.au. Studier har nemlig vist at risikoen for besvimelse er større som stillesittende flypassasjer enn om en befinner seg på bakken. Dette på grunn av stillesitting, lavere blodtilstrømming til hjernen og også generelt høyere produksjon av tarmgasser.

En rapport publisert av American Society for Testing and Materials, kommer til samme konklusjon, og slår også fast at risikoen for besvimelse øker med høyere temperatur.

Med dette som bakgrunn velger altså flyselskapene å holde temperaturen så lav som det i det hele tatt er forsvarlig.

Og kanskje er det like greit. Det er tross alt bedre å be om et pledd enn å svime av i setet.

Dessuten er det en kjensgjerning at den tørre lufta inne i en flykabin øker faren for dehydrering og forkjølelse dess varmere den er.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!