FULL FART:   Gunnar Hellerstrom får RIBBEn opp i  45 knop ved Mariebergskogen utenfor Karlstad.   Foto: Kirsten Margrethe Buzzi/Dagbladet
 Alle foto: Kirsten M. Buzzi
FULL FART: Gunnar Hellerstrom får RIBBEn opp i 45 knop ved Mariebergskogen utenfor Karlstad. Foto: Kirsten Margrethe Buzzi/Dagbladet Alle foto: Kirsten M. BuzziVis mer

Full fart over grensa

Nabolandet har mer å by på en billigmatshopping. Vi testet ut Vänern, Nordens største innsjø.

||| KARLSTAD (Dagbladet): Vi stiller på Karlstadbrygga i vanlige byklær. Stiletthæler må settes igjen. Til fordel for gode sko. Ellers får vi utdelt det vi trenger av heldekkende varmedresser, luer, hansker og googles, briller som er spesielt beregnet for RIB-båter. Ute på sjøen forstår vi hvorfor. Alt som er løst fyker over bord.

- Jeg elsker värmlandsskjærgården, sier Gunnar Hellerström i Sweetwater Events. Vokst opp i Vänerns skjærgård.

FINN ROEN:  Vänern er Europas tredje største innsjø.  Store deler av skjærgården er fredet. Her er det langt mellom folk og hytter.  Foto: Kirsten M. Buzzi
FINN ROEN: Vänern er Europas tredje største innsjø. Store deler av skjærgården er fredet. Her er det langt mellom folk og hytter. Foto: Kirsten M. Buzzi Vis mer

Sveriges største innsjø kjenner han nesten til hver stein. Fiskeplasser, øyer, bukter og viker. Dermed ble det RIB-båt for svensken som bestemte seg for å gjøre sin kjærlighet til vakre Vänern til levebrød. Han hadde planer om å investere i enda større RIB i år, men den ble snappet opp av andre i siste liten.

Fort nok
RIB-båt kommer fra Rigid Inflatable Boat, (på norsk Stiv Oppblåsbar Båt).

 VÄNERNS VINDPARK:  Langt ute på Vänern ble vindparken åpnet i mai. Foto: Kirsten M. Buzzi/Dagbladet
VÄNERNS VINDPARK: Langt ute på Vänern ble vindparken åpnet i mai. Foto: Kirsten M. Buzzi/Dagbladet Vis mer

Vi kommer raskt opp i 45 knop ute på sjøen.

Første stopp Vänern Vindpark, vindkraftverket ble åpnet i mai i år for å skaffe mer strøm til Karlstadfolket.

 NATURRESERVAT:  Flere av øyene i Vänern er naturreservat. 
Foto: Kirsten M. Buzzi/Dagbladet
NATURRESERVAT: Flere av øyene i Vänern er naturreservat. Foto: Kirsten M. Buzzi/Dagbladet Vis mer

Uendelig horisont
Vakre Vänern virker uendelig. Vi kan ikke se land. Ingen båter. Vi kunne like gjerne vært langt ute på havet. Men dette er ferskvann. Og Europas mest uberørte skjærgård. Over 450 mil strandlinje med fastlandsstrender og øystrender.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Turistene fra Asia blir helt overveldet, forteller Hellerström. At det er så øde. Ingen hytter. At man kan drikke vannet rett fra sjøen.

 VAKKERT: Vakre Vänern har mye vise fram, sier Anna Dahl fra Regon Värmland. Foto: Kirsten M. Buzzi
VAKKERT: Vakre Vänern har mye vise fram, sier Anna Dahl fra Regon Värmland. Foto: Kirsten M. Buzzi Vis mer

Ute på sjøen
Vi passerer Timmeröerna, Säterholmarna, Skagen Fyr og Huldas fyr. Hellerström deler historien han har vokst opp med. Skipsforlis og uvær. Tøffe tider for fiskere og fyrvoktere da det var det viktigste levebrødet på Vänern.

Hellestrøm har en drøm. Restaurere et av de ubebodde fyrene, til et utfartssted for spesielle turer.

RIB-båten går så det suser. Hellerström er eneste som driver med RIB-båt på Vänern. Firmaturer og events. Sommerturister og utdrikningslag, eller möhippa og svensexa som det heter på nabospråket.

Eller den ultimate turen:

VED BRYGGA:   Gunnar Hellerström i Sweetwater Events tar med turister og firmaer på events ute i Vänern skjærgård.

Her en stopp ved den kjente  Möruddens Restaurant i Karlstad. Foto: Kirsten M. Buzzi
VED BRYGGA: Gunnar Hellerström i Sweetwater Events tar med turister og firmaer på events ute i Vänern skjærgård. Her en stopp ved den kjente Möruddens Restaurant i Karlstad. Foto: Kirsten M. Buzzi Vis mer

Vänerns vrede, en RIB-båttur for folk som bare vil ut på Vänern i ekstremvær. Det er bare å melde seg på venteliste, til det kommer vind fra sørøst minst 8 m i sekundet.

Vi nøyer oss med et strandhogg på en av Vänerns mange øyer.

Det er tid for en fika. 22 000 øyer å velge mellom.

Energikick
Kontrasten mellom den kjappe farten ute på sjøen, og stillheten og roen i det uendelige landskapet gir nok et energikick.