MÅTTE SNU: Et fly fra Hawaiian Airlines fra Honolulu til New York måtte snu for å sette av en beruset og plagsom passasjer. Det ble dyrt for vedkommende. Foto: NTB Scanpix
MÅTTE SNU: Et fly fra Hawaiian Airlines fra Honolulu til New York måtte snu for å sette av en beruset og plagsom passasjer. Det ble dyrt for vedkommende. Foto: NTB ScanpixVis mer

Økende problem

Full passasjer tvang flyet til å snu. Regninga: 800 000 kroner

Dømt til å betale alle utgiftene.

Det kommer stadig rapporter om berusede flypassasjerer som skaper ubehag, er til sjenanse for andre passasjerer, og i verste fall tvinger flyet de er passasjerer i til å foreta en ikke planlagt landing.

Flyselskapene er lei, og i Storbritannia har lavkostselskapet Ryanair bedt om nye regler rundt skjenking på flyplassene. Selskapet vil at passasjerer som venter på avgang kun skal ha anledning til å kjøpe to alkoholenheter, og at disse registreres på boardingkortet på samme måte som når man kjøper taxfree-varer.

Saftig erstatning

Også i USA virker det som om ei grense er nådd. I alle fall bestemte en føderal dommer seg nylig for å statuere et saftig eksempel da han mandag denne uka dømte en passasjer til å betale Hawaiian Airlines en erstatning på 97 817 amerikanske dollar - i underkant av 800 000 kroner etter dagens kurs, skriver Honolulu Star Advertertiser.

Beløpet er eksakt det samme som flyselskapet mener det kostet å snu flyet, som var på vei fra Honolulu til New York.

Passasjeren, en middelaldrende mann fra New Jersey, skal ha begynt å sjenere besetningen allerede mens flyet var på rullebanen, og skal ha fortsatt etter at det kom i lufta.

Arrestert

Mannen, som var kraftig påvirket av alkohol, skal ha truet både sin egen kjæreste og en annen kvinne og hennes barn på livet.

Han nektet å etterkomme besetningens ordre om å flytte seg til et annet område i flyet, og klapset et besetningsmedlem på skuldra da han til slutt ble fjernet fra setet sitt med makt.

Kapteinen bestemte seg for å returnere til Honolulu der mannen straks ble arrestert.

Da saken først var til behandling i retten i februar i år, sa mannen seg skyldig i tiltalen, men hevdet han ikke husket noe som helst fra flyturen.

Nå er altså dommen klar - nesten 100 000 dollar i erstatning og ei prøvetid på tre år mente dommer Susan Oki Mollway var en passende straff, melder The New York Times.

Ifølge amerikansk lov, kan episoder som dette straffes med fengsel i opptil 20 år.

Dyr operasjon

Erstatningen mannen må betale, skal samsvare med flyselskapets utgifter for å avbryte flyvningen og innbefatter utgifter til drivstoff, bakkemannskap, landingsavgifter, re-catering og ombooking av passasjerer til andre fly.