Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Full ribbemiddag til fire koster bare 61 kroner mer enn Grandiosa

Priskrigen fører til billigere julemat. Så lite koster de vanligste julemiddagene.

JULEMAT: Det koster litt mer enn Grandiosa, men det må ikke være en stor økonomisk utskeielse å spise full ribbemiddag på julaften. Illustrasjonsfoto: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX
JULEMAT: Det koster litt mer enn Grandiosa, men det må ikke være en stor økonomisk utskeielse å spise full ribbemiddag på julaften. Illustrasjonsfoto: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Med priskrig i de store butikkjedene like før jul, har kunder kunnet hamstre surkål, rødkål, marsipan og andre ting vi spiser i jula, til en svært billig penge.

Når det gjelder julemiddagen, spiser de fleste ribbe, pinnekjøtt og medisterkaker/-pølser på julaften, men vi nordmenn spiser også 200 000 Grandiosaer 24. desember.

Dette kan det være mange grunner til, for eksempel kan noen synes det er vanskelig å lage maten selv, mens andre ikke har råd til annet.

For selv med de elleville prisene på julevarer koster det mer å lage julemiddag enn å spise Grandiosa på julaften.

Men velger du noen av de halvfabrikataløsningene som er på tilbud nå i julen, som surkål og rødkål til en krone, er det bare 15 kroner per person som skiller ribbemiddag fra frossenpizzamiddag på julaften.

Ønsker du å lage middagen helt fra bunn, koster det noe mer.

Har du basisvarene i kjøkkenskapet derimot, kan mye av utgiftene brått kuttes ned på. Da er det rimeligere å lage pinnekjøttmiddagen fra bunn enn å kjøpe halvfabrikata.

Vil du ikke lage julematen selv, kan du få den levert på døra.

Så mye trenger du Adam Bjerck, mannen bak «Adams matkasse» og en av finalistene i Årets kokk, har hjulpet oss med å beregne porsjoner.

- Med ribba trenger man fra 350 gram og oppover, det kommer an på hvor mye bein som er på den. Pinnekjøtt er nesten bare bein, så da trenger man fra 400 gram, sier Bjerck til Dagbladet.

For fire personer blir det da fra 1,4 kilo ribbe og 1,6 kilo pinnekjøtt.

Når det gjelder poteter anbefaler han totalt 6-800 gram, mens du vil trenge rundt 500 gram medisterkaker/-pølser om du har ribbe til.

- Mange har de ekstra tingene Ifølge Adam Bjerck, ville det nok koste litt mer å lage tilbehøret hjemme, selv om for eksempel kål er veldig billig.

- Det er jo andre ting i det enn bare kål. Men det er vel mange som har de ekstra tingene i skapet, så det blir nok ganske billig.

Om det er tidspresset folk er redde for når de skal lage ting hjemme, anbefaler Bjerck at man starter å forberede seg litt før, eventuelt litt tidligere på dagen, så det ikke blir stress.

- Jeg anbefaler jo om man har mulighet og lyst til å lage hjemmelaget mat, og ikke kjøpe det ferdig, forteller han.

IKKE AKKURAT JUL? Grandiosas hjemmelagde med skinke fikk terningkast fem da vi testet de nye frossenpizzaene i høst, men vi vil heller ha julemat på julaften. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE AKKURAT JUL? Grandiosas hjemmelagde med skinke fikk terningkast fem da vi testet de nye frossenpizzaene i høst, men vi vil heller ha julemat på julaften. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Men selv om Bjerck anbefaler å lage det selv, er dette tilbehøret helt innafor å bruke.

Så mye koster julematen om du har basisvarene
Ribbemiddag: 23,80 kroner per kilo for frossen familieribbe, 39,90 per kilo for frossen tynnribbe.

Pinnekjøtt: 118 kroner per kilo for frossen, gryteklart pinnekjøtt, mens det var 118,20 kroner for ferskt, urøkt pinnekjøtt.

Medisterfarse:
Butikken var for øyeblikket utsolgt for medisterfarse, men for en to kilos pakke koster det vanligvis 99 kroner per kilo. Vil du ha ferdige medisterkaker koster det 22,40 kroner for 800 gram.

Poteter:
For mandelpoteter - som er de mest populære potetene til mat, koster det 19 kroner for en pakke med 750 gram Fjellmandel. Trenger du litt mer, kan du kjøpe en 2,5 kilos pakke med Mandelpoteter til 21,10 kroner.

Tilbehøret: I prissjekken er det tatt utgangspunkt i at man må handle absolutt alt man trenger for å lage surkål, rødkål, rotmos, sjysaus og brun saus - altså at man ikke har noe i skapet fra før, som for eksempel salt, pepper, sukker og hvetemel.

Surkål: For alt du trenger til å lage surkål, vil det med Rema 1000 sine priser koste deg 62,40 kroner - om du ikke har hverken salt, sukker eller eddik hjemme i skapet fra før av.

Til sammenlikning koster det én krone for 450 gram «Nora surkål» og Rema 1000 sin egne surkål - men du får bare lov til å ta tre pakker til denne prisen hos Rema 1000.

Rødkål: Det vil koste det 169,80 kroner å lage rødkål hjemme. Dette er mye på grunn av prisen på rødvinen du trenger. Vinmonopolets billigste vin som passer til matlaging, koster 90,90 kroner. Den kan byttes ut med rødvinseddik - eller du kan droppe det helt.

Til sammenlikning koster det også her bare én krone for en pakke med Rema 1000 sin rødkål.

Rotmos/kålrotstappe: Kålrotstappe består av mye grønnsaker, som man kan få svært billig. Til denne trenger du bare to gulrøtter, men på Rema hadde de kun ferdige pakker. Den billigste kostet 17 kroner, men handler du gulrøtter et sted de selger det enkeltvis, kan du nok spare noen kroner. Er du i fullt sparemodus kan du også droppe gulrøttene helt.

For alle ingrediensene til rotmosen kostet det totalt 76,30 kroner.

For en pakke ferdig kålrotstappe, kostet det 34 kroner for 800 gram.

Sausen: Til pinnekjøtt er det ikke alle som ønsker å bruke saus, men om du ønsker dette, er det sjysaus som gjelder. Til ribbe og medisterkaker er det vanlig brun saus.

Sjysaus: Dette er kanskje den billigste sausen, da du kun bruker vannet som er til overs etter at du har dampet pinnekjøttet.

For en pakke med Toro sjysaus koster det til sammenlikning 15,90.

Brun saus: Til den brune sausen bruker du kraft fra stekingen av medisterkakene, og du sparer penger på å droppe melk/fløte. Derfor koster det det under 50-lappen for å lage saus til fire personer, med en totalsum på 45,90 kroner.

Har du basisvarene hjemme, er denne sausen tilnærmet gratis.

Til sammenlikning koster det deg 14,70 kroner for en pakke Toro brun saus, variantene med og uten løk i sausen koster det samme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media