Fulle charterfly til Egypt lørdag

Men ligg unna Kairo, Alexandria og Suez, sier UD.

 - LIGG UNNA:  Havnebyen Suez er en av de tre store byene som Utenriksdepartementet nå fraråder nordmenn å reise til. Konfrontasjonene mellom politi og demonstranter har økt siden uroen braket løs tirsdag. FOTO: AP/SCANPIX.
- LIGG UNNA: Havnebyen Suez er en av de tre store byene som Utenriksdepartementet nå fraråder nordmenn å reise til. Konfrontasjonene mellom politi og demonstranter har økt siden uroen braket løs tirsdag. FOTO: AP/SCANPIX.Vis mer

(Dagbladet): Apollo, landets største turoperatør på feriereiser i Egypt, sender fire fulle charterfly til Sharm El Sheik lørdag på tross av uroen i Egypt.

Fredag kveld var det ingen som hadde meldt avbud til avgangene fra Stavanger, Bergen, Trondheim eller Oslo.

Om lag 1 300 av de ca. 3 000 norske turistene som ferierer i Egypt nå, reiser med Apollo.

Ikke pyramider - Våre reiseledere måtte avlyse tur til Kario og pyramidene. Reiselederne våre i Sharm El Sheik og Huraga og vi i Apollo  her hjemme har fått en masse spørsmål i fra ferierende og folk som har bestilt reise seinere i vinter. 

- Våre gjester merker ingenting til det som skjer i de store byene. Men de får ikke se pyramider nå om dagen, og mange har lurt på når nettet kommer opp igjen, sier informasjonssjef Helene Begby i Apollo til Dagbladet.

- Ligg unna storbyene Utenriksdepartementet har i ettermiddag kommet med nye reiseråd til Egypt.

UD fraråder fra i ettermiddag unødvendige reiser til storbyene Kairo, Alexandria og Suez, der det ble innført portforbud i ettermiddag.

- Vi fraråder ikke folk som skal på ferie andre steder enn disse storbyene om å la være å reise.Vi gir heller ikke råd om at folk som er på ferie andre steder bør reise hjem. Men situasjonen blir vurdert fortløpende, og rådene blir oppdatert dersom for eksempel portforbudet blir utvidet, sier kommunikasjonsrådgiver Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Her er UDs offisielle hjemmeside for Egypt.

Fredager er fridag ved den norske ambassaden i Kairo, og alle telefoner dit i dag er blitt koplet videre til UDs operasjonssenter i Oslo.

Flest om ferie - Det har vært en stor mengde henvendelser fra nordmenn, men det er ingen som har varslet at de føler seg truet. De aller fleste spørsmålene dreier seg om reiser til og fra feriesteder, sier Overland Andersen.

Det er bare faste telefonlinjer som har vært åpne til og fra Egypt i dag.

Internett-forbindelsen har vært helt nede i lange perioder, og det har også mobilforbindelsen inn til Egypt vært.

Mobiltaust er normalt - Innimellom har det vært mulig å ringe med mobil ut fra Egypt med noen utenlandske abonnementer. Så hvis ingen får mobilkontakt i kveld med familie eller venner som er i landet, er det normalt slik situasjonen er nå, sier UD-rådgiveren.

UD vet ikke hvor mange nordmenn som bor i hovedstaden Kairo.

- Det er ikke registreringsplikt for nordmenn i Kairo. Allikevel er det om lag 150 fastboende som frivillig har registrert seg i den norske ambassaden. Erfaringsmessig vil antallet norske statsborgere med Kairo-adresse være langt høyere, men fram til seint i ettermiddag har det ikke kommet noen bekymringsmeldinger til norske myndigheter, sier kommunikasjonsrådgiver Frode Overland Andersen til Dagbladet.

 - TRYGT:  UD finner ingen grunn nå til å be nordmenn endre ferieplaner - som her i Sharm El Sheik.  FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
- TRYGT: UD finner ingen grunn nå til å be nordmenn endre ferieplaner - som her i Sharm El Sheik. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer