KRYPE: Funksjonshemmede Hideto Kijima måtte krype om bord på flyet, fordi flyselskapet ikke hadde noe hjelpemiddel for rullestolbrukere. Foto: Scanpix
KRYPE: Funksjonshemmede Hideto Kijima måtte krype om bord på flyet, fordi flyselskapet ikke hadde noe hjelpemiddel for rullestolbrukere. Foto: ScanpixVis mer

Behandling på fly:

Funksjonshemmet mann tvunget til å krype om bord i flyet

Han har vært innom mer enn 200 flyplasser etter at han havnet i rullestol, men har aldri opplevd lignende.

(Dagbladet): Da funksjonhemmede Hideto Kijima (44) skulle fly hjem til Osaka fra de japanske Amamiøyene skal ansatte ha sagt at han av sikkerhetsgrunner ikke fikk lov til å gå om bord i flyet, dersom han ikke kunne gå i trappene uten assistanse.

Dermed måtte Kijima hoppe ut av rullestolen, for så å dra seg selv opp flytrappene med bare hendene.

Den smått utrolige hendelsen, som også er omtalt av medier som BBC, skal ha funnet sted 5. juni.

Nå legger det aktuelle flyselskapet Vanilla Air seg flate etter hendelsen.

Overrasket

Kijima er ifølge BBC en erfaren reiser og skal ha vært på mer enn 200 flyplasser i 158 land siden han ble lam fra hofta og ned i en rugbykamp på skolen i 1990.

I en blogg skal han ha sagt at alle steder hvor det ikke er lagt til rette for funksjonshemmede med rullestol, pleier han å få hjelp av venner eller ansatte.

Selv om reisingen til tider har vært utfordrende, har han aldri opplevd å få en beskjed som dette - at han ikke kunne være med i flyet.

Kijima har uttalt til japansk media etter hendelsen at han ble svært overrasket over regelen de ansatte kom med.

- Jeg lurer på om de ansatte på flyplassen ikke syntes det var feil, sa han.

Nye tiltak

Det japanske lavprisflyselskapet Vanilla Air har beklaget hendelsen og har nå annonsert nye tiltak for å hjelpe rullestolbrukere om bord på sine flyvninger.

På nettsiden deres opplyser de nå at de dessverre ikke kan tilby rullestolrampe på Amami-flyplassen, men at de vil bistå med en spesialstol til formålet.

- Vi beklager at vi har forårsaket denne vanskelige situasjonen for ham, sier en talsperson i flyselskapet til nyhetsbyrået AFP.

DRAR PASSASJEREN UT AV FLYET: En video av en politimann som trekker en mannlig passasjer ut av et overbooket United-fly før avgang fra Chicago, har skapt sterke reaksjoner på sosiale medier. Video: CNN Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/nyheter/raseri-pa-sosiale-medier-etter-at-passasjer-ble-halt-ut-av-overbooket-fly/67479816 Vis mer

Ble dratt ut

Det har også skjedd andre hendelser dette året angående hvordan passasjerer har blitt behandlet på fly.

I april skapte en video av en politimann som trekker en mannlig passasjer ut av et overbooket United-fly før avgang fra Chicago store reaksjoner.

Filmsnutten viser hvordan politifolk tar tak i den skrikende mannen, som sitter i et sete ved vinduet, drar ham over armlenet og trekker ham i armene nedover midtgangen.

Grunnen til at mannen måtte ut, var at flyselskapet United ville skaffe plass til fire ansatte på en flyvning til Louisville i Kentucky.