Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Fylla ødelegger jula for barna

Én av sju drikker seg beruset foran barna.

ANSVAR: - Vi har alle et ansvar for å  gjøre hverandre oppmerksomme på hvordan vårt alkoholforbruk kan påvirke andre. Og vi må våge å snakke med hverandre om det., sier Camilla Stoltenberg, direktør i Nasjonalt folkehelseinstitutt.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ANSVAR: - Vi har alle et ansvar for å gjøre hverandre oppmerksomme på hvordan vårt alkoholforbruk kan påvirke andre. Og vi må våge å snakke med hverandre om det., sier Camilla Stoltenberg, direktør i Nasjonalt folkehelseinstitutt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Det er vondt å vite at det i 2014 er så mange barn som gruer seg til jul fordi de forbinder den med fyll og forsømmelse, sier folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg.

Én av ti voksne nordmenn skulle ønske foreldrene hadde drukket mindre i oppveksten, viser en fersk undersøkelse Ipsos MMI har utført på vegne av alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

Mange sliter med vanskelige minner på grunn av alkohol.

Undervurderer - Dette viser at tida er moden for en refleksjon og debatt om hvilke holdninger vi vil ha til alkoholbruken vår. På cirka 20 år har forbruket i Norge økt med rundt 40 prosent, sier Stoltenberg, direktør i Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Hun tror vi undervurderer skadevirkningene av alkohol.

- Hvis nesten alle drikker mer, vil flere av oss trå over terskelen der vi tar skade eller skader andre, sier Camilla Stoltenberg.

Dype spor - I mange familier kan høyt alkoholforbruk sette dype spor, mener Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL.

- Jeg snakker ofte med voksne som forteller at den utryggheten de opplevde i barndommen aldri helt går over. At så mange har dårlige minner bør være et tankekors for oss som er foreldre i dag, sier hun.

16 prosent av alle foreldre sier at de har drukket seg beruset med barn til stede.

- Har man vokst opp med en familie der alkohol var en så sentral del av julefeiringen at man husker det som utrygt, er det greit å tenke at noen tradisjoner bør brytes, sier Randen.
Drikker mer I dag drikker befolkningen i Norge over 15 år i snitt åtte liter ren alkohol i året. Det tilsvarer 80 flasker vin eller 355 halvlitere med øl. Menn drikker fortsatt mest, men det er kvinners alkoholkonsum som har hatt størst økning de siste åra.

—I jula blir følelsene forsterket. Ting som er bra, blir bedre. De som allerede har det vanskelig, får det verre, sier Kari Lossius, klinikkdirektør og psykolog ved stiftelsen Bergensklinikkene.

Mange barn gruer seg til jul fordi de vet at det blir mye drikking av alkohol hjemme, påpeker hun.

- Vi regner med at rundt 200 000 barn i Norge plages av eller lider under et for stort ruskonsum hos de voksne. Det er et stort antall — på størrelse med Bergen by, sier Lossius.

Alkoholfri sone Når folk har fri fra jobb og lang ferie, nytes det mer alkohol enn ellers i året. I jula drikkes det også annen type alkohol — som akevitt.

- Hvis barn er vitne til et for stort alkoholbruk blant de voksne, vil det oppleves særlig ubehagelig. Barn skades ikke av selve alkoholen, men av de voksnes atferd. Selv om foreldrene har det gøy, er det ikke sikkert barna føler det er greit når mor og far forandrer seg og blir ugjenkjennelige. Det skal lite alkohol til før små barn merker at foreldrene endrer atferd, sier Lossius, som råder de voksne til å ha en alkoholfri sone rundt barna.

Forebygge - Jula er først og fremst barnas høytid. Dersom rundt 200000 barn ikke får en trygg og god julefeiring som følge av voksnes rus- og alkoholmisbruk, betyr det at vi som fellesskap ikke har vært gode nok til å forebygge på dette området, sier Camilla Stoltenberg.

Hun understreker at en av Folkehelseinstituttets viktigste oppgaver er forebygging.

- Da røykeloven ble innført i 2004, var det et viktig argument at ingen skulle utsettes ufrivillig for passiv røyking. Også alkohol berører tredjepart i sterk grad, sier hun.

Skremmende atferd - Dessverre opplever mange barn i tida vi nå er inne i at foreldre som ellers er omsorgsfulle, snille og oppmerksomme, plutselig virker utilgjengelige, høyrøstede, aggressive, grenseløse, uinteresserte og kanskje egoistiske, sier Kristin Oudmayer, prosjektleder i Unicef Norge.

Barn kan oppleve at det skjer en forandring med begge foreldrene, selv om bare én av dem drikker, fastslår Oudmayer.

- Stemningen blir annerledes, foreldrene vokter på hverandre, det kan komme følelsesutbrudd med aggressivitet eller fortvilelse. Barna merker at noe er galt. De forstår kanskje ikke hva som skjer, men merker at det har skjedd en forandring, sier hun.

Tolker signaler Barn er svært vare for alle typer forandringer hos foreldrene sine, mener Oudmayer.

- Barna vil bruke mye energi på å passe på foreldrene, tolke signalene de gir - og på å grue seg til neste dag, ofte med et lite håp om at den kan bli bedre, selv om de ikke tror helt på det, sier Oudmayer.

Mange voksne gruer seg også til julas selskaper fordi andre familiemedlemmer drikker for mye og lar alkoholen ta for stor plass på rundt bordet, ofte på bekostning av barna.

- Det kan virke vanskelig å si ifra til andre voksne om at de drikker for mye, men det er viktig at vi ser dette fra barnas perspektiv, og setter barnas behov foran vår egen redsel for ubehag og konflikt, sier Oudmayer.

BARNAS BEHOV: Det er viktig å sette barnas behov først i jula, fastslår Kristin Oudmayer, prosjektleder i Unicef Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BARNAS BEHOV: Det er viktig å sette barnas behov først i jula, fastslår Kristin Oudmayer, prosjektleder i Unicef Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer