- Fylla ødelegger jula for barna

Én av sju drikker seg beruset foran barna.

ANSVAR: - Vi har alle et ansvar for å  gjøre hverandre oppmerksomme på hvordan vårt alkoholforbruk kan påvirke andre. Og vi må våge å snakke med hverandre om det., sier Camilla Stoltenberg, direktør i Nasjonalt folkehelseinstitutt.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ANSVAR: - Vi har alle et ansvar for å gjøre hverandre oppmerksomme på hvordan vårt alkoholforbruk kan påvirke andre. Og vi må våge å snakke med hverandre om det., sier Camilla Stoltenberg, direktør i Nasjonalt folkehelseinstitutt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er vondt å vite at det i 2014 er så mange barn som gruer seg til jul fordi de forbinder den med fyll og forsømmelse, sier folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg.

Én av ti voksne nordmenn skulle ønske foreldrene hadde drukket mindre i oppveksten, viser en fersk undersøkelse Ipsos MMI har utført på vegne av alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

Mange sliter med vanskelige minner på grunn av alkohol.

Undervurderer - Dette viser at tida er moden for en refleksjon og debatt om hvilke holdninger vi vil ha til alkoholbruken vår. På cirka 20 år har forbruket i Norge økt med rundt 40 prosent, sier Stoltenberg, direktør i Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Hun tror vi undervurderer skadevirkningene av alkohol.

- Hvis nesten alle drikker mer, vil flere av oss trå over terskelen der vi tar skade eller skader andre, sier Camilla Stoltenberg.

Dype spor - I mange familier kan høyt alkoholforbruk sette dype spor, mener Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL.

- Jeg snakker ofte med voksne som forteller at den utryggheten de opplevde i barndommen aldri helt går over. At så mange har dårlige minner bør være et tankekors for oss som er foreldre i dag, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer