Fyrrig matopplevelse innerst i Oslofjorden

I stiv kuling på Dyna Fyr.

OSLO(Dagbladet): Det er sønnavind inn Oslofjorden.

Flagg og vimpler står rett ut og lager piskensertlyder.

Folket på vei utover Aker Brygge går framoverlent, med bakoversveis, mens fjorden går hvit på utsida.

Landskapet rundt og under vann gjør at fjorden som bærer hovedstadens navn, ofte, selv med beskjeden vind, kan oppvise bølger som møtes og slår mot ethvert skrog og fartsretning.

Daglig leder Stine Sørum har styringen, også i båten som bringer maten, kokken Carl Sand, servitøren Karim Sabeur og undertegnede ut til Dyna fyr.

Spisestedet som holder hus i det gamle fyret på Dyna utenfor spissen av Bygdøy, var en av finalistene i kåringen av årets reiselivsperle.

For å komme hit må du i båt, men det er ingen gjestehavn, så du trenger ferjekyss for å komme til og fra.

Her passer det best med lukkede selskaper. Det er intimt, med to langbord og utsikt til alle kanter.

- Når folk kommer til Dyna, da kommer de på besøk til meg, forklarer Stine.

Hun er en annerledes fyrvokter, en som tar imot gjester mot betaling. Det er fjerde året hun er daglig leder på fyret.

- En del datoer i løpet av sesongen har vi «helaften på fyret», da kan man bestille om man er en to eller flere, men da må du sitte ved langbord sammen med de andre gjestene, forteller Stine mens hun og Karim dekker bordene. Dekketøyet har et betydelig anslag av sjøkledelig blått.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellers er hele restauranten booket av en gruppe, et firma, en organisasjon, en familie eller en vennegjeng.

Maten forberedes i Lofoten Fiskerestaurant på Aker Brygge. Den videre prosessen fram til de ferdige retter skjer i et kjøkken som ikke er stort større enn byssa i en gjennomsnittlig seilbåt i fjorden. Begrepet kokkekunst får ny klang.

Fyrkokk Carl Sand utgjør et enmannsorkester, men frambringer en symfoni av retter.

I tre satser.

Første sats, eller forretten, en fyldig fiskesuppe med lang ettersmak. Den er kremet og tilført noe av det beste fra havet, som ei lita øy av torsk, laks, kamskjell og scampi midt i suppetallerkenen.

Andre sats er lysing, filet med skinn som blir bakt i ovn. Lysingen tilhører samme orden som torsken, er delikat, fast og hvit i kjøttet

Tredje sats er definitivt ikke lavkarbo, men derimot en sjokoladebombe med mye smak, godt hjulpet av en sorbet.

Stine gjør klar champagnekjølerne og setter fransk musserende til kjøling, en crement som er et rimelig alternativ til champagne. Etter boblene skal gjestene som er ventet få den samme matsymfonien som vi nettopp har smakt oss igjennom.

Det er en litt spent stemning, fordi bølgene slår og dønningene er av det betydelige slaget på den sida som ferja «Dyna» normalt legger til.
Ferja kommer lastet med en gjeng reiselivsfolk som etter beste evne setter sjøbein.

«Dyna» må gi opp første forsøk på å legge til.

Løsningen blir lastebryggga etter forhaling av restaurantbåten.

Med god hjelp av Stine og Karim kommer de velberget på land alle som en, og etter hvert som den enkelte får fast grunn under føttene, kommer smilene fram i skrekkfylte ansikter.

Vi hopper om bord og ser gjengen skåle, mens vil glir ut og setter kursen mot Rådhusbrygga.

DYNA: Det gamle fyret i Oslofjorden er anlagt på en holme av det aller minste slaget.Alle Foto: OLE C. H. THOMASSEN
MATEN: Stine Dørum kjører ut alt som trengs selv, bak sitter Karim Sabeur som er kelner på Dyna Fyr.
FRISKT: Maten er trygt på land i all slags vær.
VELKOMMEN:Fyrsjef Stine Dørum med fyrkokk Carl Sand (t.v.) og fyrkelner Karim Sabeur
DEKKET: Stine Dørum ved ferdig dekket bord.
GJESTENE: Stiv kuling og rufsete sjø , men Stine Dørum og Karim Sabeur hjelper alle i land.
SUPPA: Kremet fiskesuppe med basilikum med havets frukter, denne dagen scampi, laks, torsk og kamskjell.
FISKEN: Pannestekt lysing med neper, sellerikrem, reddikcrudite og persilleolje.
DESSETEN: Sjokoladeterte servert med hasselnøttsorbet og sjokolade leire.
SOMMERKVELD: Dyna Fyr når sommerkvelden får besøk av blå himmel.