Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Gå, selv om barnet ditt gråter

Det er verre å snike seg ut av barnehagen.

GI BESKJED NÅR DU GÅR: - Å snike seg unna er det dummeste man kan gjøre, mener Tone Lise Mathiesen. Foto: Andrey Kuzmin
GI BESKJED NÅR DU GÅR: - Å snike seg unna er det dummeste man kan gjøre, mener Tone Lise Mathiesen. Foto: Andrey Kuzmin Vis mer

Hva gjør du hvis barnet begynner å gråte? Trøste, eller snu ryggen til og gå?

Det beste rådet er å gjøre selve avskjeden så kort som mulig, selv om barnet gråter, ifølge styrer Tone Lise Mathiesen i Maridalsveien barnehage i Oslo. Hun har jobbet i barnehage i over 30 år.

- Vi anbefaler at foreldre tar seg god tid til levering. Kom gjerne inn og sett deg ned med barnet før du går. Men når du først har sagt ha det, er det viktig å gå - selv om barnet gråter.

En god start på dagen kan legge et godt grunnlag.

Ikke snik deg ut Og hvis du planlegger den «enkle» løsningen: å løpe ut mens barnet leker med ryggen til, bør du tenke om igjen.

- Å snike seg unna er det dummeste man kan gjøre. Foreldrene må gi tydelig beskjed når de går. Dette er avgjørende for at barnet skal forstå at selv om foreldrene går om morgenen, kommer de tilbake seinere på dagen, sier Mathiesen.

Det er bare å ringe De første dagene den lille poden er i barnehagen alene, kan det være vanskelig å konsentrere seg på jobb. Du har sannsynligvis lyst til å ringe og spørre hvordan det går, men er redd for å mase.

Ifølge Mathiesen er det bare bra at foreldre spør om barnet har sluttet å gråte.

BARNEHAGESTART: Noen barn sier ha det og smiler fra første dag, mens andre gråter i to uker. Men det finnes råd. Foto: Colourbox
BARNEHAGESTART: Noen barn sier ha det og smiler fra første dag, mens andre gråter i to uker. Men det finnes råd. Foto: Colourbox Vis mer

- Ofte leker og smiler barnet så fort mor eller far har lukket porten bak seg. Da sender vi gjerne en mms for å vise at barnet har det bra, forteller Mathiesen.

- Behovet for tilvenning i barnehage er svært individuelt. Noen barn sier ha det og smiler fra første dag, mens andre gråter i to uker, forteller styrer Tone Lise Mathiesen.

- Som oftest holder det med tre dagers tilvenning. Gjør det ikke det, gir vi beskjed til foreldrene om at barnet trenger mer tid. Noen ganger må vi også si til foreldrene at nå har de vært her for lenge.

Foreldre må tilvennes Tilvenningsperioden er ikke bare for barnas del. Det kan like mye være foreldrene som må vennes til å levere fra seg barnet.

- Jeg forstår godt at mange synes det er tøft å levere barnet sitt i barnehagen første gang. De overleverer jo det mest dyrebare de har til fremmede. Det er veldig viktig at foreldrene blir trygge på dem som skal passe på barnet deres, forteller Tone Lise Mathiesen.

Ikke tegn på mistrivsel Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen har følgende råd til foreldre på tilvenning:

- Pass på at barnet er sammen med en voksen i barnehagen idet du går, slik at barnet ikke blir overlatt til seg selv hvis det begynner å gråte.

Ifølge Gerhardsen trenger ikke barn som gråter ved avskjed, å mistrives i barnehagen.

- Hun vil bare ha deg der også, forklarer barnepsykologen.

Unngå å stresse Dagene blir med ett mer hektiske når du får barnehagebarn. Før jobb skal du rekke både frokost, matpakkesmøring og levering i barnehagen.

Uansett hvor travelt du har det, er det viktig ikke å la levering og henting bli et stressmoment i barnets hverdag.

- Det holder ikke å komme fem minutter før barnehagen stenger. Når foreldrene kommer og henter, vil barna gjerne fortelle hva de har gjort i løpet av dagen, og vise fram det de har laget. Det er viktig at foreldrene tar seg god tid, sier Tone Lise Mathiesen.

Selv om du følger all verdens råd, skal du ikke bekymre deg dersom du synes tilvenningen går litt trått.

- Det er et sunnhetstegn at barn er skeptiske til fremmede voksne, mener Elisabeth Gerhardsen.

- Jeg ville blitt mer bekymret over et barn som ikke trengte barnehagetilvenning.

TÅREFULL TID: Nå som tusener av små barn skal venne seg til barnehagelivet, blir det mange såre avskjeder - og ditto gjensynsglede. Foto: Paul Hakimata
TÅREFULL TID: Nå som tusener av små barn skal venne seg til barnehagelivet, blir det mange såre avskjeder - og ditto gjensynsglede. Foto: Paul Hakimata Vis mer

Les også:
Dette irriterer de ansatte i barnehagen
60 barn skades daglig i barnehagen
Foreldre stjeler andre barns klær i barnehagen
Her er Norges beste barnehager
Tegn på at barnet mistrives i barnehagen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media