FILMINNSPILLING: Game of Thrones  er en av HBOs aller største suksesser.  I høst og vinter spilles sesong 7 inn. Foto: HBO
<div></div><div>
&nbsp;</div>
FILMINNSPILLING: Game of Thrones er en av HBOs aller største suksesser. I høst og vinter spilles sesong 7 inn. Foto: HBO
 
Vis mer

«Game of Thrones» har «sprengt» Island

Har tredoblet turiststrømmen. Nå håper Nord-Spania på samme effekt. 

(Dagbladet): Har du hørt om den spanske byen Barrika? Hvis ikke så er du langt i fra den eneste.

Men, dersom du følger den svært populære HBO-serien «Game of Thrones» kommer du til å se mye av Barrika – som blant lokalbefolkningen kalles Menakoz.

Til stor glede for reiselivsnæringen i den lille baskiske byen på Spanias nordvestkyst som bare har 1497 innbyggere.

Barrika - og omegnen rundt - er kjent for svært fotogene strender, og området inneholder også flere borger. Det er allerede spekulert i at den spektakulære halvøya San Juan de Gaztelugatxe vil være stedet der dronning Daenerys går i land med hæren sin.

Spansk høst

Når sesong sju av «Game Of Thrones» starter på tv har et filmteam, skuespillere og statister på rundt 400 personer i høst vært i baskerland for å filme.

STRANDEN VENTER: På stranden i den baskiske byen Barrika, som er mest kjent for å være er surfeparadis, skal deler av neste «Game of Thrones» spilles inn.     Foto: Basquetour
STRANDEN VENTER: På stranden i den baskiske byen Barrika, som er mest kjent for å være er surfeparadis, skal deler av neste «Game of Thrones» spilles inn. Foto: Basquetour

Vis mer

Saken ble kjent da den ble omtalt i den spanske avisen El Correo.

Borgermester Roberto Muñoz bekrefter innspillingen, og den 5. oktober får byens innbyggere vite mer om innspillingen som starter på Vizcanainostranden 26. oktober.

- Alt er omgitt med mye hemmelighold. Vi vet ikke eksakt når de kommer, sier Muñoz, til avisa El Correo.

Drømmescenariet

Å være location for filminnspillinger i denne størrelsesorden er gull verdt for reiselivsnæringen i en hver region.

Flere av stedene som er brukt i tidligere innspillinger i Kroatia og Irland har, ifølge Tripadvisor, hatt en eksplosjon i antall søkninger på nett.

Flere av dem har økt med 120 prosent og noen av stedene arrangerer nå egne «Game of Thrones»-turer, som i Kroatia og til Winterfell i Nord-Irland .

Du kan også være med på flere andre ekte «Game of Thrones»-reiser i Irland og Skottland med seriens eget reisebyrå.

Island doblet turismen

Ikke minst har Island fått merke effektene av «Game of Thrones». Sagaøya, med sine drøyt 330 000 innbyggere, hadde i 2015 1,23 millioner besøkende. Før filmingen av «Game of Thrones» begynte i 2011, var tallet 566 000 besøkende.

I år er ventes opp mot 1,6 millioner besøkende, og interessen rundt «Game of Thrones», er den største årsaken til den enorme økningen.

- En japansk gentleman var oppriktig skuffet over at han ikke traff skrælinger (the wildlings), heldigvis spurte han ikke etter de hvite vandrerne eller dragene, sier Jon Thor Benediktsson, en av turoperatørene som har det mer enn travelt med å arrangere «Game of Thrones»-turer på Island.

Faktisk er det så stor tilstrømming til Island at øya er så godt som fullbooket året rundt.

NY SESONG: I disse dager starter innspillingen av sesong 7 av Games of Thrones. Foto: Stella Pictures
NY SESONG: I disse dager starter innspillingen av sesong 7 av Games of Thrones. Foto: Stella Pictures Vis mer

Landskapet på Island er perfekt til å filme alle scenene «Beyond the wall», og nå som «Winter is coming», vil det også denne vinteren, fra januar av, bli filmet nye scener på øya.

Det nyter reiselivsnæringen selvsagt godt av, det arrangeres en rekke turer der fansen kan besøke stedene hvor mange av de fantastiske scenene er tatt opp.

Men det er også kritiske røster på Island som har tatt til orde for å bremse tilstrømmingen. Island har rett og slett ikke kapasitet til å ta i mot så mange, hevder de.

Se bakomfilm fra «Game of Thrones»-sesongavslutningen Vis mer

Infratrukturen er presset. Island har bare en liten flyplass, Keflavik, og hotellkapasiteten er ofte sprengt. AirBnB-aktiviteten i Reykjavik har mer enn fordoblet seg de siste årene.

- Vi sliter med å distribuere alle turistene rundt på øya, sier professor i turisme og geografi, Gunnar Tór Jóhannesson ved universitetet i Reykjavik til The Guardian.

Norge på tv

Norge har foreløpig ikke vært location for innspilling av selve serien. Men i reklamen før sesong 6 var både Nidarosdomen, Preikestolen og Operaen med.

Her er andre steder som har vært sted for filminnspilling de fem årene «Game of Thrones» har vært produsert:

Mdina, Malta

Reisesuksess: Filminnspillingene av Game og Thrones-serien har gitt et stort løft for reiselivet. Turistene vil gjerne se hvor serien ble spilt inn. Nå er det Barrika sin tur. &nbsp;Foto: HBO
Reisesuksess: Filminnspillingene av Game og Thrones-serien har gitt et stort løft for reiselivet. Turistene vil gjerne se hvor serien ble spilt inn. Nå er det Barrika sin tur.  Foto: HBO Vis mer

Trsteno, Kroatia

Girona, Spania

Myvatn, Island

Krka nasjonalpark, Kroatia

Vatnajøkull nasjonalpark, Island

Dimmuborgir, Island

Vik, Island

Campilla de Duenas, Spania

Klis, Kroatia